שתף קטע נבחר

חריש: עמלות של מיליונים למארגני קבוצה חילונית

חברי קבוצת הרכישה החילונית "חריש הירוקה" זועמים על ההנהלה: "הם הוצגו כמובילי מאבק אידיאולוגי לצביון היישוב - אך קיבלו כספים". על פי הערכות, הכנסות מארגני קבוצת הרכישה יסתכמו במיליוני שקלים. מנהלי הקבוצה בתגובה: "מדובר בשכר מקובל, לא הסתרנו. ממה אנחנו אמורים לחיות?"

אידיאולוגיה וכסף הולכים יחד? מארגני קבוצת הרכישה החילונית בחריש "חריש הירוקה", חמי בר אור ונועם הלל, אשר הובילו מאבק נגד ההטבות המסתמנות לחרדים ביישוב, הרוויחו עמלות עבור הדירות שמכרו לרוכשים החילונים - כך נודע ל-ynet. על פי הערכות, מדובר בהכנסות של מיליוני שקלים. "עיני אינה צרה על כך שהם הרוויחו כסף, אבל חורה לי שמכרו לנו מצג שווא", אומר ל-ynet גורם שרכש דירה ביישוב במסגרת קבוצת הרכישה.

 

חריש - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :

 

פרשת חריש מורכבת וארוכת שנים. מדובר ביישוב בן כ-2,000 תושבים מכל צבעי הקשת: חרדים, דתיים, חברי הארי-קרישנה וחילונים מעטים. מזה שנים שתוכננה הרחבת היישוב, ובשנים האחרונות הסתמן כי הוא יהיה בעל אופי חרדי. מאבקים משפטיים פתחו את השיווק לכולם, ובאוגוסט האחרון הודיע שר השיכון היוצא, אריאל אטיאס, על יציאת שיווק שלב א' בחריש שכלל שיווק קרקעות לבניית כ-5,100 יחידות דיור.

 

עם התושבים במקום נמנים חמי בר אור, צייר במקצועו, וגיסו, נועם הלל העוסק בהיי-טק. בתחילת הליך שיווק הקרקעות, החלו השניים לפעול במרץ לגיבוש חברים בקבוצת הרכישה "חריש הירוקה". יצוין כי לפני מספר שנים עמד בר אור בראש עמותה שניהלה מאבק נגד התחרדות חריש, ולדבריו הוא קיבל שכר בשנה האחרונה לפעילותו. ובאמת, בר אור הוא הדמות המזוהה ביותר עם חריש החילונית, וזה שהוביל את המאבק האנטי-חרדי מול מוסדות השלטון.

 

לאחר מספר חודשי שיווק חברו בר אור והלל לחברת מינהל מגורי ישראל (חלק מחברת הנדל"ן אורתם-מליבו). לאחר האיחוד בין הצדדים, שהביא לידי יצירת העמותה "נאות חריש", פעלו שני הצדדים לצירוף חברים לקבוצת הרכישה, ובסופו של יום היא מנתה כ-700 חברים, מעל למחציתם הגיעו דרך בר אור והלל.

 

"לא ידענו בשום שלב שלמעשה מדובר בשני משווקים או מתווכים, שמכרו לנו דירות ומרוויחים מזה", טוען בפני ynet חבר בקבוצה שרכש דירה במסגרת קבוצת הרכישה. "יש כאן בעיה של מצג שווא: חשבנו שהם רוצים לפעול לטובת צביון היישוב כאנשים שמגדלים שם משפחות - וכך הדבר הוצג. בפועל, גילנו שהם משווקי דירות. למה לא אמרו לנו את זה? למה לא יצרו גילוי נאות? למה להסתיר את זה?".

 

רוכש נוסף מוסיף: "מכרו אותנו בכסף. כשאדם מציג את עצמו כמנהל מאבק אידיאולוגי, אתה חושב שהוא רוצה בטובת היישוב, אתה מאמין לו שהוא בונה קבוצת רכישה, שהוא ידאג לך ויבחר את חברת הניהול הטובה ביותר. כשהוא משווק של דירות זה 'כבדהו וחשדהו'. במייל שהוועד שלח לנו, הבנו בפעם הראשונה שחמי ונועם הם בעלי אינטרסים עסקיים ולא מנהלים מאבק אידאולוגי".

 

הכנסות של עד 13 מיליון שקל 

"נאות חריש", העמותה שנולדה מהחיבור בין חברת מינהל מגורי ישראל לבין קבוצת הרכישה "חריש הירוקה", זכתה במכרז שערך באחרונה מינהל מקרקעי ישראל בקרקע לבניית כ-700 יחידות דיור. מחיר דירה סטנדרטית (לא דירת גן או דירת גג) עמד בשלב זה (שלב א') על 629 אלף שקל.

 

היום (ד') הודיעה העמותה על שיווק של כ-600 יחידות דיור נוספות ביישוב, לאחר שסיכמה עם קבלן אחר שזכה במכרז על הסכם אופציה לרכישת קרקע נוספת לבנייה. על פי ההערכות, מדובר בחברת אשדר או בחברת דונה. בשלב הבא (שלב ב') מחיר דירה סטנדרטית יעמוד על 660 אלף שקל.

 

בשיחה עם ynet מסרב בר אור לנקוב בסכום אותו הרוויחו הוא והלל, אך טוען שמדובר בשכר מקובל בתחום ומוסיף כי היו להם הוצאות. בדיקה עם גורמים בתחום מעלה כי השכר המקובל הוא כ-2% מכל דירה (פלוס מע"מ). בחברת מינהל מגורי ישראל מאשרים שנעשה תשלום לבר אור ולהלל כמשווקים, כמו למשווקים נוספים מולם היא פועלת, אולם סכום העמלה עבור כל דירה היה נמוך מ-2%.

 

מבדיקה שערך ynet עולה כי אם העמלות של בר אור והלל אכן עומדות על 2%, הם קיבלו עבור שלב א' של השיווק כ-12.6 אלף שקל עבור דירה ובסך הכל מעל 5 מיליון שקל. עם תחילת שיווק 600 יחידות דיור נוספות מדובר כבר בהכנסה של עד 13 מיליון שקל. במקרה שהסתפקו בעמלה בגובה 1% בלבד, הכנסותיהם עמדו על 2.5 מיליון שקל ובשלב ב' הכנסותיהם צפויות לעמוד על 4-8 מיליון שקל, לפי חישוב זה.

 

"ארגון קבוצות רכישה הוא תחום פרוץ לחלוטין", אומר עו"ד זיו כספי, מומחה לנדל"ן. "אין צורך ברישיון תיווך וראוי שהנושא יוסדר בחוק. אמנם אין פה פעולת תיווך, אך צריך להפעיל מבחן פרופורציה". כספי טוען שמארגני קבוצות רכישה גוזרים קופונים שעומדים גם על 5%-10%, ובמקרה חריש דווקא מדובר בסכומים צנועים יחסית. "בכל מקרה", הוא אומר, "הגילוי הוא חובה".

 

עו"ד רם אפרתי, מומחה לנדל"ן, מציג גישה פחות סלחנית: "אני עוסק גם בתחום תמ"א 38 ופינוי-בינוי, וכשיש דייר פעיל שדוחף את הפרויקט - הוא מקבל שכר והדבר כתוב בחוזה. יש פה תמיד ניגוד עניינים, מכיוון שמארגני הקבוצה תמיד ירצו את הקבלן שנותן להם יותר עמלה. מצד שני, אני לא מבין איך אנשים חושבים שמישהו מסתובב 4-5 שנים מטעמים אלטרואיסטיים ומוכר דירות. השאלה היא אם היה גילוי, או גילוי משתמע".

 

תגובות: "אנשים ידעו, לא הסתרנו"

חמי בר אור, שגיבש עם נועם הלל את קבוצת "חריש הירוקה", שלל ניגוד עניינים וטען כי אינו לוקח חלק בניהול עמותה. בתגובה לפניית ynet אמר: "אנשים ידעו את זה. אנחנו גיבשנו קבוצה, הקמנו קבוצת רכישה. אני לא מבין מה אנשים חשבו? ממה אנשים אמורים לחיות? אני עוסק בזה 5 שנים, מתוכם 3 שנים לא קיבלתי שום שכר ובשנה האחרונה קיבלתי שכר סמלי ביותר מעמותה שניהלתי בשם המטה לעתיד חריש. עכשיו כשהתחילו המכרזים קיבלנו החלטה אסטרטגית, יחד עם יישובים באזור המלווים את הפעילות שלנו, שאנחנו לוקחים חלק במכרזים.

 

"אני לא איש נדל"ן. אני ונועם, גיסי, היינו זוג הזויים שרודפים אחרי רוכבי אופניים בשבתות כדי לעניין אותם במגורים ביישוב. אספנו טלפונים במשך 3-4 שנים. אני צייר ונועם איש היי-טק ועשינו את הדבר מתוך מניעים אידיאולוגים. כשפורסם המכרז חברנו לגוף עסקי והתחלנו לרוץ.

 

"אני מניח שאנשים מודעים לעובדה שאנחנו מרוויחם כסף. לא הסתרנו את זה. בהסכמים לא כתוב השכר שלנו מכיוון שאנחנו משווקי משנה של חברת מינהל מגורי ישראל. אני לא רוצה לדבר על סכומים, אבל אני יכול לומר שסחבנו על גבנו לא מעט הוצאות. ניהול ההליך המשפטי עולה כסף, ושכר הטרחה שנפסק לטובתנו לא מספיק. אנחנו מרווחים כמו משווק סטנדרטי. 'חריש הירוקה' תירשם בקרוב כחברה ובינתיים אינה עמותה".

 

מוטי פלד מנכ"ל חברת מינהל מגורי ישראל, אמר בתגובה: "כן, הם משווקים בשכר. מועצת העמותה מודעת לזה. אין פה ניגוד עניינים. כולם שילמו להם עלמת שיווק של 500 שקל, עוד בטרם חברו אלינו. יש לנו 30 משווקים וכל אחד מקבל את עמלתו".

 

עו"ד יואב זהבי, המייצג את עמותת "נאות חריש", אמר בתגובה: "למינהל מגורי ישראל יש הרבה תשלומים שהוא משלם: יש להם מנקה, עובדים, שכירות ועוד הרבה דברים. כתוב בהסכם שסך התשלום למינהל מגורי ישראל עומד על 8.75% והם בוחרים מה לעשות עם כספם.

 

אני לא בפוזיציה של להגן על בר אור והלל, אך אני יכול לומר שאין סתירה בין פעולות אידיאולוגיות לבין פעולות שיש בצדן רווח. מותר לאנשים לעשות פעולות ממניעים אידיאולוגיים, ועל הדרך לעשות מזה כסף. מהיכרות שלי, מדובר באנשים הגונים שמעולם לא הסתירו עניין זה - ומי ששאל אותם יכל לקבל תשובה".

 

יו"ר עמותת נאות חריש, עופר ינאי מסר: "בקשר לשיווק שלב ב', לא העמותה משווקת את היחידות, אלא מדובר ביוזמה של מנהל מגורי ישראל. אנו בוחנים האם יש בה פוטנציאל נזק לחברי העמותה הקיימים".

 

בנוגע ליתר הדברים סיפר, כי "הקשרים העסקיים של בר אור עם מנהל מגורים התגלו במסגרת בקשתו להצטרף לדיוני העמותה כמשקיף, בראיון שערכו לו חברי המועצה. משנתגלה הדבר עדכנו את חברי העמותה. ככלל אני רוצה להבהיר כי מנהל מגורים ועו"ד זהבי אינם מדברים בשם העמותה, אלא בשמם בלבד". 

 

לאחר פרסום הכתבה ביקש בר אור להדגיש כי הסכומים הנקובים בה "מנופחים" ו"רחוקים" מהרווח שקיבל וכי היה שמח להרוויח סכומים כאלה. בנוסף, הדגיש כי העמלה אותה הרוויחו לא באה על חשבון הרוכשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חריש. "זה חורה שמכרו לנו מצג שווא"
צילום: Lowshot.com
מומלצים