שתף קטע נבחר

השופט רובינשטיין: "רצוי להציב מצלמות בקלפי"

זיופים בקלפיות, פוליטיזציה של הליך פסילת המועמדים, ייצוג נשים לא מספק וחוק תעמולה מיושן. יו"ר ועדת הבחירות היוצא הגיש דו"ח מסכם ועמוס ביקורת על ההליך

כמעט חודש חלף מאז הלכו הסתיימו בחירות 2013 , ויו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שופט העליון אליקים רובינשטיין , הגיש לאחרונה דו"ח הכולל מסקנות ולא מעט ביקורת קשה על אופן התהליך ותקינותו. בין השאר, בשל זיופים ואי סדרים שהתגלו, ממליץ רובינשטיין להציב מצלמות ושוטרים בקלפיות. כמו כן הוא מבקש לעצור את הפוליטיזציה של פסילת המועמדים ולשנות את חוק התעמולה. הדו"ח, תחת הכותרת "הבחירות – לקחים", הועבר לאחרונה ליו"ר הכנסת, לנשיא בית המשפט העליון, למפכ"ל המשטרה, למבקר המדינה, ליועץ המשפטי לממשלה ולחברי הכנסת.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

"תם ולא נשלם", סיכם רובינשטיין את הדו"ח ואת מערכת הבחירות לפני שיעביר את השרביט למחליפו, שופט העליון סלים ג'ובראן. "במהלך הבחירות נאלצתי לפסול קלפיות אחדות בשל אי סדרים שנפלו בהן. הדברים נאמרים ללא הכללה אלא כציון עובדתי ספציפי". הוא הוסיף כי לטעמו "יש צורך לחשוב על מצלמות ועל הגברת הנוכחות המשטרתית בנוסף לאמצעים נוספים".

 

בחירות 2013. "אי סדרים בקלפיות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בחירות 2013. "אי סדרים בקלפיות"(צילום: AFP)

 

רובינשטיין התייחס גם להליך פסילת המועמדים לכנסת, דוגמת מקרה חנין זועבי, שנפסלה בוועדה אולם את ההחלטה הפך בסופו של דבר הרכב של תשעה שופטים בבית המשפט העליון. הביקורת של רובינשטיין היא שהפסילה הייתה תוצאה של מהלך פוליטי ולא שיפוטי: "ועדת הבחירות היא גוף פוליטי למעט העומד בראשה. עם זאת שאני רוחש כבוד לסגני היו"ר ולכל חברי הוועדה, יש לזכור כי ככלל הכרעותיה הן פוליטיות. יש בכך קושי מובנה, שכן עצם ניהול הבחירות, להבדיל מתוצאותיהן, אמור להיות תהליך אובייקטיבי ככל הניתן".

 

בעקבות כך, רובינשטיין המליץ כי הליך פסילת מועמדים ייעשה בפורום שיפוטי שיעניק הזדמנות שווה גם לפוליטיקאים לתת את דעתם. על כך כתב רובינשטיין כי ההכרעה הסופית תהיה שיפוטית, אחרת עלול הדבר לגרום לירידת אמון ציבורי בשתי המערכות".

 

כמו כן, ציין השופט רובינשטיין כי מספר הנשים בוועדה היה נמוך, והציע למפלגות לשקול את הנושא לקראת הבחירות הבאות. הערה נוספת נקשרה לניצול של מצביעים את הקלפיות לבעלי מוגבלות, ורובינשטיין המליץ לתת על כך את הדעת.

 

בנוסף הוא חזר על דעתו שלפיה יש לבצע שינוי מעמיק בחוק דרכי התעמולה ובשידורי התעמולה. "החוק הוא בן 54 שנים", כתב והשווה את הניסיון להתמודד איתו בימינו כמלחמתו של דון קישוט בטחנות רוח. לדבריו, הסעיף הבעייתי ביותר בחוק הוא זה שאוסר על תעמולת בחירות 60 ימים לפני הבחירות ברדיו ובטלוויזיה: "זו גזירה שאין הציבור עומד בה. בשפעת ערוצי הטלוויזיה, הרדיו, האינטרנט, הרשתות החברתיות והטלפונים הניידים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט רובינשטיין. "תם ולא נשלם"
צילום: אוהד צויגנברג
ח"כ חנין זועבי. החלטה פוליטית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים