שתף קטע נבחר

חופשי-שנתי

ליגת העל מציגה: יותר שערים במצבים נייחים, פחות מהשדה. נימני: "יש עלייה דרמטית ביחס לתקופה שבה שיחקתי". לוין: "הטקטיקה התפתחה". צרפתי: "בכדורגל של היום צריך לפתח ערך מוסף". האם מדובר בתופעה מקומית או כלל עולמית?

מי שצפה בתקצירי המחזור האחרון בליגת העל יכול היה לשים לב לתופעה יוצאת דופן: כמות חריגה מאוד של שערים שהובקעו ממצבים נייחים. במספרים, תשעה שערים מתוך ה-14 שהובקעו בליגה הבכירה בסוף השבוע הקודם, היו מקרנות, פנדלים ובעיטות חופשיות (64 אחוז).

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

בלט המשחק בין מכבי ת"א לבני סכנין בדוחא (0:3 לצהובים), שם כל שלושת השערים הובקעו ממצבים נייחים - איתן טיבי וראדה פריצה כבשו שערים בעקבות קרנות ומהראן ראדי הוסיף שער משלו בבעיטה חופשית. גם במשחק בין הפועל עכו להפועל ר"ג (2:1) כל השערים שנכבשו היו ממצבים נייחים.

 

כמובן שמדובר במחזור חריג למדי, אבל גם בזה שקדם לו נרשם אחוז גבוה מאוד (40) של שערים ממצבים נייחים, וכך גם במחזור ה-23 (35 אחוז). בכלל, אם מנתחים את הנתונים מתחילת העונה הנוכחית, רואים מגמה ברורה. אז האם באמת מדובר בתופעה שתלך ותתרחב בישראל, סטיית תקן מקרית, או שבכלל אנחנו חלק קטן מתופעה כלל עולמית?

 

תקצירים ב-ynet ספורט:

 

אבי נימני, אחד שכבש ובישל כמות בלתי מבוטלת של שערים מבעיטות חופשיות כשחקן, וכעת חוזה בתופעה כפרשן, טוען: "העלייה באחוז השערים ממצבים נייחים היא תופעה כלל עולמית. ההסבר לכך הוא שהכדורגל התפתח, וגם שהמיומנות של הבועטים ושל הנוגחים הרבה יותר גבוהה מאשר בעבר.

 

כבש שערים רבים בבעיטות חופשיות. אבי נימני (צילום: צפריר אביוב) (צילום: צפריר אביוב)
כבש שערים רבים בבעיטות חופשיות. אבי נימני(צילום: צפריר אביוב)

 

"כיום גם יש הרבה יותר דגש על נושא המצבים הנייחים באימונים וקבוצות מתרגלות ומקדישות לזה עבודה רבה. אמנם גם בתקופה שאני שיחקתי עבדנו על כך, אבל לא כמו שעושים זאת היום".

 

אתה זוכר מחזור עם נתון כ"כ חריג של 64 אחוזים שערים ממצבים נייחים?

"אין ספק שהמחזור האחרון בליגת העל היה מאוד חריג. אני לא חושב שהיה דבר כזה וגם לא שיהיה, כי זה מספר אסטרונומי. אני מאמין שהאחוז השערים שנכבשים ממצבים נייחים יישאר גבוה בליגת העל ובאירופה, ממוצע של 35-40 אחוז בכל מחזור. זו עלייה די דרמטית ביחס לתקופה בה אני שיחקתי, אז האחוזים עמדו על 15-20 למחזור".

 

מחמוד קנדיל נכנע לבננה של מהראן ראדי (צילום: זהר שחר) (צילום: זהר שחר)
מחמוד קנדיל נכנע לבננה של מהראן ראדי(צילום: זהר שחר)

 

"הטקטיקה התפתחה, קשה מאוד להבקיע במשחק הפתוח"

עם כל הכבוד לטכניקה ההולכת ומשתפרת של הכדורגלנים, יש גם שמייחסים את התופעה דווקא לסיבות טקטיות. ניר לוין, מנהל מחלקת הנוער של מכבי

ת"א ואחד שמכיר את הנושא מקרוב, טוען: "לצד השיפור הגדול ביכולות של השחקנים, יש גם את הנושא הטקטי. מכיוון שהיום הטקטיקה כל כך התפתחה, הסגירות בהגנה טובות מאוד ונהיה קשה מאוד להבקיע שערים במשחק הפתוח ברמות הגבוהות".

 

"בגלל שאחוז השערים במשחק הפתוח ירד, אחוז השערים במצבים נייחים עלה. בגלל שקשה יותר להבקיע במשחק הפתוח, קבוצות יותר ויותר מסתמכות על שערים במצבים נייחים, בהתקפות מעבר או כתוצאה ממשחק לחץ. חוץ מזה שגם אי אפשר להתעלם מכך שהיום הנושא של התרגילים מאוד התפתח, והרבה קבוצות מבצעות חסימות בקרנות, או קרנות קצרות ותרגילים אחרים בבעיטות חופשיות. אלו דברים שמעלים את האחוזים ממצבים נייחים".

 

לוין מוסיף: "יש היום גם הרבה שחקנים שמחקים את הבועטים הטובים. למשל את הסגנון של רונאלדו, שבעבר היה מאוד ייחודי, אפשר לראות היום גם אצל גארת' בייל ושחקנים נוספים. או למשל את הבעיטה החופשית המתחכמת מתחת לחומה שביצע בעבר רונאלדיניו ובעקבותו מסי, ובעקבותו אפילו סטפן שצ'פוביץ' מאשדוד כבש במחזור האחרון".

 

"בכדורגל של היום צריך לפתח ערך מוסף"

קשר הפועל חיפה, גיא צרפתי, הבקיע שערים רבים בבעיטות חופשיות ובישל כמות דומה. לאחרונה הוא גם קיבל הזדמנות לבחון את הנושא בעיניים מקצועיות, כיוון שהחל את קורס הפרו במטרה להפוך למאמן. "בקורס קיבלנו נתונים שבכל המונדיאלים והמפעלים הבינ"ל השונים יש עלייה ניכרת באחוז השערים שהובקעו במצבים נייחים", הוא טוען.

 

גיא צרפתי כובש מהנקודה הלבנה (צילום: ראובן כהן) (צילום: ראובן כהן)
גיא צרפתי כובש מהנקודה הלבנה(צילום: ראובן כהן)

 

"הייתי מייחס את זה בעיקר לעובדה שהיום כמעט כל קבוצה מבצעת תרגילים בקרנות ובבעיטות חופשיות. אפילו בהפועל חיפה שמים דגש גדול על הנושא הזה ועובדה שבמחזור הקודם מול עכו כבשנו שני שערים ממצבים נייחים ולפני כן, מול בית"ר, כבשנו עוד אחד", המשיך צרפתי.

 

"את המשחק מול אשדוד לפני מספר שבועות ניצחנו משני מצבים נייחים בדקות הסיום והפכנו את התוצאה, כך שבשביל קבוצה כמונו שיש לה שחקן מטרה כמו ולדימיר גלושביץ' ועוד שחקנים שיודעים להרים טוב כמוני למשל, אז המצבים הנייחים יכולים להפוך לנשק גדול מאוד. בכדורגל של היום, כשנהיה יותר ויותר קשה להבקיע ממהלכים מתוכננים כי ההגנות סוגרות טוב, צריך לפתח ערך מוסף ולכן יש הרבה קבוצות שמסתמכות על היכולת שלהן במצבים נייחים".

 

המגמה קיימת גם ברמות הגבוהות של הכדורגל האירופי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המגמה קיימת גם ברמות הגבוהות של הכדורגל האירופי(צילום: AFP)

 

דווקא אתה מזמן לא הבקעת מבעיטות חופשיות.

"לי לאחרונה באמת לא יצא להבקיע, אבל יצא לי לבשל הרבה.

אני מניח שהאחוזים ימשיכו לעלות כי זו אחת מהדרכים של קבוצות קטנות להתגבר על קבוצות גדולות ולצמצם את הפערים הגדולים על הנייר".

 

ויש גם פן נוסף ומפתיע לתופעה: שופטי הרחבות. בכנס השיפוט התקופתי האחרון של אופ"א, הציג השופט הותיק פיירלואיג'י קולינה נתונים שמצביעים על עלייה של כמעט 20 אחוז בשערים ממצבים נייחים במפעלי אופ"א השונים.

 

ההסבר של קולינה לתופעה הוא ההכנסה של שופטי הרחבות, שמגביר את ההקפדה על ביצוע תקין של המצבים הנייחים ומרתיע בלמים ומגנים מפני תפיסות ברחבה, כיוון שהם יודעים שכעת יש עליהם יותר עיניים שיכולות לזהות פנדלים. וכפועל יוצא מהיעדר התפיסות והמגע ברחבות, שחקני ההתקפה מוצאים את עצמם הרבה יותר חופשיים להבקיע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
סלים טועמה
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים