שתף קטע נבחר

פסח באתרי המורשת: כך היה בארץ ישראל

יציאת ישראל מעבדות לחירות היא הזדמנות טובה להיזכר בהיסטוריה ובאנשים שעשו למען המדינה ועצמאותה. בפסח ייפתחו כ-130 אתרי מורשת, חלקם בחינם. הצצה לכמה מהם

מה דעתכם להתחבר מעט בפסח לאתרי המורשת בארץ? להתרפק על חוויות שהביאו להקמת המדינה, על אנשי מעשה שאנו מתגעגעים אליהם ועל מקומות שהיוו אבני צאן ברזל בהיסטוריה שהובילה אותנו לחירות ולמדינה?

 

בפסח יפתחו כ-130 אתרי מורשת בארץ, חלקם ללא עלות או בעלות סמלית. הנה כמה מהם.

 

 

דרום

 

  • המוזיאון הפתוח - נגבה

קיבוץ נגבה הוקם ב-1939 כתגובה ציונית לחוק הקרקעות הבריטי, וגבר על קשיי הקרקע והסביבה. באדמות נגבה התחולל קרב קשה שהוביל לנפילתו של מפקדה יצחק דובנו ("יואב") בהפצצה.

 

הקיבוץ זכה לתיגבור ע"י חיילי "גבעתי" ועמד בהתקפת טנקים וחי"ר בקרב בן 12 שעות ללא הפסק, בו הושגה בלימת הצבא המצרי מהתקדמותו צפונה. מתוך 150 מגיני הקיבוץ - נפלו 43 לוחמים, מהם 14 חברי הקיבוץ. באתר שיחזור של "חומה ומגדל", הקרנת סרטים היסטוריים, המגדל הנקוב, האנדרטה בבית הקרבות הצבאי וגבעת "תום ותומר" לזכר 73 חללי אסון המסוקים.

 

פעילות בחול המועד פסח: מספר סיפורים ילווה את הסיורים באתר.

מתי? 27-29/3 בשעות בתיאום מראש, בין השעות 7:00-19:00.

עלות: 14 שקלים מגיל חמש ומעלה.

להרשמה מראש ולפרטים: מאיר מינדל מנהל האתר: 08-6774312. meir_mindel2@walla.co.il

היכן? קיבוץ נגבה. מכביש 4 מול מחנה ג'וליס פונים לנגבה, או מכביש 35 פונים למצודת יואב.

 

מגדל מים בקיבוץ נגבה (צילום: חן ליאופולד) (צילום: חן ליאופולד)
מגדל מים בקיבוץ נגבה(צילום: חן ליאופולד)

 

  • מוזיאון אילת עירי

המוזיאון מציג את ההיסטוריה של אילת המודרנית, החל מ"מבצע עובדה" ב-1949. זהו מוזיאון קטן,

"ידידותי למשתמש" ומשקף את השינוי העצום שחל בעיר אילת, שהחלה למעשה מ"לא כלום", כמקבץ חושות ליד החוף ב"אום-רש-רש", האתר ההיסטורי הנמצא מעבר לכביש.

 

הראשוניות, החלוציות ומאבק ההישרדות שליוו את השנים הראשונות ניבטים מהתצלומים שעל הקירות, המיצגים, המצגות והסרטים הישנים. המוזיאון מתאים לכל הגילאים וכל מבקר יכול למצוא משהו שיעניין אותו. זוהי הזדמנות להכיר את אילת מזווית קצת אחרת.

 

להרשמה מראש ולפרטים: טל 08-6340754

 

  • מעוז מול עזה - קיבוץ סעד

אתר זיכרון לראשית ההתיישבות בנגב לשלוש הקבוצות הדתיות שהיו באזור במלחמת השחרור: כפר דרום, בארות יצחק וסעד. המוזיאון נמצא בתוך בית הביטחון - המבנה היחידי ששרד מלפני מלחמת השחרור באתר מתוארים המאבק על הביטחון במלחמת השחרור, ניצול מים והתפתחות קיבוץ סעד ממלחמת השחרור ועד ימינו אלה. במקום תצפית יפה על "עוטף עזה" ועל המרחב שבין אשקלון לנתיבות.

 

פעילות בחול המועד פסח: סיור באתר, רכיבה על סוסים, ביקור בפינת החי, מתחמי פקניק מורשים.

מתי? 27-29/3 ובערבי חג בתיאום מראש בין השעות 9:00-17:00.

עלות: 8-16 שקלים למשתתף.

להרשמה מראש ולפרטים: בני גנזברג מנהל האתר: 08-6800403, 052-3726644. maoz@saad.org.il

היכן? בכביש 232, בכניסה לקבוץ סעד.

 

קיבוץ סעד (צילום: חן ליאופולד) (צילום: חן ליאופולד)
קיבוץ סעד(צילום: חן ליאופולד)

 

ירושלים

 

  • בית ש"י עגנון

בית עגנון בירושלים הינו אתר לאומי, מוסד תרבות וחינוך המיוחד ליצירתו של הסופר שמואל יוסף (ש"י) עגנון, זוכה פרס נובל, ולהיכרות עם תולדות חייו ועם תרומתו הייחודית לתרבות העברית. הבית, ברחוב קלאוזנר 16 בשכונת תלפיות, נבנה בשנת 1931.

 

עגנון חי בבית זה עד מותו בשנת 1970, ובו נכתבו רבות מיצירותיו הידועות, המשמשות גם בדורנו השראה רבת משמעות לקוראים וליוצרים בשפה העברית.

 

פעילות בחול המועד פסח: סיורים מודרכים, הופעה לילדים בגילאי 4-10, "חד גדיא מסע הרפתקאות בעקבות האגוז השובב" עם סמדר וקובי אברבנאל. מתי? 27-28/3, בתיאום מראש בין השעות 9:00-15:00.

עלות: 20-40 שקלים למשתתף.

להרשמה מראש ופרטים: צדף: 02-6716498, agnon-h@zahav.net.il

היכן? רחוב קלאוזנר 16 בתלפיות. הפעילות תהיה גם ברחבי השכונה.

 

בית עגנון (צילום: ברוך גיאן) (צילום: ברוך גיאן)
בית עגנון(צילום: ברוך גיאן)

 

  • בית הרב קוק

הבית שבו חי ופעל הרב אברהם יצחק הכהן קוק, המנהיג התורני ציוני והרב הראשי הראשון לארץ ישראל, בין השנים 1923 ועד פטירתו בשנת 1935.

 

הרב אי"ה קוק ראה בשיבה מן הגלות לארץ ישראל ובציונות "אתחלתא דגאולה" - תחילת הגאולה, והוא עיצב דרך רוחנית, עמוקה ומקורית המבארת תפיסה זו. הרב קוק היה מעורב בחיי הרוח והמעש של יהודי הארץ, עודד את החלוצים ועורר את הנוער, תבע מהשלטון הבריטי להתייצב מול פרעות הערבים ועוד. משנתו של הרב קוק מעניקה חשיבות מיוחדת ליישובה של ארץ ישראל ולאחדותו של עם ישראל.

 

פעילות בחול המועד פסח: סיורים מודרכים באתר (11:00,13:00,15:00), תערוכת צילומים, סרטים וקטעי קריאה על חיי הרב קוק ופועלו.

מתי? 27-28/3 בתיאום מראש, בין השעות 10:00-16:00.

עלות: 12-20 שקלים למשתתף מעל גיל שש.

להרשמה מראש ופרטים: 02-6232560, betharav@zahav.net.il

היכן? רחוב הרב קוק 9, מרכז העיר.

 

מרכז

 

  • בית בן-גוריון

בית בן-גוריון נבנה בשנים 1930-1931 על אדמת הקרן הקיימת, בתוך מה שהוגדר כשכונת הפועלים הראשונה (פועלים א'), ע"י המהנדס דוד טוביה ז"ל. זה היה ביתם הקבוע של פולה ודוד בן-גוריון, עד להתיישבותם בקיבוץ שדה בוקר.

 

לאחר מכן שימש אותם הבית לסירוגין עם צריפם בשדה בוקר. בבית זה עבד בן-גוריון ושם שכנה לתקופה הנהגת היישוב העברי. פולה ודוד בן גוריון הורישו את ביתם - בו לוטשה מגילת העצמאות ונכתב נוסחה הסופי - למדינת ישראל. מכאן יצא בן גוריון לבית דיזנגוף להכרזה על הקמת המדינה בה' באייר תש"ח, 14 במאי 1948.

 

הביקור בבית בן גוריון מאפשר "נגיעה" אמיתית, מוחשית ואישית באירועים המכוננים בתולדות מדינת ישראל כמו גם מפגש בלתי אמצעי עם דמותו ואורח חייו של דוד בן-גוריון.

 

פעילות מיוחדת לפסח: הביקור ישלב פינות יצירה, הקרנת סרטים, קטעי ארכיון וסיור מודרך.

מתי? 27-30/3.

עלות: ללא תשלום.

לפרטים נוספים: 03-5221010, אין צורך בתיאום מראש.

היכן? שדרות בן-גוריון 17 , תל-אביב.

 

בית בן-גוריון (צילום: באדיבות המועצה לשמור אתרים) (צילום: באדיבות המועצה לשמור אתרים)
בית בן-גוריון(צילום: באדיבות המועצה לשמור אתרים)

 

  • מכון איילון - רחובות

תחת עינם הפקוחה של הבריטים ששלטו בארץ, הקים ארגון ה"הגנה" מפעל תת-קרקעי לייצור כדורים לתת-מקלע "סטן" בגבעת הקיבוצים, בצפונה של העיר רחובות, בסוף שנה 1945. כינוי הסתר של המפעל, בפי אנשי "ההגנה" היה "מכון איילון".

 

המפעל התת-קרקעי שהשתרע על פני 250 מ"ר, כּוסָה בשכבת אדמה בעובי של כ-4 מ'. מעל המכון וסביבו הוקמו מבני מגורים, חדר אוכל, לול, רפת, מסגרייה וגן ירק - קיבוץ תמים למראה. המכונות לייצור הכדורים נרכשו בפולין על ידי ה"הגנה" והוברחו בדרכי סתר לביירות ומשם לארץ ישראל - סיפור בלשי בפני עצמו. מכון איילון היה המפעל הגדול של תעש במחתרת, בו ייצרו יותר משני מליון כדורי 9 מלימטר לתת-מקלע "סטן" מתוצרת תעש.

 

פעילות בפסח: סיורים מודרכים בתיאום מראש בכל שעה עגולה, בשפות עברית ואנגלית. ניתן לתאם סיורים בשפות נוספות, בתאום מראש.

מתי? בערבי חג - 08:30-14:00. בחג - 09:00-16:00. 27-28/3 – בחול המועד 9:00-16:00.

עלות: 18-24 שקלים.

לתיאום מראש ופרטים: 08-9406552. דוא"ל: noga@shimur.org.il.

היכן? רחוב פייקס 1, קריית המדע, רחובות.

 

  • בית לח"י (יאיר שטרן) בתל-אביב

מוזיאון לח"י הוא אתר התרחשות אותנטי המציג ומתעד את קורות מחתרת לח"י. בדירה בקומת הגג, בשכונת פלורנטין, נתפס ונורה למוות במקום ע"י הבולשת הבריטית, מייסדה ומפקדה של לח"י אברהם שטרן - 'יאיר'. הדירה בה התגורר בימיו האחרונים נשתמרה על רהיטיה המקוריים. בחדר מוקרנת תכנית אור-קולית על חייו, פועלו, הישגיו והירצחו של 'יאיר'.

 

פעילות מיוחדת בחול המועד פסח: הפעלות לכל המשפחה, הדרכות אישיות, סרטים דוקומנטארים.

מתי? 27-28/3 בשעות 8:00-16:00

עלות: 10-15 שקלים למשתתף מעל גיל 5.

לתאום מראש ופרטים: 03-6820288, 03-6837582.

היכן? רחוב שטרן 8 תל-אביב.

 

צפון

 

  • עין שמר

בשנת 1913 הוקמה חוות עין שמר, שהפכה ברבות השנים לקיבוץ חקלאי ובו מאות חברים. זו ההתיישבות השיתופית הראשונה, חלק מההתיישבות החלוצית בארץ בשנות ה-20 של המאה הקודמת. בתחילת שנות ה-80, ביוזמת אחדים מחברי המשק, שוחזרו המבנים ההיסטוריים.

 

בשנת 1983 נפתח מוזיאון 'החצר הישנה' - אתר חינוכי המציג את סיפורו של הקיבוץ דרך תיאור חווייתי של ימי ראשיתו. צריפי המגורים שבפאתי החצר שוחזרו, אתרי המשק הישן קמו לתחייה: הנפחייה, המאפייה, אסם התבואה וסככת המכונות, שבה מוצגים כלים חקלאיים מימי קדם ועד ימינו. בנוסף, בעין שמר פועלים בית בד וטחנת קמח, בהאנגרים הגדולים מוצג אוסף המכונות הגדול בארץ-ישראל, ובמקום פועלת סדנת שימור.

 

פעילות בחול המועד פסח: תצוגת טרקטורים וציוד חקלאי מראשית המאה. הדרכות מגוונות לכל הגילאים, פינת סיפור לילדים, פעילויות יצירה ומשחקים לכל המשפחה. מוזאון בנושא ראשית ההתיישבות וראשית הקיבוץ, כולל סרט אור קולי קצר. הפעלת חלוצים: כביסה בגיגית וקרש כביסה, הקמת אוהל, ריצוף, בנייה ועוד. סיור בעגלה רתומה לטרקטור בקיבוץ של היום כולל ביקור ברפת.

מתי? 27-30/3, מ- 10:00-15:00.

עלות: 20-25 שקלים.

לפרטים: טל' 04-6374327. אין צורך בתאום מראש.

היכן? מכביש 65 פונים לכביש 6403 לכוון באקה אל-גרביה וכ-2 ק"מ לאחר מכן פונים לקבוץ עין שמר.

 

עין שמר  (צילום: אלכס ליבק באדיבות המועצה לשמור אתרים) (צילום: אלכס ליבק באדיבות המועצה לשמור אתרים)
עין שמר (צילום: אלכס ליבק באדיבות המועצה לשמור אתרים)

 

  • משטרת טיגארט בנהלל
מצודת משטרת נהלל, היושבת בנקודה אסטרטגית על קו התפר שבין נצרת ליגור, נחנכה בשנת 1936, בעיצומם של מאורעות הדמים שהתרחשו ברחבי הארץ.

 

תפקידה של המצודה היה להגן על האוכלוסייה האזרחית בעמק - יהודית וערבית - ועל אנשי השלטון הבריטי. על התחנה פיקד ברוב שנותיה סרג'נט יצחק שבילי, מפקד סמכותי ובעל אישיות מרשימה, שהיו לו יכולות יוצאות דופן בקשירת יחסי רעות עם כל תושבי העמק.

 

סרג'נט שבילי היה נאמן לתפקידו ולמפקדיו הבריטיים, אך גם לאידיאולוגיה שלו, וסייע ליישוב העברי במאבקו להקמת המדינה. תחת מסווה של פעילות משטרתית שגרתית עזרו הוא ושוטרי התחנה שבפיקודו לפעילי ה"הגנה" בפעולות מבצעיות רבות ומגוונות.

 

פעילות מיוחדת לפסח: קוֹלְפָּאק, בָרֶט וכובע אוֹסטרלי - סיפורה של משטרת נהלל ההיסטורית, סיורים מודרכים באתר בתיאום מראש. ביום חמישי יום חוויה ירוקה הכולל הדרכה במשטרת נהלל, רכיבה על אופניים בלווית הסברים והדרכה מיוחדת בנושא המוביל הארצי.

מתי? חול המועד, יום רביעי 27/3 בשעות 10:00-14:00 ויום חמישי יום חוויה מיוחד שמתחיל ב-10:00 בבוקר.

עלות: ביום רביעי 12 שקלים, בחמישי יום חוויה ירוקה 65 שקלים.

לפרטים נוספים: 04-6415073, דוא"ל: nahalal@shimur.org.il

היכן? על הכביש מיוקנעם לכיוון אלונים. (כביש 75 בכניסה למנשיה זבדה אזור צומת נהלל).

 

משטרת נהלל (צילום: אלכס ליבק) (צילום: אלכס ליבק)
משטרת נהלל(צילום: אלכס ליבק)

 

  • חצר כנרת

החצר הוקמה בשנת 1908 על אדמות דלייקה ואום-ג'וני, במטרה להכשיר בה פועלים חקלאיים יהודים להתיישבות קבע. חצר כנרת הייתה מעין מעבדה, כור היתוך בו התגבשו הניצנים הראשונים של רעיונות חברתיים, כמו הקבוצה והמושב.

 

כאן חיו ופעלו אישיים מרכזיים בתולדות היישוב בארץ: א.ד. גורדון, רחל המשוררת, האגרונומית חנה מייזל, ברל כצנלסון, זלמן שז"ר ועוד. במקום פועל מרכז הדרכה ומבקרים - העלייה השנייה וההתיישבות בעמק הירדן. מבני החצר, חדר האוכל, האסם, חוות העלמות, החאן העתיק וסרטון על רחל המשוררת. לאחרונה התחדשה החצר בתצוגה מרהיבה וכן הסתיים שימורם ושיקומם של רוב המבנים.

 

פעילות מיוחדת לפסח: פעילות לכל המשפחה סיור בעקבות חלוצים ויצירות ספרותיות, פעילות חוייתית המחייה סיפורים מקומיים וסרט באסם "מחלונה של רחל", תערוכת "דיוקן תימני" - תערוכת צילומים במלאת 100 שנה לעליית תימני כנרת.

מתי? חול המועד ימים ד' - ה' מ-9.00 - 16.00. ערבי חג ושבת בתאום מראש.

עלות: 20 שקלים.

לפרטים נוספים: 04-6709117 .

היכן? מול בית הקברות כנרת.

 

לרשימה המלאה כנסו לאתר אתרי המורשת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן ליאופולד
בית בן-גוריון
צילום: חן ליאופולד
מומלצים