שתף קטע נבחר

גינוי איראני לניסוי. צפון קוריאה: "זו רק ההתחלה"

אף שהיא עצמה מואשמת בניסיון להשיג נשק גרעיני, הצטרפה טהרן למקהלת הגינויים בעולם נגד הניסוי הגרעיני שערכה פיונגיאנג וקראה לפירוק נשק. שר החוץ הצפון קוריאני עוקץ ומאיים: "הניסוי הוא תגובה לאיומי ארה"ב, ייתכנו צעדים נוספים"

תראו מי שמדברת - אפילו הרפובליקה האיסלאמית מצטרפת למקהלת הגינויים בעולם נגד הפרובוקציה החדשה מבית פיונגיאנג: איראן גינתה היום (יום ג') את הניסוי הגרעיני שערכה צפון קוריאה ואמרה שאסור שלאף מדינה יהיה נשק גרעיני. "אנחנו חייבים להגיע לנקודה שבה לאף מדינה אין נשק גרעיני ושכל כלי הנשק להשמדה המונית מושמדים", אמר דובר משרד החוץ האיראני רמין מהמנפרסט. במקביל הצהיר שר החוץ של צפון קוריאה כי הניסוי הוא תגובה לאיומים של ארצות הברית כלפי המדינה, ורמז שייתכנו צעדים נוספים.

 

עוד חדשות בעולם :

הלוחם שחיסל את בן לאדן - מובטל וחי בפחד

חיי פרישות: מה עושה אפיפיור בדימוס?

 

במסיבת עיתונאים באיראן אמר מהמנפרסט: "באותו זמן, לכל המדינות צריכה להיות הזכות להשתמש בדרכי שלום באנרגיה גרעינית". איראן עצמה מואשמת על ידי הקהילה הבינלאומית במאמצים לבנות נשק גרעיני למטרות צבאיות - דבר שהיא דוחה בכל תוקף - וקוראת ל"פעולה כללית לפירוק נשק". דובר משרד החוץ בטהרן אף קרא למעצמות העולם "ליצור סביבה שבה אף מדינה לא תבקש להשיג נשק גרעיני".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

למרות אזהרת המעצמות, ביצעה הלילה צפון קוריאה ניסוי גרעיני תת-קרקעי והמכון הססמולוגי של ארצות הברית הודיע כי הורגש רעש אדמה בעוצמה 4.9 בסולם ריכטר באזור צפון קוריאה, שאינה מועדת לפעילות ססמית תת-קרקעית, מה שהעיד על ההתרחשות.

 

מדובר בניסוי השלישי מסוגו שמבצעת המדינה הקומוניסטית המסוגרת בתוך פחות משבע שנים, והראשון תחת שלטונו של הרודן הצעיר קים ג'ונג און. בצפון קוריאה מסרו כי הניסוי היה מוצלח. שר החוץ של צפון קוריאה אמר כי הניסוי היה חלק מהתגובה הראשונה לאיומי ארצות הברית והסנקציות שהטילה עליה. הוא הוסיף כי ארצו תמשיך לנקוט צעדים נוספים אם ארצות הברית תמשיך בעוינותה. כך דווח בסוכנות הידיעות הצפון-קוריאנית הרשמית KCNA.

 

עוצמת הפיצוץ הייתה חזקה פי שניים מהניסוי שבוצע במדינה ב-2009, כך מסר לאסינה זרבו מה-CTBTO, הארגון שמפקח על האמנה לאיסור על ניסויים גרעיניים. "האקדח המעשן שיוכיח שבוצע ניסוי יהיה עקבות רדיואקטיביים. לא נוכל לקבוע דבר לגבי זה אלא בעוד יומיים או שלושה", הוסיף.

 

אובמה: "פרובוקציה חמורה"

נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר כי הניסוי הגרעיני שערכה צפון קוריאה הוא "פרובוקציה חמורה שמערערת את היציבות באזור ומאיימת על ביטחון ארצות הברית והעולם כולו". הוא הוסיף כי "הקהילה הבינלאומית צריכה לנקוט פעולה מהירה נגד הסכנה שהעמידה צפון קוריאה".

 

נשיא צרפת פרנסואה הולנד גינה את צפון קוריאה והפציר בה לציית לחוקים הבינלאומיים. הולנד אמר כי צרפת פועלת ביחד עם שותפיה במועצת הביטחון של האו"ם על תגובה נחושה. "צרפת דורשת שוב שצפון קוריאה תציית ללא כל דיחוי למחויבויות הבינלאומיות שלה ותפתח בפירוק מלא, מאומת ובלתי הפיך של תוכנית הגרעין שלה ותוכנית הטילים הבליסטית שלה", אמר הולנד.

 

מפת האזור שבו נערכו הניסויים  (צילום: ISIS) (צילום: ISIS)
מפת האזור שבו נערכו הניסויים (צילום: ISIS)

 

מתקנים שהוכנו לפי החשד לניסוי  (צילום: ISIS) (צילום: ISIS)
מתקנים שהוכנו לפי החשד לניסוי (צילום: ISIS)

 

הנשיא הצרפתי הוסיף כי צפון קוריאה חייבת להימנע מכל פעולה נוספת שתגדיל את המתיחות באזור.

 

"הפרה ברורה של החלטות מועצת הביטחון"

שר החוץ הבריטי וויליאם הייג גינה גם הוא את צפון קוריאה על הניסוי שערכה וקרא למועצת הביטחון של האו"ם להגיב בחומרה להתפתחות האחרונה מצד המדינה האסייתית המבודדת.

 

במקביל, מזכ"ל האו"ם באן קי מון אמר כי מדובר ב"הפרה ברורה וחמורה" של החלטות מועצת הביטחון. גם ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) יוקיה אמאנו אמר שהניסוי הצפון קוריאני הוא הפרה ברורה של החלטות האו"ם.


בסיאול העלו את רמת הכוננות (צילום: AP) (צילום: AP)
בסיאול העלו את רמת הכוננות(צילום: AP)

 

שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון גינתה את הניסוי הגרעיני וקראה לפיונגיאנג שלא לעשות עוד פעולות מתגרות. היא שבה וקראה לצפון קוריאה לזנוח את תוכניתה הגרעינית. 

 

סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" דיווחה שמוסקבה מגנה גם היא בחריפות את צפון קוריאה ואת הניסוי הגרעיני שערכה ואפילו סין, בעלת בריתה החשובה ביותר של פיונגיאנג, אמרה שהיא מתנגדת נחרצות לניסוי שערכה וקראה לקיים שיחות בנושא התפרקות מגרעין.

 

"הרפובליקה הדמוקרטית העממית של קוריאה (כינוייה של צפון קוריאה), תוך התעלמות מההתנגדות העולמית הגוברת, שוב ביצעה ניסוי גרעיני שסין מתנגדת אליו בצורה נחרצת", מסר משרד החוץ הסיני.

 

תגובת משרד החוץ בבייג'ינג משקפת את התסכול הגובר בקרב סין משכנתה הקומוניסטית הפרובוקטיבית כמו גם את חוסר רצונה לנקוט צעדים חמורים שעשויים לגרום לאי יציבות במשטר הצפון קוריאני הנוקשה.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 12/02/2013 12:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצים סביבה בלי נשק גרעיני. אחמדינג'אד
צילום: רויטרס
ניסוי גרעיני ראשון תחת כהונתו. קים ג'ונג און
צילום: AP
קרא לפעולה בינלאומית. אובמה
צילום: AFP
יש לציית לחוקים הבינלאומיים. הולנד
צילום: AFP
נשיא סין שי ג'ינפינג
צילום: gettyimages
מומלצים