שתף קטע נבחר

עובדי הכור זועמים: הוועדה - עוד תרגיל מעליב

השרה לבני מינתה ועדה בראשות שופט עליון בדימוס שתמליץ על הסדר לפיצוי לעובדים שחלו במחלה ממארת. המשפחות הגיבו בזעם. עובד לשעבר בן 76 שלקה פעמיים בסרטן: "אני כבר לא מאמין להם". בתו של עובד שנפטר: "שיקרו לנו ומשקרים שוב"

"מה קרה שאחרי 20 שנה מקימים ועדה? אני כבר לא מאמין להם". כך אמר בצהריים (יום א') אברהם בנבנישתי, בן 76, שעבד עשרות שנים בקריה הגרעינית ומתמודד בימים אלה בפעם השנייה עם מחלת הסרטן. בנבישתי אמר את הדברים בתגובה להקמת ועדה מיוחדת שתמליץ לממשלה על הסדר פיצוי מיוחד לעובדים במרכזי הוועדה לאנרגיה אטומית בדימונה ובשורק, שחלו במחלה ממארת.

 

 

בנבנישתי, שסכום הפיצויים הכספיים בתביעתו הוגשו לאחרונה בבית המשפט, מתקשה להאמין שהוועדה תביא לשינוי אמיתי ותזרז את סיום המשפט. "שנים שהנתבעים משקרים בבית המשפט, אפילו השופטת הסכימה שהם שיקרו", אמר. "המדינה לא מתביישת? את הנשמה שלי נתתי, מה שאני עשיתי בשביל המדינה לא הרבה עשו".

 

עובדי הכור בדיון של תביעת הפיצויים בשנת 2012 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
עובדי הכור בדיון של תביעת הפיצויים בשנת 2012(צילום: שאול גולן)

 

בנבנישתי אינו היחיד שזועם על ההחלטה. בני משפחות עובדי הקריה הגרעינית לשעבר, כמו גם העובדים עצמם, תמהים על ההחלטה להקים שוב ועדה שתנסה לזרז את סיום המשפט, וטוענים כי מדובר בעוד תרגיל, סחבת מעליבה ושקרית.

 

הכור הגרעיני בדימונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכור הגרעיני בדימונה(צילום: AFP)

 

נוהר, בתו של פרופסור סעדיה עמיאל ז"ל, עובד הכור שנפטר בגיל 47 מסרטן מורכב במוח, מרגישה שההחלטה להקים את הוועדה מהווה זלזול. "זה פשוט מעליב", אמרה היום. "שיקרו לנו ועכשיו משקרים לנו שוב עם הקמת הוועדה הזאת". היא הוסיפה ואמרה: "יש בנו חוסר אמון מוחלט במערכת. יש תחושה שכבר עשו לנו כל כך הרבה תרגילים ועכשיו זה רק עוד תרגיל".

 

עמיאל, שהיה ממקימי הכור הגרעיני בשורק, חלה במחלת הסרטן כשהיה בן 47, ושנה לאחר מכן נפטר. "היינו כל כך תמימים אז, שלא הבנו בכלל שאנחנו צריכים לתבוע", סיפרה בתו. "זה פשוט ביזיון. אבא מת כל כך צעיר. הוא האמין שהמדינה שומרת עליו, שהיא דואגת לו, הוא נתן בה אמון".

 

רות שלנג, אלמנתו של עובד הכור לשעבר ניסן שלנג, הביעה תקווה שהממשלה תתייחס לוועדה הזו בכבוד הראוי. ניסן, שעבד כהנדסאי אלקטרוניקה בכור, נחשף לחומרים רדיואקטיביים, חלה בסרטן אלים ונפטר בשנת 1996.

 

רות שלנג לצד עורך דינה אילן קנר (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
רות שלנג לצד עורך דינה אילן קנר(צילום: שאול גולן)

 

"בעיניי כל הסיפור הזה לא מתקדם", אמרה שלנג. "עובדה, לא יצא מזה שום דבר עד היום, מכל הועדות האלה. מדובר באנשים שעשו הרבה למען המדינה ונפגעו קשה. המשפחות נפגעו קשה והמדינה לא מכירה בנו". רות הדגישה כי היא סומכת על בית המשפט שיעשה את תפקידו כדי לסיים את המשפט ולפצות את המשפחות, אך הביעה חשש כי העניין "לא עומד בפני סיום".

 

אלכס גובר, עבד 30 שנה בתפקיד אחזקה בכור עד שחלה בסרטן, לא נשמע אופטימי לאחר שהתבשר על הקמת הוועדה. "אני כבר קורא על המון המון המון ועדות שקמו וזה לא עושה עליי כל כך רושם", אמר. "כל פעם מתחילים ואין לזה סוף. אין החלטות. אז מה כל הדיבור?".

 

לדבריו, "המדינה צריכה לקבל על עצמה את המחדלים ולסגור את זה כמו שצריך. הוועדות האלה רק נמשכות ונמרחות וכלום לא קורה. דברים לא נסגרים. ההתנהלות בעייתית מאוד".

 

הוא הוסיף כי "אם היו מלכתחילה מקימים ועדה אחת, מגיעים למסקנות ומיישמים אותם, אולי דברים היו נראים אחרת. אבל הטיפול בכל הנושאים האלה רק מראה שכמדינה אנחנו הולכים אחורה ולא קדימה. עד לפני שנתיים עוד היו מבקשים ממני נתונים ועדויות בשביל התביעה שלי. בזמן האחרון כלום לא קורה. אני לא אופטימי. הלוואי ואני טועה".

 

שרת המשפטים ציפי לבני הורתה ביום חמישי על מינוי הוועדה בראשות המשנה לנשיא בית משפט העליון בדימוס, השופט אליעזר ריבלין. ההמלצות יוגשו תוך שנה מתחילת עבודתה, ותאריך היעד הוא אמצע שנת 2014.

 

הוועדה הוקמה כדי להציע מודל שישמש בעתיד לבחינת פניות פרטניות בגין עובדים, שחלו במחלה ממארת. פרט ליו"ר ריבלין, יהיו חברים בה גם פרופ' רבקה כרמי, נשיאת אוניברסיטת בן גוריון; פרופ' אריאל פורת, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב; ד"ר ניר פלד, מומחה ברפואה פנימית ואונקולוגית ריאות ומנהל המרכז לחקר גידולי בית החזה בתל השומר; החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי בויאנג'ו ועו"ד אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה.

 

עו"ד אילן קנר שמייצג 118 עובדים שחלו ובני משפחות עובדים שנפטרו אמר ל-ynet אחרי פרסום דבר הקמת הוועדה כי הוא צריך ללמוד את הנושא, אך הוסיף כי "אמרנו כבר לפני 15 שנה שהדרך הנכונה היא דרך חקיקה של פיצוי במקום להתייגע ולחשוף הכול בבתי המשפט. אנחנו זהירים, יש לנו ניסיון רע עם כל מיני ועדות דומות שהוקמו בעבר, היו תרגילים רעים וקשים כלפי החולים ומשפחותיהם, היו מעשי נבלה בדרך".

 

עו"ד קנר ציין כי לדעתו העובדות שהתבררו בבית המשפט הן שדחקו את משרד המשפטים לנסות ולמצוא פתרון מוסכם. הוא הביע תמיהה על כך שבהודעה על הקמת הוועדה צוין כי מספר החולים בקרב העובדים אינו גדול משיעורו ביתר חלקי האוכלוסייה היהודית. לדברי קנר, "זו טענה מגוחכת, יש מקומות עבודה שיותר ממחצית מהעובדים חלו. גם על פי הסקרים של המדינה מדובר באחוזים חמורים של תחלואה".

 

בא כוח העובדים אמר עוד כי המשפחות פתוחות לשמוע, אך הוא לא יתפלא אם מדובר בניסיון שמגיע בעקבות קביעות ברורות של בית המשפט. לדבריו, "אני תוהה אם מדובר בעלה תאנה המבקש להסתיר את המחדל הגדול ואת התחלואה או שאכן מדובר בתום לב ורצון להגיע לפתרון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הכור הגרעיני בדימונה
צילום: רויטרס
אברהם בנבנישתי
צילום: שאול גולן
מומלצים