שתף קטע נבחר

עיצוב בעל ערך

במסגרת שיתוף פעולה בין החוג לעיצוב בסמינר הקיבוצים, לבין מפעל מוגן בבני ברק שמעסיק נשים בעלות פיגור שכלי, פיתחו הסטודנטים מוצרים מקוריים מחומרי גלם ממוחזרים, שהעובדות במפעל יכולות לייצר ולשווק בעצמן. "מדובר בחוויה אישית ומקצועית שלא נשכח". הצטרפו גם אתם ליום מעשים טובים

שיתוף פעולה ייחודי שנוצר השנה, בין החוג לעיצוב של הפקולטה לאמנויות בסמינר הקיבוצים לבין "אהל שרה", מפעל מוגן בבני ברק שמעסיק נשים בעלות פיגור שכלי, במסגרת קורס סטודיו לעיצוב מוצר שנה ג', אפשר לנו, הסטודנטים, להיחשף לאתגר מקצועי וללמידה קצת אחרת, לצד תחושת סיפוק של תרומה ועשייה חברתית.

 

המטרה הראשונית הייתה לייצר מוצרים שונים שעומדים במספר קריטריונים, בהם: מקוריות, עשויים מחומר זול ופשוט להשגה, מוצר שניתן להכינו במספר שלבים בודדים ופשוטים, שימוש בחומר גלם ממוחזר ומוצר שניתן לשווקו למשרדים או כמתנה.

 


 

נפגשנו עם מעצבת ועם מנהלת מהמפעל, שהסבירו לנו על מטרות המפעל ועל המוצרים שמיוצרים בו. התרשמנו מהיכולות המוטוריות של הנשים ובדקנו מה הן יכולות לבצע, באיזה מכשירים מותר להן להשתמש ובאילו חומרים. עד כה ייצרו במפעל, מוצרים מפימו, מבקבוקים ממוחזרים וכו'. הבנו שדרך הרחבת בנק המוצרים שייוצרו במפעל וגיוון, נאפשר לנשים להגדיל את מקור ההכנסה שלהן.

 

מוצרים מקוריים ופשוטים לייצור, שעשויים מחומר גלם ממוחזר (צילום: ענת שטיין) (צילום: ענת שטיין)
מוצרים מקוריים ופשוטים לייצור, שעשויים מחומר גלם ממוחזר(צילום: ענת שטיין)

 

היה לנו ברור כבר מההתחלה שליצור ולפתח מוצר שעומד בקריטריונים הספציפיים שהצבנו לעצמנו, הינה משימה מורכבת ביותר. המחשבה שליוותה אותי בתהליך הפיתוח, הייתה הרצון להתחשב ביכולות המוטוריות של הנשים וכמו כן, ליצור מוצר שונה ומעניין מההיצע שקיים בשוק. מבחינת חומר גלם, חיפשנו חומרים ממוחזרים מקוריים, שניתן לייצר מהם מוצר בקלות יחסית - כמו שאריות בד, עור, חלקי שוקת פגומים ממפעל, פנימית של אופניים ועוד.

 

סיור במפעל

כשנסענו למפעל עצמו כדי להכיר את הבנות ואת הסביבה, התמונה החלה להתבהר. התרשמתי לטובה מהנשים, מהמוטיבציה ומהתפקוד שלהן וחוויית הביקור הייתה ייחודית ומעניינת. כבכל מפעל סטנדרטי, ישנם חדרי עבודה, כשבכל חדר עובדות מספר נשים בעלות רמת יכולות דומה (מבחינת חיתוך, הדבקה, מיון, צביעה). בכל חדר נעשית עבודה על שלב אחר בתהליך הייצור והפיתוח של אותו מוצר.

 

הבנתי שלייצר מוצר שיתאים להן ולשיטת הייצור, מהווה אתגר יוצא דופן ויצאתי מהביקור כשאני נחושה בדעתי למצוא רעיון מתאים. אחרי בחינת כיוונים שונים, בחרתי ליצור שעון קיר משרדי, שעשוי מחלק פגום של שוקת ושמאפשר למפעל לתרום את החלקים הפגומים לטובת יצירת השעון. לאחר שחקרתי ובדקתי את הנושא, החלטתי להשתמש בגומיות משרדיות צבעוניות כרקע לשעון, כשהן נתפסות על שבלונה שיצרתי. השתמשתי במנגנון של שעון שניתן לרכוש בכל חנות יצירה.

 

התחשבות ביכולות המוטוריות של הנשים ופיתוח מוצר שונה ומעניין (צילום: ענת שטיין) (צילום: ענת שטיין)
התחשבות ביכולות המוטוריות של הנשים ופיתוח מוצר שונה ומעניין(צילום: ענת שטיין)

 

גאים ומתרגשים, הגענו למפעל בבני ברק להצגת המוצרים, פגישה שהייתה מרגשת מאוד עבור שני הצדדים. הנשים מהמפעל התפעלו למראה המוצרים הייחודיים שהן עצמן יכולות לייצר ברמה הפונקציונאלית וברמה הויזואלית, ומבחינתנו, התחושה שהצלחנו, הסטודנטים המעצבים, לספק תוצרים שעומדים בקריטריונים ושנשות המפעל יכולות לייצר ולשווק בעצמן, מילאה אותנו בהתרגשות.

 

כל סטודנט הציג בפני עובדות המפעל את המוצר שלו, את שמו, את החומרים ממנו הוא עשוי ולמה הוא משמש. בסוף המפגש אפילו ערכנו תחרות קטנה לבחירת מוצר "חביב הקהל" וכל אחת מהנשים סיפרה איזה מוצר היא הכי אוהבת ומדוע, תוך התלהבות גדולה מכלל המוצרים.

שיתוף הפעולה הזה חימם לנו את הלב. מדובר בחוויה מעצימה ומלמדת, של התנסות מעשית מקצועית מאתגרת, בעלת ערך מוסף רב. ללא ספק, חוויה אישית, לימודית ומקצועית שלא נשכח.

 

בואו גם אתם לעשות קצת טוב! אלפי פרויקטים התנדבותיים ממתינים לכם ביום מעשים טובים, 5 במרס 2013.

יש לכם רעיון לפרויקט שיכול לעשות טוב? שלחו לנו וננסה להוציאו לפועל ביום המעשים הטובים.

לפרטים נוספים - "יום מעשים טובים" גם בפייסבוק .

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענת שטיין
מיכל צדוק: שעון קיר משרדי
צילום: ענת שטיין
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים