שתף קטע נבחר

מי מאושרת יותר: עקרת הבית או הקרייריסטית?

כיצד השפיע השינוי במעמד האישה בחברה על מעמדה בזוגיות, וכיצד להימנע ממצבים של תסכול, מרירות ותחושת בדידות הולכת וגדלה? דנה פלדמן טסלר על זוגיות מסורתית לעומת הזוגיות החדשה

עופר ולילך (השמות בדויים), נשואים כבר 25 שנה. בשיחת טלפון מקדימה עופר סיפר לי שבתחילת הדרך שררה ביניהם אהבה גדולה, אך היום הוא חושש שאת האהבה החליפו רגשות של כעס ומרמור. ביקשתי להיפגש איתו ועם לילך בנפרד, ולהבין על מה הדברים יושבים. במהלך המפגשים הבנתי שהזוגיות שלהם, כמו בקרב זוגות רבים נוספים, התחילה כזוגיות מסורתית - כזאת שבה הבעל הוא המפרנס העיקרי, והאישה מנהלת את הבית ומגדלת את הילדים.

 

השניים הכירו בצבא, בזמנים בהם לכל אחד מהם היה חלום גדול על קריירה משגשגת. אך כמו זוגות רבים אחרים, מרגע שהילד הראשון נולד, התוכניות של לילך השתנו והיא החליטה לחכות עם חלומה הקרייריסטי ולהישאר בבית על תקן אמא במשרה מלאה. "המצב הכלכלי לא אפשר שני סטודנטים בבית ואני הקרבתי את עצמי", היא משתפת ובאותה נשימה היא גם מוסיפה שהיא ציפתה שעופר יכבד את ההקרבה שלה, אך היא לא קיבלה ממנו קמצוץ של הערכה - להפך, רק ריחוק וניכור.

 

 

עופר, לעומתה, התקדם בקריירה שלו וכפי הנראה - גם הגשים חלק לא מבוטל מחלומותיו המקצועיים. השנים חלפו וללילך ועופר נולדו שני ילדים נוספים. לילך מצאה עצמה במהרה בתפקיד המסורתי של גידול ילדים ותפעול הבית.

 

במפגש האישי שקיימתי עם לילך, היא הבינה שהנתק החל כשהם פנו לכיוונים שונים מדי: "עופר למד ופיתח קריירה, בעוד שאני התמחיתי בהחלפת חיתולים. אחרי עשר שנים בתפקיד המסורתי של עקרת הבית, הרגשתי מרמור וכעס שרק הלך וגדל".

 

לילך משתפת שלאחר שנים רבות בהן ישבה בבית, החליטה לצאת ולפתח לעצמה קריירה קטנה, אך היה זה מאוחר מידי לטעמה. תחושות של כעס, תסכול ומרמור אישי השתלטו עליה ועל האופן בו תפסה את הזוגיות שלה, עד שהיום כלל לא ברור לה אם אפשר לתקן את הפער שנפער.

 

בשיחה אישית שקיימתי עם עופר, הוא הודה בפניי שנוצר בינו ובין לילך פער תקשורתי, ושהוא חש שאין להם כיום על מה לדבר האחד עם השניה. הוא מרגיש היטב את הכעס והמרמור של לילך כבר המון שנים. "יש לי תחושה כבדה שעלי להתנצל על כך שלילך בחרה להישאר בבית ולתפקד כאם. התחושות בבית כל כך קשות שאני מודה שרק בעבודה שלי אני מוצא את המפלט".

 

תפקידים מסורתיים בזוגיות יוצרים בדידות

עופר ולילך בחרו לנהל זוגיות בעלת תפקידים מסורתיים - לילך על תקן האישה הקטנה שמגדלת את הילדים ומתפעלת את הבית, ועופר בעל הקריירה אחראי על קבלת ההחלטות הכלכליות. על פניו, לכל אחד יש תפקיד למלא, אך מכיוון שהתפקידים היו שונים נוצר ביניהם פער תקשורתי. למעשה, לא היה להם שום צורך לשוחח האחד עם השניה מאחר שהתפקידים שלהם אינם משיקים ומתקיימים זה לצד זה כקווים מקבילים שלא ייפגשו לעולם.

 

"כל אחד התמקד בטריטוריה שלו. לא נדרש מאיתנו לדבר הרבה, אז אפילו לא טרחנו", עופר סיכם זאת בעצמו. המצב יצר חלוקת מעמדות לא שוויונית ובדידות מתמשכת. העצוב בסיפור של עופר ולילך הוא ששניהם מעידים על תשישות מהתפקיד ובעיקר על בדידות גדולה.

 

 

האישה העצמאית לקחה את הזוגיות לפסגה

בזמן אחר ובמקום אחר ועם החלטות אחרות, כנראה שלזוגיות הזאת היה גורל אחר מפרידה. לילך הייתה יוצאת לעבוד ומגשימה את חלומה על קריירה משגשגת, וברגע אחד פני הדברים היו משתנים - החל מחלוקת התפקידים המסורתית שהייתה נעלמת, ועד השיתוף החדש במטלות הבית וגידול הילדים.

 

התקשורת ביניהם הייתה הופכת ליום יומית, ובעיקר - כל אחד מהם היה גדל ופורח, האחד לצד השניה. השוויונות בין המינים מאפשרת לבני הזוג להיכנס למערכת זוגית כחברים טובים ולשלב יחד אהבה וחברות טובה עם הגשמה עצמית ואישית. בסופו של דבר, האיזון הזה הוא הסוד לזוגיות מנצחת.

 

בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק

 

 

הכותבת היא יועצת ומגשרת זוגית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כשקדמה ומסורת נפגשות
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים