שתף קטע נבחר
צילום: AP

דו"ח סבא"א מאשר: איראן מממשת את כוונותיה

הדו"ח שתגיש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לא מעיד על התפתחות דרמטית בתוכנית הגרעין של איראן, אולם התקנת כ-180 צנטריפוגות בנתנז מדאיגה ביותר. כשהצנטריפוגות יופעלו הן יוכלו להעשיר אורניום בקצב מהיר פי שלושה או ארבעה מהקצב שבו מעשירים אורניום כעת

הדו"ח שתגיש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם (סבא"א) למועצת הנגידים שלה בסוף החודש אינו מעיד על התפתחות דרמטית בתוכנית הגרעין האיראנית, אולם הוא מעיד על כך שאיראן ממשיכה ללא רתיעה לבנות יכולת "לפרוץ לעבר הפצצה הגרעינית" תוך כמה שבועות מרגע שהמנהיג העליון ואנשיו יחליטו על כך.

 

טורים קודמים על האיום האיראני:

איראן על הסף, אבל זה לא הזמן לתקיפה

האיראנים לא סופרים את האיום הישראלי

 

העובדה המדאיגה ביותר היא התקנת כ-180 סרכזות (צנטריפוגות) במדגם חדש באתר נתנז. הסרכזות הללו, כשתפעלנה, יהיו מסוגלות להעשיר אורניום בקצב מהיר פי שלושה או ארבעה מהקצב שבו מעשירים אורניום כעת בסרכזות מהדגם הישן שאיראן קיבלה מפקיסטן. הסרכזות החדשות, תוכננו באיראן

 שכבר הודיעה בחודש שעבר לסבא"א שהיא תפעיל אותן. עכשיו נראה שזו לא רק התפארות, אלא איראן מממשת את כוונותיה.

 

הסרכזות מדגם החדש שהותקנו, כ-180 מהן, אינן פועלות עדיין, וחשוב לציין זאת. חשוב גם לציין כי מתוך 180 הסרכזות, רק חלקן שלמות והשאר הן למעשה מכלים חיצוניים שאמורים להכיל את הסרכזות הפעילות. יתרה מזאת, 180 סרכזות זוהי רק קסקדה (מערך אחד של צנטריפוגות המכיל בדרך כלל 174 צטריפוגות). כדי להגיע לתהליך העשרה אפקטיבי, צריכים כמה מערכים.

 

עם זאת, מדווחים מומחי סבא"א שביקרו באתר בנתנז, כי הסרכזות החדשות כבר חוברו למערכים אחרים של הסרכזות הישנות. עוד מספרות סוכנויות הידיעות על הדו"ח של סבא"א, כי איראן צברה כבר 167 קילוגרם אורניום מועשר לרמה בינונית גבוהה של 20% תכולה של איזוטופ 235U. בנוסף, 28 קילוגרם של אורניום מועשר ברמה זו, הועברו לייצור מוטות דלק עבור הכור הגרעיני למחקר בטהרן ואולי עבור הכור שהם מקימים בעיראק ויפעל על מים כבדים.

 

לעיון בדו"ח סבא"א בקובץ PDF

 

אלה הן דווקא חדשות טובות, כי ה"קו האדום" שהתווה ראש הממשלה נתניהו בעצרת האו"ם, היה כשאיראן תצבור בין 240 ל-250 קילוגרם של אורניום מועשר ל20%. כמות כזו אפשר להעשיר בתוך חודש עד חודשיים לרמה של חומר בקיע שממנו מייצרים פצצה. העובדה שאיראן מעשירה אורניום לרמה של 20% בקצב של 15 קילוגרם כל חודש, הייתה מאפשרת לה עד סוף האביב להגיע לכמות הקריטית הזו, אולם העובדה שאיראן לוקחת 28 קילוגרם מהכמות הזאת, ומעבדת אותם למוטות דלק, מקטינה את קצב צבירת האורניום המועשר שאפשר להשתמש בו לפצצה.

 

לדעת מומחים במערב, איראן מאטה במכוון את קצב העשרת האורניום לרמה של 20% כדי לא להגיע לעימות מסוכן עם המערב ועם ישראל, וכדי לא "לחטוף" סנקציות חדשות דרקוניות עוד יותר מהקודמות. רק באחרונה הוטלו על איראן סנקציות קשות חדשות, שמקשות עליה לקבל דולרים או כסף מזומן אחר בתמורה לנפט שהיא מייצאת.

 

חדשה טובה מהכור בבושהר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חדשה טובה מהכור בבושהר(צילום: רויטרס)

 

חדשה טובה נוספת היא העובדה שהאיראנים הודיעו בשבוע שעבר לאו"ם כי נאלצו להדמים את הכור הגרעיני לייצור חשמל בבושהר. הם לא הסבירו למה, אבל לא קשה לנחש, על סמך אינצידנטים דומים בעבר, שלרוסים שתחזקו את הכור וסיפקו אותו וכן לאיראנים יש קשיים טכניים שהם נתקלים בהם שוב ושוב ולכן הם מתקשים להפעיל את הכור בבושהר בתפוקת חשמל מלאה. הכור בבושהר נפגע גם מתולעת המחשבים (סטוקסנט) לפני כארבע שנים. אבל עוד לפני כן היו בכור תקלות טכניות שעיכבו את הפעלתו במשך יותר משנה.

 

מכל זה עולה, שאיראן נחושה עדיין להמשיך בפרויקט הגרעין הצבאי שלה. לכן, היא גם אינה מאפשרת לפקחי האו"ם לבקר במחנה הצבאי ליד העיר פרצ'ין, שבו לפי דיווחי מודיעין מערביים היא עשתה ניסויים בהרכבת פצצה. עם זאת, האיראנים מודאגים מאוד וכלכלתם נפגעת בצורה חמורה מהסנקציות המוטלות עליהם, ולכן הם מאטים את קצב בניית היכולות שלהם.

 

עובדות אלה אינן מבשרות טוב לגבי המשא ומתן בין חמש חברות מועצת הביטחון וגרמניה לבין האיראנים בנושא הגרעין הצבאי, שייפתחו בקזחסטן בשבוע הבא. האיראנים כנראה לא יוותרו על שום יכולת גרעינית שצברו עד עכשיו וגם לא ישעו את תכנית הגרעין שלהם. זאת בעיקר נוכח הבחירות שיהיו ביוני לנשיאות איראן ולפרלמנט. משטר האייתוללות לא יכול להרשות לעצמו לקבל את דרישות המערב מבלי לספוג מכת יוקרה בעיני העם. כך, לפחות, מאותתים חמינאי המנהיג העליון וגם אחמדינג'אד הנשיא שיסיים שתי תקופות כהונה סוערות.


פורסם לראשונה 21/02/2013 21:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים