שתף קטע נבחר

כעס על אובמה בגלל חוק נסתר על הנדסה גנטית

בתוך חוק תקציבי שעליו חתם נשיא ארה"ב הסתתר סעיף קטן, שמתיר לחברות חקלאיות להמשיך למכור תוצרת מהונדסת גנטית, גם אם ביהמ"ש יקבע שהיא מסוכנת לבריאות. מי עומד מאחורי החוק? לוביסטים של ענקית זרעים

מי שעדיין מזלזל בכוחם של הבלוגרים, מקבל מהם בימים האחרונים שיעור חשוב בהגנה על בריאות הציבור האמריקני מפני הכוח הכמעט בלתי מוגבל של הלוביסטים בוושינגטון, האטימות של הפוליטיקאים ותלותם בבעלי הממון. התקשורת הממוסדת דיווחה ביום רביעי שעבר שהנשיא ברק אובמה חתם על חוק תקציבי שאושר יום קודם לכן בקונגרס, המקל במשהו על נזקי הקיצוץ הרוחבי האוטומטי (הסקווסטר) שנכנס לתוקפו ב-1 במרס. אבל כמעט אף אחד לא שם לב לסעיף קטן בתוך החוק הזה, שזכה לכינוי "החוק להגנת מונסנטו".

 

עוד חדשות מהעולם:

צ'יפס והפגנה: עובדי מקדונלד'ס בניו יורק מוחים

לא כוחות: צפון קוריאה מול ארה"ב

"רובי": אינני זונה, משתמשים בי נגד ברלוסקוני

אייר פראנס הורידה נוסעת "לא יהודייה" - ונקנסה

 

החוק הזה מאפשר לחברות חקלאות ביוטכנולוגיה דוגמת ענקית הזרעים "מונסנטו" מקליפורניה להימנע מהעמדה לדין, גם אם יתברר שהתוצרת שלהן פוגעת בבריאות הציבור. למעשה, הן יוכלו להמשיך לגדל, לשווק ולמכור אותה ללא הפרעה מצד הממשל. נראה שגם חברי הקונגרס לא שמו לב לקיומו של הסעיף ואולי אפילו נשיא ארה"ב שחתם עליו.

 

שדה תירס של חברת מונסנטו באילינוי. ביקורת גם מהימין השמרני (צילום: AP) (צילום: AP)
שדה תירס של חברת מונסנטו באילינוי. ביקורת גם מהימין השמרני(צילום: AP)
 

בימים שלאחר החתימה הבלתי מתוקשרת פתחו ארגונים להגנת הצרכן במאמץ להביא לידיעת הציבור כיצד הנבחרים שלהם מהנדסים חוקים בקונגרס. בתוך החקיקה על התקציב הסתתר פרק על התקצוב החקלאי ובתוך הפרק הזה התחבא הסעיף הפוטר למעשה את תעשיית המזון החקלאי שמקורו בהנדסה גנטית או התאמה גנטית מהעמדה לדין בגלל מכירת מזון מסוכן לבריאות.

 

סעיף 750 בחוק נשמע כמו גיבוב משפטי קשה לפענוח, אבל למעשה הוא קובע שבתי המשפט הפדרליים לא יוכלו למנוע מחברות חקלאות ביוטכנולוגית לנטוע, לגדל ולשווק לציבור מוצרים חקלאיים שהותאמו גנטית, גם אם יתברר שיש בהם סכנה לבריאות הציבור.

 

עיקר הביקורת מופנית לסנאטור הרפובליקני רוי בלאנט, שהיה אחראי לנוסח החקיקה לצד חברת מונסנטו, שלפי דיווחים תרמה למסע הבחירות שלנו בעבר. חצים נשלחו גם כלפי הנשיא אובמה עצמו, שחתם בשבוע שעבר על החוק אף על פי שיותר מ-250 אלף איש חתמו על עצומה הקוראת לבית הלבן להתערב ולמנוע את העברתו.

 

בעצומה של ארגון Food Democracy Now נגד החוק נכתב: "זוהי תחבולה של התעשייה להמשיך למכור זרעים מהונדסים גנטית אפילו אם בית משפט קובע שהם אושרו באופן בלתי חוקי בידי משרד החקלאות האמריקני. זוהי מתקפה חסרת תקדים ולא נחוצה על ההליך המשפטי האמריקני. הקונגרס לא צריך להתערב בהליך המשפטי בהתבסס רק על האינטרסים המיוחדים של חופן חברות".

 

זרעים של מונסנטו. "הקונגרס לא צריך להתערב בהליך המשפטי בגלל האינטרסים המיוחדים של חופן חברות" (צילום: AP) (צילום: AP)
זרעים של מונסנטו. "הקונגרס לא צריך להתערב בהליך המשפטי בגלל האינטרסים המיוחדים של חופן חברות"(צילום: AP)

 

לאחר שנחשפה הפרשה בבלוגים ובתוכנית הבידור של ג'ון סטיוארט, המחאה התפשטה ברשתות החברתיות

 והגיעה גם לכלי התקשורת. הסנאטורית ברברה מיקולסקי, יו"ר ועדת ההקצבות של הסנאט מאז דצמבר, פרסמה התנצלות פומבית שבה כתבה שאינה תומכת בחוק ושלא הייתה מעורבת בניסוחו.

 

החוק זוכה לביקורת גם מהאגף הימני. חברי תנועת מסיבת התה השמרנית יצאו למחות נגד החוק וכינו אותו "פרצה מיוחדת למען חברים של הקונגרס". לדבריהם, תאגידים צריכים "לשחק לפי כללי השוק החופשי כמו כולם, במקום לשכור לוביסטים כדי לכתוב את החוקים מחדש עבורם בוושינגטון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבט תירס במעבדת המחקר של מונסנטו במיזורי
צילום: רויטרס
אובמה. ידע על מה הוא חותם?
צילום: AP
מומלצים