שתף קטע נבחר

צילום: AFP

אובמה: בא למסע הזדהות עם החברה הישראלית

נשיא ארה"ב במסע אל לבם של הישראלים. במפגש עם יהודים בבית הלבן אמר כי ביקורו בארץ יהיה "ביקור הזדהות עם החברה הישראלית", והבטיח: אעביר מסר לאיראן שהאופציה הצבאית עדיין על השולחן. על הפלסטינים: לא אביא תוכנית שלום גדולה

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר אמש (יום ה') כי הוא מגיע לישראל כדי להדגיש את מחויבות הברזל של ארה"ב לישראל, בעיקר אל מול המזרח התיכון המדרדר, וכי הוא מתכוון להעביר מסר ברור לאיראן שלפיו אין בכוונתו להתקפל ולסגת מהתחייבותו למנוע ממנה נשק גרעיני. אובמה אמר עוד כי הוא מתכוון ללחוץ על ראש הממשלה בנימין נתניהו ועל נשיא הרשות אבו מאזן להתחיל לדבר, אבל הבהיר גם שאל להם לצפות ממנו להציג תוכנית כוללת לשלום. הוא אמר שתוכנית כזו הוא עשוי להציג בתוך חצי שנה עד שנה.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

הנשיא האמריקני נועד בבית הלבן עם עשרות מנהיגים יהודים, ובהם נציגי כל הקשת הפוליטית, מ"שלום עכשיו" בשמאל ועד לניאו-שמרנים מימין. בדברי ההקדמה שלו לנוכחים באולם רוזוולט הוא אמר שלביקורו בישראל ב-20 במרס יש ארבע מטרות. אובמה אמר כי המטרה הראשונה היא להדגיש את המחויבות האיתנה של ארה"ב כלפי ישראל, וכי השנייה היא להבהיר שהוא מכיר בעובדה שהמזרח התיכון הופך לאזור קשה יותר לישראל עם אתגרים קשים מצד מצרים, סוריה ואיראן, וכי יש "ציווי" כדבריו ש"אמריקה תתייצב באופן נחוש לצד ישראל".

 

אובמה. רוצה לעזור לאיראן "לרדת מהעץ" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה. רוצה לעזור לאיראן "לרדת מהעץ"(צילום: AFP)

 

אובמה אמר כי מטרתו השלישית היא להעביר בביקור מסר ישיר לאיראן שכל האופציות על השולחן, "כולל האופציה הצבאית", אבל הבהיר גם כי האופציה המועדפת היא פתרון דיפלומטי שבמסגרתו תינתן לאיראן האפשרות "לרדת מהעץ" בצורה מכובדת. המטרה הרביעית, לדבריו, היא למצוא פתרון צודק לסוגייה הפלסטינית, אולם הוא הודה שהסיכוי לכך קטן.

 

אובמה הבהיר כי הדרך לביטחון ישראל לטווח הארוך קשורה בפתרון הסוגייה הפלסטינית. הוא השמיע ביקורת על הפלסטינים ש"עוקפים את התהליך" והולכים לאו"ם (שם קיבלו הכרה מהעצרת הכללית) במקום לשוחח ישירות עם ישראל, ורוצים לעשות דה-לגיטימציה לישראל. הוא אמר כי על שני הצדדים להתייחס ברצינות לנושא הישראלי-פלסטיני, אך הודה כי עדיין אין לו "אסטרטגיה גדולה" לכך.

 

אובמה אמר כי הוא רוצה להפוך את הביקור לביקור הזדהות עם החברה הישראלית, עם כלכלתה החזקה, עם הטכנולוגיה המצליחה שלה ועם הרוח האנושית. לאורך השיחה כולה אובמה כינה את ראש הממשלה נתניהו רק בכינויו "ביבי", ואמר כי הוא רוצה לערוך ביקור תרבותי ושאת הנאום שלו הוא יישא בבנייני האומה מול קהל גדול המורכב בעיקרו מסטודנטים. הנשיא אובמה הבהיר כי במהלך ביקורו ברמאללה הוא יאמר שהשלום אפשרי אבל קשה כיוון שהפלסטינים "חייבים" כדבריו לנקוט צעדים למען השלום.

 

ארדואן. אובמה: מחינו על דבריו לגבי הציונות, טורקיה צריכה להתגמש (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארדואן. אובמה: מחינו על דבריו לגבי הציונות, טורקיה צריכה להתגמש(צילום: EPA)

 

נשיא ארה"ב השיב באירוע על לא פחות מ-12 שאלות. על חילוקי הדעות עם ישראל בנושא האיראני הוא אמר כי ארה"ב וישראל חולקות את כל המידע וכי כל העובדות הנמצאות ברשותן תואמות זו את זו ב-95%. לדבריו, גם אם יש חילוקי דעות מסוימים לגבי הדברים שיש לעשות מול

איראן, הפער גדול יותר בתוך ישראל - בין משרד הביטחון והמודיעין לבין הצבא ומשרד ראש הממשלה, ופחות בין ישראל וארה"ב.

 

על הפלסטינים אמר הנשיא אובמה כי הם "אינם נהנים ממנהיגות חזקה". הוא הביע תמיכה באיחוד הפלגים הפלסטיניים רק אם ממשלת האחדות לא תהיה נגד השלום ונגד פתרון שתי המדינות. הוא אמר כי יש לחשוב יחד מה ניתן לעשות כדי לחזק את הפלסטינים המתונים, וכי נתניהו ואבו מאזן אינם צריכים לפעול להחליש האחד את השני כיוון שכל צד זקוק ליריב חזק כדי לעשות שלום.

 

אובמה אמר גם כי מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, העביר מסר קשה מאוד לטורקיה בעקבות התבטאותו של ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, שאמר כי הציונות היא פשע נגד האנושות. אובמה אמר שטורקיה וישראל אינן מצליחות לפתור את הבעיות משום שטורקיה ביקשה מישראל "מחיר כבד מדי", והביע אכזבה מהמצב הזה. עם זאת, הוא הדגיש שארה"ב תמשיך לנסות לקדם פתרון.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 07/03/2013 23:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק אובמה. לכיכר הוא לא יבוא, לבנייני האומה - כן
צילום: AFP
מומלצים