שתף קטע נבחר

משעון הקיץ ועד מבקשי המקלט. אתגרי שר הפנים

מחליפו של אלי ישי יצטרך "לקפוץ למים" במהרה ולעסוק בסוגיות שדורשות טיפול דחוף: תקציב הרשויות שצפוי לעבור קיצוץ, הכרעה בגיורים והרחבת היתרי הבאת העובדים הזרים. שר הפנים לשעבר פינס: "בקדנציה מלאה אפשר לשנות את המדינה"

המחליף של אלי ישי שייכנס לתפקידו כשר הפנים החדש ימצא על שולחנו סוגיות רבות שדורשות טיפול דחוף. בהן: שליטה על שער הכניסה לישראל, תקצוב הרשויות, וניהול ועדות התכנון שמאפשרות קידום או "תקיעה" של מיזמי תשתית ונדל"ן. האיש שעומד בראש משרד הפנים מרכז בידיו עוצמה רבה במשרד עתיר תקציבים והשפעה, או כפי שמנסח זאת שר הפנים לשעבר אופיר פינס: "בקדנציה מלאה במשרד הפנים אפשר לשנות את המדינה".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

"אני תינוק מגודל": מחאת התיכוניסטים בשרון

חשד: נרצחה על-ידי אחיה לאחר שרבה עם גיסתה 

 

הסוגיה הראשונה שתעמוד לפתחו של שר הפנים החדש היא הקיצוץ ב"מענקי האיזון" - תקציבים בגובה של 2.8 מיליארד שקלים המועברים לרשויות המקומיות. ראשי הרשויות פתחו החודש במאבק משום שלטענתם

 האוצר מתכוון לקצץ 400 מיליון שקלים מתקציב זה. שר הפנים הנכנס יצטרך להחליט לצד מי הוא מתייצב בקרב שבסופו מאיימים ראשי הרשויות להשבית את המשק כולו.

 

באמצעות שליטתו בוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה - המתבטאת בכך שהוא הממנה את ראשי הוועדות - יכול שר הפנים לעכב או לקדם פרויקטים של מיליארדים ולתת עדיפות לאזורים מסוימים על חשבון אחרים. לשר הפנים יש גם יכולת לתקצב רשויות מקומיות באמצעות "רזרבות השר" ותקציבי פיתוח בשווי מאות מיליונים. מבקריו של ישי טענו שהוא העביר כספים לרשויות חרדיות על חשבון רשויות אחרות. שר הפנים החדש יוכל להחליט על סדר עדיפויות חדש.

 

גם בתחומים של דת ומדינה לשר הפנים השפעה רבה. באמצעות רשות האוכלוסין וההגירה שר הפנים חולש למעשה גם על מדיניות ההגירה לישראל. בסמכותו של שר הפנים להכיר בגיורים אורתודוקסיים שאינם חרדיים ולאפשר את עלייתם לישראל. בתקופת כהונתו של ישי הוקשחה המדיניות ומשרד הפנים עירב את הרבנות בהליך ההתאזרחות.

 

לשר הפנים יש גם יכולת לאפשר איחוד של זוגות מעורבים - יהודים ושאינם יהודים - באמצעות חוק האזרחות ובכך לאפשר למשל לעובדים זרים הנישאים לישראלים התאזרחות ביתר קלות. לדברי השר לשעבר פינס, המציאות המסתמנת שלפיה השר החדש יגיע משורות יש עתיד "יכולה להביא לבשורה של ממש ולשינוי משמעותי בתחום של דת ומדינה, למשל באמצעות היכולת של שר הפנים להשפיע על שעון קיץ או על הליך האזרחות".

 

צורך במתן פתרון למבקשי המקלט (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
צורך במתן פתרון למבקשי המקלט(צילום: עופר עמרם)

 

מקור גאוותו של של שר הפנים היוצא ישי הוא הטיפול באוכלוסיית מבקשי המקלט, או "המסתננים" בלשונו של ישי. בחודשים האחרונים צומצם מאוד מספרם של מבקשי המקלט שהסתננו לישראל דרך הגבול הדרומי וירד ממאות ואלפים בחודש לאחדים. במשרד הפנים מייחסים את הירידה במספרם להשלמת בניית גדר הגבול וכניסתו לתוקף של החוק

למניעת הסתננות שמאפשר כליאה של מבקשי המקלט - שנכנסים מאז יוני האחרון לישראל - לתקופה של שלוש שנים ויותר ללא משפט.

 

מנגד, ארגוני זכויות אדם רואים באכיפת החוק המאפשר גם כליאה של מבקשי מקלט החשודים בפלילים ללא משפט, התעלמות ישראלית מאמנת הפליטים שעליה ישראל חתומה. כך או כך ייאלץ שר הפנים החדש להתמודד עם מציאות שבה 66,000 מבקשי מקלט שוהים בישראל, ובעיקר באזור תל אביב, ללא מעמד ברור ותחת זעם הולך וגובר של התושבים הישראלים. מתקני כליאה שנבנו בדרום אינם מאוכלסים לאור חוסר היכולת של ישראל למצוא מדינות שאליהן ניתן יהיה לגרש את מבקשי המקלט, ושר הפנים החדש יידרש להחליט אם להמשיך במדיניותו של ישי או לאמץ קו חדש.

 

בתחום הטיפול במהגרי עבודה, שר הפנים החדש יידרש להחליט אם להרחיב את היתרי ההבאה של עובדים זרים כפי שדורשים קבלנים, חקלאים וחברות כוח אדם - או להיענות לקריאותיהם של ארגוני זכויות אדם שדורשים לצמצם את הבאת העובדים מחו"ל כדי לאפשר למבקשי מקלט שהסתננו לישראל לאייש את אותן המשרות.

 

מה יעלה בגורל ילדי הזרים? 

במהלך 2012, רשות האוכלוסין וההגירה שנמצאת תחת אחריות של שר הפנים הנפיקה כ-80,000 היתרי העסקה לעובדים זרים, בעיקר בתחום הסיעוד וגם בתחומי החקלאות והבניין. כל עובד זר משלם עשרות

אלפי שקלים למתווכים ולחברות כוח אדם. המגמה הזו צומצמה בשנה האחרונה באמצעות הסכמים עם מדינות כמו בולגריה ותאילנד בתחומי החקלאות והבניין. אך בתחום הסיעוד, שבמסגרתו מגיעים מרב העובדים הזרים, לא נרשם כל שינוי ושר הפנים החדש יידרש גם לסוגיה זו .

 

שר הפנים אלי ישי משאיר ליורשו את הצורך לקבל החלטה בדבר גורל מאות משפחות של ילדי עובדים זרים הנמצאות בישראל שלא כחוק שנים ארוכות והגישו בקשות לקבלת מעמד בישראל במסגרת החלטת ממשלה שהתקבלה באוגוסט 2010. כ-700 משפחות פנו אז למשרד הפנים, הדיונים בענייניהן התעכבו במשך שנתיים וחצי ומאות משפחות עדיין אינן יודעות אם יוכלו להישאר בישראל. רשות האוכלוסין וההגירה חידשה בשבועות האחרונים את ההודעות למשפחות שבקשתן נענתה בשלילה, אך שר הפנים החדש יידרש להכריע בעניינן של מאות משפחות שענייניהן עברו לוועדת חריגים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוזב את המשרד. אלי ישי
צילום: גיל יוחנן
השר לשעבר פינס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים