שתף קטע נבחר

צילום: EPA

הכתב האוסטרלי: סיפור שבישראל חייבים לשמוע

"איך קורה שאדם מת בתא שנבנה למנוע התאבדות?", תוהה טרבור בורמן, כתב רשת ABC האוסטרלית שחשפה את פרשת האסיר X. בשיחה עם ynet הוא מספר על העבודה, ומודה: "יש יותר שאלות מאשר תשובות בסיפור"

מאז פורסם התחקיר אתמול, קיבל כתב רשת ABC האוסטרלית טרבור בורמן מאות שיחות מכל העולם על התחקיר על אודות האסיר X, בן זיגייר. בראיון ל-ynet הוא ניסה להבין מה קורה עם צווי איסור הפרסום בישראל ומה מפרסמת התקשורת הישראלית. הוא סיפר שפגש את המקור לסיפור בביקורו בישראל בחודש אפריל אשתקד: "הוא נתן לי פרטים בסיסיים על בן ואמר לי שהוא בעצמו לא יכול לספר את הסיפור אבל זה סיפור שאנשים בישראל חייבים לשמוע".

 

"הייתי צריך לחבר את כל החלקים ולאט לאט אספנו עוד מידע", משחזר בורמן. "אני מגיע במסגרת תפקידי לישראל לא מעט ב-20 השנים האחרונות ואני מכיר המון אנשים בישראל. מלבד המקור ניסיתי לדבר עם עיתונאים אחרים והם לא הסכימו בגלל צווי איסור הפרסום, ניסיתי באגודות לזכויות האזרח וגם הם לא הסכימו לדבר איתי. החקירה שלי הובילה אותי למלבורן והקהילה היהודית במלבורן גוננה מאוד על המשפחה וגם הם לא דיברו, כך שבהתחלה לא הצלחתי לקבל מספיק מידע, אבל בחלוף הזמן התמונה הלכה והתבהרה".

 

 

הכתב האוסטרלי מספר שלא פנה לאשתו של בן זיגייר בישראל, "אבל פניתי למשפחה במלבורן והם הבהירו שהם לא רוצים שום מעורבות בסיפור. הם עברו טראומה גדולה מאוד בגלל אבדן בנם, פגשתי אותם וכל המפגש היה די טראומטי מבחינתם. בנוסף אני חושב שלא היה להם מושג מה באמת קרה לבנם ושגם הם רוצים תשובות. אני חושב שהם די נבהלו מכל הסיפור. אני אפילו לא חושב שהם ידעו שהוא בכלא, יכול להיות שהם חשדו שהוא עובד בשביל המוסד, ואנשים שעובדים שם נעלמים לפעמים לכמה חודשים, אבל ככל הנראה הם לא ידעו מה קורה איתו ומה עלה בגורלו עד שדווח להם על מותו".

 

בן זיגייר בתמונה במדי צה"ל  ()
בן זיגייר בתמונה במדי צה"ל

איך קורה שאדם מת בתא שנבנה כדי למנוע התאבדויות?  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איך קורה שאדם מת בתא שנבנה כדי למנוע התאבדויות? (צילום: רויטרס)

 

העיתונאי האוסטרלי מספר גם על המבוכה באוסטרליה סביב שינויי הגרסה של משרד החוץ בקנברה. "כשראיינתי את שר החוץ שלנו לפני יומיים, הוא אמר שהשגרירות האוסטרלית בתל אביב לא ידעה על הכליאה של בן עד שהוא מת, אבל עכשיו תיקן את עצמו ואמר שדיפלומטים אוסטרלים ידעו על כך כשהוא נכלא לראשונה. כך שזה הבדל גדול והשאלה שעולה היא: מה הממשלה האוסטרלית עשתה בעניין? האם הם ניסו לעזור לאיש הזה כשידעו שנכלא בסתר? כרגע יש אפשרות שתיפתח חקירה בעניין, אבל מה קורה אצלכם? הסירו חלקית את צווי איסור הפרסום בישראל?" 

 

האם איזשהו גורם ישראלי יצר איתך קשר, או ניסה למנוע ממך לפרסם את התחקיר?

"לא. מעולם לא קבלתי שום התייחסות או פנייה מהרשויות בישראל, אולי הם 'השגיחו' עליי, אבל אני לא יודע לומר זאת בוודאות, בכל מקרה אליי איש לא פנה".

 

בן זיגייר בצילום מחתונה  ()
בן זיגייר בצילום מחתונה

נותרו עדיין שאלות רבות. קברו של בן במלבורן  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נותרו עדיין שאלות רבות. קברו של בן במלבורן (צילום: EPA)

 

ביקשת תגובה מהרשויות בישראל?

"לא רציתי שהן יידעו שאני עובד על הסיפור, ולכן ביקשתי תגובה רק יומיים לפני פרסום התחקיר. פניתי לשגרירות הישראלית באוסטרליה ואמרתי להם שאנחנו עובדים על סיפור על אזרח אוסטרלי שנכלא בכלא איילון ומת שם. אמרתי שיש לי סיבות להאמין שהוא כנראה עבד בשירות המוסד וביקשתי תגובה. מהשגרירות חזרו אליי אחרי זמן מה ואמרו שאין תגובה". מפיקת התוכנית ויויאן אלטמן מוסיפה ש"השגריר הישראלי היה די המום כששאלנו אותו בנושא".

 

על השאלה אם לדעתו מדובר בהתאבדות, הוא משיב בכנות שהוא "לא מצליח להבין" כיצד אדם מצליח להתאבד בתא שבו הושקעו כל כך הרבה טכנולוגיות כדי למנוע התאבדות: "אני לא יודע לומר בוודאות, אבל מהמידע שיש בידי, הוא הוחזק בתא חדיש מאוד שנבנה לרוצח של יצחק רבין. בתי כלא בימים אלו, במיוחד שמורים מהסוג הזה, אמורים למנוע התאבדויות. אז איך קורה שאדם מת בתא שנבנה כדי למנוע התאבדויות? אני לא מצליח להבין את זה".

 

הכתב אומר שלא הסתיר דבר וכל מה שהוא יודע פורסם בתחקיר. עם זאת, הוא מודה ש"יש יותר שאלות מאשר תשובות בסיפור. אין לי יותר מידע עכשיו על הסיבות שבגינן נכלא וכיצד הגיע לשם מאשר היו לי כשהתחלתי לעבוד על התחקיר. דיברתי עם גורמים שאמרו לי בפירוש שהמאמצים שנעשו כדי לכלוא אותו ולשמור עליו ברמת אבטחה כל כך גבוהה מצביעים בוודאות על כך שמדובר בסיפור רציני מאוד".

 

טרבור בורמן, יליד דרום אוסטרליה, עובד כ-15 שנה עבור רשת ABC האוסטרלית ככתב חוץ. הוא סיקור את מלחמת המפרץ ב-1991 וחזר לאזור ב-2003 במלחמת המפרץ השנייה. כמו כן דיווח מאפגניסטן ומסומליה בתחילת שנות ה-90 ייסד את השלוחה של הרשת בעמאן, ירדן. הוא החל את דרכו המקצועית בעיתונות הכתובה ועבד גם עבור רשתות טלוויזיה מקומיות לפני שהגיע ל-ABC. בעבר קיבל את פרס "ווקלי" לעיתונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים