שתף קטע נבחר

סבא, בוא לעבוד: התנועה לביטול גיל הפרישה

כשהם מחפשים עבודה - אף אחד לא מעסיק אותם בשל גילם. כשכבר יש להם - הם נאלצים לפרוש בהגיעם לגיל הפנסיה, גם אם רוצים ויכולים להמשיך בעיסוקם. את המצב הזה מנסה לשנות עמותת "והדרת" שמסייעת לבני 60+ למצוא עבודות בשיווק, תיירות ואפילו תכנות, בשכר חודשי שלא מבייש עובדים צעירים

לאחר ששלח למעלה מ-3,000 קורות חיים, יוסף בן ה-61, הנדסאי מכונות ומהנדס איכות במקצועו, התייאש מהניסיונות למצוא עבודה בתחומו. המקרה שלו ממחיש בצורה חריפה את הקשיים הרבים שנאלצים לחוות עובדים מבוגרים שמעוניינים להמשיך ולעבוד: החיפוש הופך למשימה הרבה יותר קשה, קורות החיים אינם זוכים לרוב למענה והידע והניסיון שנצבר לאורך שנים - יורדים לטמיון.

 

 

אך גם המעטים שמצליחים למצוא עבודה, מצטרפים בהגיעם לגיל 67 אל מעגל האנשים שנאלץ לפרוש לפנסיה, על אף שהם רוצים ויכולים להמשיך לעבוד. "הסיפור של יוסף מראה את התופעה בצורה הכי מכוערת שלה", אומרת ריבי בלר, מנכ"לית עמותת והדרת, שפועלת לקידום המעמד של מבוגרים בארץ. "המטרה שלנו היא לשנות את האופן שבו נתפסת האוכלוסייה המבוגרת. לדעתנו, אזרח מבוגר הוא נכס ולא נטל".

 

העמותה, שהוקמה לפני כשנתיים, שמה לעצמה שתי מטרות עיקריות: ביטול חובת גיל הפרישה הקבועה בחוק וסיוע למבוגרים במציאת עבודה באמצעות תיווך בינם לבין מעסיקים. בשטח, אין כיום יותר מדי אפשרויות תעסוקה למבוגרים שלא רוצים או לא יכולים להרשות לעצמם לפרוש אמנם - אבל את המצב הזה בדיוק מנסה לשנות העמותה. 

 

"האתגר העיקרי הוא שינוי הדיסקט", מסבירה בלר. "אנו מתכוונים להגיש הצעת חוק לביטול חובת הפרישה ומתן הטבות למעסיקים שיעסיקו בני 60 פלוס. הכוונה היא לאפשר לאנשים לבחור אם הם רוצים ומסוגלים להמשיך ולעבוד, כך שמעסיק לא יכול לאלץ אדם לפרוש בגלל גיל".

 

"לאפשר לאנשים לבחור אם להמשיך לעבוד או לפרוש" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"לאפשר לאנשים לבחור אם להמשיך לעבוד או לפרוש"(צילום: shutterstock)

 

כיום: אין אפשרות בחירה

גיל הפרישה עומד כיום על 67 לגברים ו-62 לנשים (עם מתן אפשרות הארכה ל-67). במקומות פרטיים המעסיק יכול בדרך כלל לבחור אם ברצונם להמשיך להעסיק עובד לאחר הפרישה, אך קשה למצוא דוגמאות כאלה. בשירות הציבורי, לעומת זאת, כמעט שאין אפשרויות בחירה בנושא.

 

"הבעיה חריפה יותר בשירות הציבורי", אומרת בלר, "גם לא קולטים עובדים מבוגרים וגם מפטרים בגיל פרישה ללא קשר ליכולותיהם". כך, למשל, היא מדגימה מקרה בו פוטר עובד מצהרון ששייך למשרד החינוך, כשהוא בן 71. "עצוב שאדם מבוגר לא יכול לעבוד בשירות המדינה, להגיש צהריים לילדים ולעזור להם בשיעורים", היא אומרת.

 

האם מצב זה עשוי להשתנות? לאחרונה קיבל בית הדין הארצי לעבודה החלטה תקדימית בנושא, כשהורה לפצות עובדת בת 67 בעקבות דחייה על הסף של בקשתה להמשיך לעבוד. ההחלטה, שהכירה למעשה בקיומה של אפליית עובדים בשכבת גיל, הביאה שורה של פרופסורים שהגיעו לגיל הפנסיה לעתור לבג"ץ בדרישה לבטל את חוק גיל הפרישה.

 

לאור היוזמות בדבר העלאת גיל הפרישה , בלר מבהירה כי אין בכוונת העמותה להעלאה גורפת שכזו, שכן זה רק יגרום להרעה בתנאי המבוגרים. "אנו מאמינים כי יש לאפשר למבוגרים ולמעסיקיהם לבחור אם להמשיך את העבודה או לפרוש. כרגע אין זכות בחירה", היא מבהירה.

 

 מפטרים בגיל פרישה - ללא קשר ליכולות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מפטרים בגיל פרישה - ללא קשר ליכולות(צילום: shutterstock)

 

תוחלת החיים עולה - והפנסיה יורדת

בלר מציינת כי הגדלת שיעור התעסוקה של מבוגרים קריטי בראש ובראשונה עבור איכות החיים של המבוגרים עצמם. "העלייה בתוחלת החיים וקצב הגידול של האוכלוסייה המבוגרת, קשור באופן מובהק לירידה ברמת חייהם", היא מסבירה.

 

"בעבר אנשים חיו 7-6 שנים לאחר הפרישה כך שהכסף ששמו בצד הספיק, אך כיום אנשים חיים בממוצע מעל גיל 80. 30 שנה זה יותר מדי זמן להיות בחופש. הפנסיה מצטמצמת והרוב לא יוצאים לטיולים או לשיט תענוגות.

 

"יש אנשים שרוצים לנוח ויש להם כסף, חסכונות ומקורות, אבל יש אנשים רבים שמגדירים את עצמם דרך התעסוקה ולא רוצים להפסיק להיות פעילים", היא מוסיפה. "אין סיבה לתת להם כסף מהמדינה, הם לא נתמכים ולא נזקקים". 

 

ההפסד למשק: 6.4 מיליארד בשנה

פן נוסף הוא התועלת למשק: מחקר של מכון ירושלים קבע לאחרונה שכ-30% מבני 65 ומעלה שאינם עובדים - מסוגלים לעבוד, וכי ההפסד שנגרם לישראל בעקבות זאת עומד על 6.4 מיליארד בשנה. על פי המחקר, אחוז המועסקים מבני 65 ומעלה עומד כיום על כ-12% (כ-80.5 אלף), בעוד שבקרב גילאי 64-60 הוא עומד על 71.6% לגברים ו-63.1% לנשים.

 

עוד נמצא כי העסקת מבוגרים תתרום לשיפור במצבם הכלכלי ותחלץ את חלקם ממעגל העוני, תפחית את תשלומי הסעד ואף תסייע להם לשמור על בריאות טובה יותר, באופן שיפחית את הצורך בטיפול סיעודי. ואכן, במדינות מערביות כמו ארה"ב, אוסטרליה ובריטניה, אפשר כבר לראות שינוי מגמה וביטול של חובת גיל הפרישה, כפי שהעמותה מדגימה בטבלה הבאה:

 


מדינות שביטלו את חובת הפרישה

מדינות שביטלו את חובת הפרישה
מדינה ארה"ב אוסטרליה בריטניה קנדה
מתי בוטלה פרישת חובה? נאסרה בחוק ב-1986 ביטלה את חוק פרישת החובה ב-2004 ביטלה את חובת הפרישה ב-2011. עד אז התקיימו חוקים שאסרו על אפליה מחמת גיל אך הם לא חלו על אנשים בגילאי 65 ומעלה משנת 2012 נאסר גיל פרישה מנדטורי לעובדים פדרליים

מתי אפשר לחייב לפרוש? מותר לחייב לפרוש כאשר גיל מהווה דרישה הגיונית ליכולת למלא את התפקיד. בכך כלולים עבודה בשירותי הביטחון והצבא, טייסים ושופטים ניתן לחייב לפרוש כאשר עובד אינו יכול למלא אחר הדרישות המהותיות של תפקידו בשל גילו יש פרצה בחוק שמאפשרת לפטר למטרות פרישה "אם הדבר מהווה אמצעי פרופורציונאלי להשגת מטרה לגיטימית", אך לא מוגדר מהם במקרים המעוגנים בהסכמי פנסיה קיבוציים ספציפיים, במשרות בתחומי הבטחון והצבא

מצב תעסוקת מבוגרים מספר העובדים המבוגרים הכפיל את עצמו בין 1990 ל-2010 ועמד ב-2010 על 30 מיליון שהם 19.5% מכלל האוכלוסייה מאז ביטול פרישת החובה, שיעור הגברים בגיאלי 64-60 המשתתפים בכוח העבודה עלה ב-15% ובקרב נשים בגילאים אלה חלה עליה של 21% טרם נאסף מספיק מידע בנושא. בהשוואה בין 1993 ל-2011 חלה עלייה של 4.4% בהשתתפות עובדים מבוגרים בכוח העבודה, מ-753 אלף ל-1.4 מיליון בין 2000 ל-2011, שיעור ההשתתפות בכוח העבודה גדל מ-16% ל-30% אצל גברים קנדיים ומ-7% ל-18% אצל נשים קנדיות, בגילאים 65-69.

 

 

בגילאי 70 ומעלה, שיעור ההשתתפות גדל מ-6% ל-10% אצל גברים ומ-2% ל-4% אצל נשים.

תוכניות מפעילה מספר תוכניות לאומיות לתעסוקת מבוגרים, הכוללות שימוש בניסיונם כדי לסייע לקהילה ובשמירה על איכות הסביבה. קיימות גם תוכניות שאינן לאומיות תוכניות תעסוקה שפונות למעסיקים ומציעות תמריצים על העסקת כוח עבודה מבוגר. אנשים מבוגרים יכולים להיעזר בשירותי התעסוקה אין תוכניות המיועדות לקבוצות ספציפיות באוכלוסייה. קיימת תוכנית לאומית אחת שמציעה שירותים לכל האוכלוסיה מפעילה תכנית פדראלית מחולקת על-פי מחוזות, העוזרת לעובדים מבוגרים בלתי מועסקים בקהילות עם אבטלה ממושכת או הסתמכות גבוהה על ענף מסוים

 

"ויתור על העסקת מבוגרים הוא ויתור על כוח עבודה חשוב וחיוני של מאות אלפי עובדים", אומרת בלר. "אי אפשר לוותר על פלח גדול של האוכלוסייה, בעיקר כשהוא הופך לצרכן רציני. הם לא יבואו על חשבון הצעירים, כי הם לא מתחרים על אותן המשרות ולא מחפשים אופק קידום. כמו שאר המדינות המפותחות, גם ישראל צריכה לאפשר למי שרוצה, יכול וצריך לעבוד - לעשות את זה".  

 

מוקדנית בת 85

על מנת לתווך בין המעסיקים למחפשי העבודה, העמותה מאפשרת לאנשים בגילאי 60 ומעלה להירשם באתר שלה, לציין את המקצוע המבוקש ולקבל הצעות עבודה בהתאם במייל. אמנם בפועל, מתוך כ-3,000 אנשים שנרשמו למאגר עד כה - ההשמות עומדות על אחוזים בודדים. אך בלר מדגישה שהם רק בתחילת הדרך.

 

כאן נכנס אתגר נוסף, והוא שינוי התפיסות הרווחות בקרב המעסיקים. אמנם בקרב ארגונים קטנים ובינוניים כבר אפשר לראות התקדמות בנושא, לדבריה, אולם בקרב ארגנונים גדוללים זה עתיד לקחת עוד זמן בשל מורכבות הנושא. "זה דבר שמתפתח, לפני שנתיים שאלו אם אנחנו משוגעים, מה פתאום שבני 66 יעבדו?".

 

דוגמה לחברה שעובדת עם הקרן היא טלכלל. המנכ"ל, יואב בן יקר, מספר שכיום כמעט כמחצית מ-840 העובדים הם מעל גיל 55, מתוכם כ-100 עברו את גיל הפרישה. העובדת הכי מבוגרת בחברה חגגה לפני כשבוע את יום הולדתה ה-85, ובן יקר מבטיח שבכל רגע נתון הוא נכון לגייס עובדים נוספים בגיל מבוגר.

 

עובדי טלכלל. אחת העובדות חגגה לפני כשבוע יומולדת 85 ()
עובדי טלכלל. אחת העובדות חגגה לפני כשבוע יומולדת 85

 

"התחלנו בגלל קשיים בגיוס כוח אדם וראינו שזו אוכלוסייה איכותית שרוצה לעבוד", הוא מספר. "הם נותנים שירות מקצועי טוב, מסתדרים עם הפעלת המחשב ומשתלבים חברתית. חלק החלו כנציגים והיום הם מנהלי מחלקות. יש מוקדים שלמים שבהם כולם מבוגרים. זה גם מחמם את הלב וגם עוזר לנו מבחינה עסקית. זה שילוב נכון".

 

אולם יש מקרים שיוזמות שמתבצעות מול מעסיקים אינן יוצאות לפועל. כך, למשל, אחת מרשתות המזון רצתה לגייס עובדים מבוגרים, אך התנתה זאת במשמרת של 8 שעות עבודה. "זה קשה פיזית", מסבירה בלר. "ביקשתי שיתגמשו, אך השיבו שכך הם מכשירים את העובדים. קשה לשנות".

 

"המון לא מוצאים עדיין עבודה, אבל זה תהליך", היא מוסיפה. "אפשר לעבוד באופן חלקי, על פי שעות ולאפשר גמישות. המעסיקים רק ירוויחו מזה, בסופו של דבר, בזכות היתרונות היחסיים ובגלל שלא יאבדו את הניסיון והידע".

 

יריד תעסוקה לבני 60+. "יש ביקוש" ()
יריד תעסוקה לבני 60+. "יש ביקוש"

 

הצעות עבודה חמות

קשת המקצועות שניתן להירשם אליהם באתר כוללת מגוון רב של תחומים: תפקידי אדמיניסטרציה, שירות לקוחות, הוראה, הנדסה, עריכת דין, מקצועות היי-טק ועוד.

 

כך, למשל, המשרות החמות המוצעות בעמותה בימים אלה כוללות: טכנאים לבדיקות דם בשכר של כ-34 שקל לשעה; אנשי מהנדסים ואנשים QA בשכר של 7,000 שקל לחודש; ואדמיניסטרציה וניהול משרדי ב-7,000-5,000 שקל לחודש.

 

בנוסף, אנשי קשר לליווי תיירים יקבלו 45 שקל לשעה; אנשי שיווק ומכירות של מוצרים רפואיים יקבלו 43 שקל לשעה; אנשי שיווק בחברת ביטוח יקבלו 27 שקל לשעה; ומתאמי תורים באחת מקופות החולים יקבלו 27 שקל לשעה.

 

 

טופס רישום למאגר מחפשי עבודה - מתוך אתר "והדרת" ()
טופס רישום למאגר מחפשי עבודה - מתוך אתר "והדרת"

 

"הרבה מבוגרים בטראומה"

אתגר נוסף שמתעורר לא פעם, הוא הצורך לשכנע את המבוגרים עצמם שיש להם סיכוי למצוא עבודה ושלא יתייאשו. כפי שמדגים יוסף, זה לא דבר פשוט: מעבודתו האחרונה פוטר לפני כחודש, יומיים בלבד לאחר שהתקבל אליה, בתואנה שהוא איטי מדי. מאז הרים ידיים והחל לעבוד כשומר בחברת קבלן. "זה שבר אותי", הוא מעיד. "היום אני כבר לא משקיע בחיפושים".

 

הקריירה שלו דווקא החלה במסלול אופטימי, כמי שהיה שותף בצעירותו בתכנון ובפיתוח מטוס הלביא. כשסגרו את הפרויקט בסוף שנות ה-80, התפתה להצעה להתפטר תמורת פיצויים מוגדלים. מאז פתח עסק, אך בשלב מסוים פשט רגל וב-8 השנים האחרונות השקיע מאמצים רבים בחיפוש עבודה במקצועו.

 

אלו כללו אף לימודי הנדסת איכות, אך ללא הועיל - קורות החיים שלו זכו למענה במקרים בודדים בלבד, בדרך כלל בהצעה לעבוד כפועל פשוט. "בדרך כלל לא הגיבו, ואם כן אז אמרו לי שאני לא יכול לקבל את התפקיד בגלל הגיל", הוא מספר. "זו הרגשה נוראית, שאף אחד לא צריך אותי".

 

כיום יוסף סובל מ-60% נכות וניכר כי ביטחונו התערער. כך, למשל, בני משפחתו הכעוסים תהו אם בעבודה האחרונה ציפו ממנו "להיות אצן", אבל הוא מגלה דווקא הבנה. "חשבתי שביקורת איכות לא מצריכה זריזות גדולה אבל עובדה שפיטרו אותי", הוא אומר.

 

מצד שני, בלר מציינת כי יש תפקידים רבים שבאפשרותו לבצע וכי בכוונת העמותה להמשיך ולקיים מעקב בנושא. "הרבה עובדים מבוגרים בטראומה", היא אומרת. "זה לא פשוט ללכת בגיל מבוגר לירידי תעסוקה, לכתוב קורות חיים ולהתרוצץ בין ראיונות עבודה. אפילו אי מענה לקורות חיים קשה יותר, כי יש מידה מסוימת של חוסר ביטחון". 

 

עם זאת, היא מדגישה שקיים ביקוש בשטח. ליריד התעסוקה הראשון שיזמו בנושא, התייצבו 4,000 מועמדים מכל הארץ. "להפתעתי היו גם מעסיקים ולא היה מקום לכולם", היא מעידה. "מאז גילינו שיש צורך. אנשים המשיכו להתקשר וליצור קשר. התקווה שלי היא שבתוך מספר שנים אף אחד לא יראיין אותי על תעסוקת מבוגרים, כי לא תהיה לכך סיבה".

 

בפרק הבא: סיפורי הצלחה של עובדים מבוגרים שלא ויתרו על עבודה לאחר הפרישה ומעסיקים שנותנים להם אפשרות לעשות זאת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
מוקד טלכלל. 100 עובדים שחצו את גיל הפנסיה
צילום: עוזי בלר
ריבי בלר, מנכ"ל עמותת והדרת. "אזרח מבוגר הוא נכס"
צילום: עוזי בלר
בן יקר, מנכ"ל טלכלל. "מחמם את הלב ועוזר מבחינה עסקית"
מומלצים