שתף קטע נבחר

כך מצאתי את פרידה וטקלה

בין אינסוף התמונות והסיפורים, יש ים של פרצופים זרים שלעולם לא נכיר. השנה גיליתי קרובי משפחה שנספו בשואה והחלטתי לבקש מהאינטרנט עזרה לגלות עוד עליהן. אתר יד ושם חשף בפניי את כל מה שידוע על פרידה וטקלה שטול

כחלק מפרויקט הגנאולוגיה ברשת שעשיתי, חקרתי את אילן היוחסין שלי ושל אשתי כשכל הצד שלי, לא היה באזור בעולם שבו הנאצים ושותפיהם שלטו. בצד של אשתי שרובו מגרמניה, גיליתי קרובי משפחה שנרצחו בשואה והתגלית הזו הפכה את יום השואה לממשי עבורי. פתאום אלו לא רק סיפורים מרוחקים על אנשים שלא הכרתי. עוד תמונה בים של פרצופים מבועתים בתמונות שחור לבן. הפעם יש שם סיפור שאת תוצאותיו אנחנו חיים עד היום. זהו סיפורם של פרידה וטקלה שטול.

 

דפי העד מהווים מקור מידע מהימן ואיכותי (צילום: מתוך אתר יד ושם) (צילום: מתוך אתר יד ושם)
דפי העד מהווים מקור מידע מהימן ואיכותי(צילום: מתוך אתר יד ושם)

 

  • עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet
  •  

    על פרידה ידעתי דבר או שניים כשהמרכזי בהם הוא שנעלמו עקבותיה במחנה הריכוז טרזינשטט שבצ'כוסלובקיה. בסביבות שנת 1942. לכן פניתי לאתר ההנצחה בתוך אתר יד ושם, ושם גיליתי את המידע הבא:  פרידה הייתה סבתא של סבתא של אשתי. היא נולדה ב-15.5.1871, בת למנדל וחנה היוברט, בעיירה קרונהיין שבגרמניה. את חייה העבירה בעיירה נורדלינגן שם התחתנה עם דויד שטול, שנפטר בשנת 1936. בתקופה לפני מלחמת העולם השניה גרה פרידה בנורדלינגן שבגרמניה שם הייתה עקרת בית עד שנרצחה או נספתה ב-12.1.1943 בטרזינשטט. המידע עצמו כך מתגלה, נמסר על ידי בתה, רזי נבל שעלתה לישראל, דרך "דף עד" של יד ושם.

     

    התמונה הידועה היחידה של פרידה, שמצאתי באתר יד ושם (צילום: מתוך אתר יד ושם) (צילום: מתוך אתר יד ושם)
    התמונה הידועה היחידה של פרידה, שמצאתי באתר יד ושם(צילום: מתוך אתר יד ושם)

     

    אולי הפרט המעניין ביותר על חייה של פרידה הגיע דווקא מדפי העד של יד ושם. בשנת 1996 אישה בשם שרלוט וויל המתגוררת בניו יורק מילאה את הטופס בכל הפרטים הידועים לנו כנכונים, ציינה כי היא נכדתה של פרידה. במחקר הגניאולוגי שעשיתי אין כל אזכור לאחת בשם שרלוט. אז מי היא? כשהמשכתי לחקור גיליתי שלפרידה היו שלוש בנות. רזי, טקלה ובטי. טקלה נספתה בזמן השואה באושוויץ, רזי עלתה לישראל והיא סבתא רבתא של אשתי ובטי, שאת גורלה אינני יודע, היא אמא של לוטה, הלא היא שרלוט.

     

    מי את טקלה שטול

    טקלה היא ביתה של פרידה. המידע היחידי שהיה לי עליה זה שהיא נרצחה באושוויץ. אתר יד ושם גילה לי שהיא נולדה בנורדלינגן שבגרמניה בשנת 1897. בזמן המלחמה חיה באוגסבורג, שבמחוז בוואריה, ומשם נשלחה אל מחנה ההשמדה אושוויץ באוגוסט 43 שם נרצחה.

     

    התמונה היחידה שהצלחתי לאתר של טקלה, שאותה מצאתי באתר יד ושם (צילום: מתוך אתר יד ושם) (צילום: מתוך אתר יד ושם)
    התמונה היחידה שהצלחתי לאתר של טקלה, שאותה מצאתי באתר יד ושם(צילום: מתוך אתר יד ושם)

     

    כך תגלו

    כל המידע נמצא במאגר שמות קרבנות השואה באתר יד ושם. שם תוכלו לחפש על פי שם משפחה, שם נעורים, שם פרטי ומקום מגורים קבוע. האתר והחיפוש זמינים בשפות עברית, אנגלית, רוסית, ספרדית, וגרמנית. אם החיפוש העלה יותר מדי תוצאות, תוכלו לצמצם אותן דרך החיפוש המתקדם, שם תוכלו לציין פרטים ספציפיים הידועים לכם, ולקבל תוצאות בהתאם.

     

    מאגר הנתונים המקיף והמפורט הזמין באתר יד ושם מהווה מקור מידע מהימן ואיכותי, שיכול לקדם כל חקירה גניאולוגית משמעותית קדימה. דפי העד שניתן למלא גם באתר, מאפשרים לקרובים חיים להוסיף מידע ולתקן שגיאות במידע הקיים לגבי קורבנות הנאצים ברחבי העולם. בנוסף ישנו ארכיון תמונות שבו יותר מ-2000 פריטים מהגטאות ברחבי אירופה. אלו הן התמונות מהסוג שלא נוטה להופיע בתקשורת פשוט כי הן קשות מדי לצפייה. ואני חושב שעכשיו שיש לי שמות ופרצופים לחשוב עליהם, הרבה יותר קשה להתנתק מהמראות שכן ייתכן ופרידה או טקלה נמצאות שם בתמונה, דוממות, ללא חיים וללא תקווה. אלו הן התמונות מהשואה.

     

     

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: מתוך אתר יד ושם
    תמונות הקרובים הן לרוב הזיכרון היחידי שנשאר
    צילום: מתוך אתר יד ושם
    מומלצים