שתף קטע נבחר

האקדמיה לממים: לצחוק בדרך לאוניברסיטה

בעברית צוחקים על פרויקט פר"ח, בטכניון על העתודאים ובתל אביב על ברי סחרוף: עמודים הומוריסטיים בפייסבוק מסכמים עבור הסטודנט הישראלי את כל מה שמצחיק, מעצבן ומסמל את הלימודים במוסדות האקדמים השונים בארץ

קשים הם חיי הסטודנט בישראל. שכר הלימוד גבוה, המעונות מתפוררים, המרצים חושבים שהקורס שלהם הוא היחיד בסמסטר והספר שאתם צריכים - תמיד נעדר מהספריה. אם אתם זקוקים לקצת עידוד, בשנה האחרונה נפתחו עוד ועוד עמודי פייסבוק שמוקדשים למוסדות האקדמיים בארץ, שמפרסמים ממים מקוריים שצוחקים על השגעונות הייחודיים לכל מקום לימודים.

 

החלוצה העברית: ממים בירושלמית

עמוד הממים הגדול הראשון שהוקדש למוסד השכלה גבוהה (וזה שכל יתר העמודים מצביעים עליו כמקור להשראה), הוא עמוד הממים של האוניברסיטה העברית, HujiMeme. את העמוד פתחו ב-2012 שני הסטודנטים לאיסלם ומזרח תיכון עמרי חזות (25) ואלון חמודות (23).

  

  

עבור השניים, העמוד מייצג קודם כל את סטודנטים שלומדים באוניברסיטה העברית, אך גם את החוויה הסטודנטיאלית בכללותה. "אנחנו בעיקר שמחים לראות שאנשים מגיעים לרזולוציות גבוהות במיוחד ושולחים לנו ממים על פרטים קטנים מחיי היומיום באוניברסיטה שרוב האנשים פשוט מבליגים עליהם, ואז המם עולה וכולם מקבלים את תחושת ה-'וואלה, איזה קטע''', הם מספרים.

 


 

נראה שהעמוד לא מפחד לצחוק על שום נושא. מירידות על תלמידי התואר ביחסים בינלאומיים, דרך מזכירות ששולחות את אותו המייל שש פעמים ועד לביקור אובמה. המטרה לשיטתם: "אנחנו שואפים שהעמוד שלנו ייתן את המבט השונה, החריג, המצחיק ואם נגזים - הסאטירי, על תופעות שמתרחשות בחיים הסטודנטיאליים".

 


למרות שהעמוד מעלה ממים רבים שמבקרים את האוניברסיטה, נוצרו גם שיתופים פעולה בין העמוד למחלקות שונות. הוא הוזכר בהרצאה של המחלקה לתקשורת, והנחה תחרות על מלגה בה זכה סטודנט שיצר מם. ויש גם התייחסות מהצוות הזוטר. "הצלחתי לקלוט בין כל הלייקים של העמוד גם כמה של מתרגלים", מספר חמודות, "אותי זה הצחיק. מה לייק לעמוד של ממים? תבדקו לי כבר את העבודה!'"

 


 

 

גאג אוני': על גילמנים ותל אביבים אחרים

העמוד השני בפופולריות (4,362 לייקים) הוא TauGAG, עמוד הממים של אוניברסיטת ת"א בפייסבוק. את העמוד, שנוצר גם הוא ב-2012, מנהל לב סולודקין, סטודנט שנה שניה לחשבונאות וכלכלה באוניברסיטה.

 

"ניתן להגיד שאוכלוסיית הקוראים שלנו מאוד מגוונת ומגיעה מכל הפקולטות באוניברסיטה," מספר סולודקין, "אנחנו אוהבים מאוד לשסות סטודנטים מחוגים שונים אחד בשני ויש לא פעם ירידות על מהנדסים, ירידות על גילמנים וכו'. בסופו של יום העמוד עוזר ליצור חיבורים מעניינים בין אנשים."

 

 


 


 


 

העמוד, שמתאפיין בהומור עוקצני ולעתים פוגעני, הגיע לכותרות המקוונות בסוף ינואר 2013, כאשר בעקבות פיצוץ שאירע במעבדת כימיה העלה תמונה של דוגמנית הלבושה ככימאית, וטען כבדיחה שזו היתה אחראית לפיצוץ ועל הדרך גם הצליחה לשרוף את רוב החולצה שלה.

 

התמונה זכתה לביקורת כסקסיסטית ואנטי-פמיניסטית ובתגובה לה העלתה גולשת בשם מאיה זיידנשטט תמונה פיקטיבית של מנהל העמוד כגבר שמן בעירום חלקי. סולודקין טוען כי הוא דואג תמיד להדגיש שמדובר בעמוד הומוריסטי שממעט ככל הניתן בפוליטיקלי קורקט. "בהחלט ייתכן שהעלינו כמה כאלה", הוא  אומר באשר לטענות על ממים הסקסיטיים (והנה כמה  דוגמאות).

  

ממים עם כיפה

ביוני ויולי 2012 הצטרפו לרשימת עמודי הממים גם הטכניון ואוניברסיטת בר אילן. מנהל עמוד הטכניון, UlmanGag, מעדיף להשאר בעילום שם כיוון ש"הנהלת הטכניון לא אוהבת שצוחקים עליהם." הוא לא מרגיש שהוא מייצג את האוניברסיטה באינטרנט, אבל כן את הרוח שנושבת במוסד מבחינה סטודנטיאלית, למשל "צחוקים על אגודת הסטודנטית שמביאים את ברי סחרוף ליום הסטודנט כל שנה, או פוסטים על עתודאים. כמוסד עם אחוז העתודאים הגבוה ביותר, זוהי חובתנו המוסרית."

 


 


 

את BIUMeme, העמוד של אוניברסיטת בר-אילן, מנהל בנימין ארונוביץ', סטודנט שנה ג' בפקולטה למשפטים. "המציאות בבר-אילן", מספר ארונוביץ', "מצליחה לספק חומר טוב לסאטירה מעבר לבדיחות הרגילות על החיים הסטודנטיאליים - חובת הכיפה בשיעורי יהדות, היריקה על טיבי, וכולי'."

 

כיוון שמדובר באוניברסיטה עם צביון דתי, העמוד של בר-אילן העלה ממים בנושאים רגישים שחטפו ביקורת מהסטודנטים החברים בעמוד. מם שהועלה בנושא תלמיד שסולק משיעור כיוון שסירב לחבוש כיפה זכה לביקורת שהוא פוגע במאמינים. מצד שני, מדובר בנושא נוסף שאפשר לצחוק עליו.

 


 


 

עם מם גדול מגיעה אחריות גדולה 

נראה שעמודי הממים האקדמיים הם לא טרנד חולף, אלא רק מתחזק. ב-2013 הצטרפו לרשימה גם IDC GAG, עמוד הממים של המרכז הבינתחומי (או כפי שהם נקראים בעגה מלגלגת, ה"בני טחונים"), ובנוסף עלה עמוד לבצלאל ואפילו למרכז ויצמן, למרות שאינו מאוד פעיל.

 


 


 

תקופה משעשעת לבקר בעמודים היתה בתחילה פברואר, אז התקיים שבוע הדופלגנגר (שבוע בו מחליפים את תמונת הפרופיל בתמונת של סלב אליו דומים). העמודים התמלאו בהשוואות בין מרצים לסלבריטיז, החל מברוס וויליס וכלה בקישקשתא.

 

מנהלי העמודים השונים לא מרגישים שהם מייצגים באופן רשמי את המוסד שבו הם לומדים, אבל קשה להתעלם מכך שמרבית הסטודנטים יבלו יותר זמן בעמודי הממים בפייסבוק מאשר באתר הרשמי של האוניברסיטה או המכללה. "אנחנו מרגישים אחריות כבדה על הורדת הממוצע שלנו ושל עוד כמה סטודנטים במספר נקודות משמעותי," מספרים חמודות וחזות, מנהלי HujiMeme. "אבל זה בסדר, סוג של ויתרנו על התואר השני . חבר אמר לי פעם - "עם כוח רב, מגיעה גם אחריות גדולה".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים