שתף קטע נבחר

קבצניות בעיראק: הסוריות לוקחות לנו את הפרנסה

זרם הפליטים העצום מסוריה יוצר לא רק בעיות הומניטריות בקנה מידה עצום, אלא גם מתיחות במקומות לא צפויים. קבצניות בעיראק עומדות בתחרות מול "הסוריות הצעירות והיפות" ומאשימות: הן משתמשות באיפור ובבגדים צמודים

שכנותיה של סוריה מדווחות זה זמן רב על ההתמודדות הקשה עם זרם הפליטים הבלתי פוסק מהמדינה, שהגיע ליותר ממיליון בני אדם. נוכחותם של הפליטים לא רק מטילה נטל כלכלי כבד על המדינות המנסות לדאוג לרווחתם, היא גם לעתים משפיעה על האזרח הפשוט בדרכים שקשה לצפות. כזה הוא הסיפור שהתפרסם השבוע בעיראק.

 

עוד על נשים במלחמת האזרחים בסוריה:

אונס במחסום, אומץ ברחוב

"הלביאות של אסד" יצילו את הנשיא הסורי?

ייאוש: פליטות מסוריה, זונות בירדן

 

אום חדיג'ה, בת 50, היא מקבצת נדבות ותיקה בעיר מוסול שבצפון עיראק. אולם לאחרונה היא מודאגת מאוד מכך שיותר ויותר קבצניות סוריות שנעקרו ממדינתן נאלצות להתפרנס ברחובות העיר ומתחרות מולה על נדיבותם של העוברים ושבים.

 

"הפרנסה שלי ירדה מ-50 אלף דינר בכל יום לעשרת אלפים דינר", סיפרה בכאב. היא קראה לרשויות לפעול בנידון ורמזה להתנהגות לא הולמת לטעמה מצדן של הסוריות: "הן רובן נערות צעירות שהחלו להרוויח כספים רבים אחרי שהם סילקו מדרכן קבצניות עיראקיות, בשל יופיין והדרך שבה הן מנסות למשוך את לב האנשים".

 

קבצנית אחרת, נבילה בת ה-58, אם לארבע בנות, עובדת ברחובות מוסול כבר עשר שנים ומנסה עכשיו להשיב לסוריות באותה מטבע. "שתיים מבנותיי שמקבצות נדבות נאלצו להשתמש באיפור ובבגדים מפתים כדי למשוך את לבם של הגברים שייתנו להן את הנדבות ולא לקבצניות הסורית שהתפרסו ברחובות באופן ניכר". לדבריה, "הקבצניות הסוריות לובשות בגדים יפים וצמודים ושמות איפור כדי לגרות את הגברים ולכן הן הצליחו לסלק מדרכן מספר קבצניות מקומיות".

 

ומה אומרות הקבצניות הסוריות להגנתן? קבצנית סורית שביקשה להישאר בעילום שם סיפרה: "כל יום אנחנו עומדות בפני התקפות פיזיות מצד הקבצניות העיראקיות שלא רוצות שתהיה להן תחרות במקצוע הזה שהנסיבות הקשות והמצערות גררו אותנו אליו".

 

היא הוסיפה, אולי בניסיון להתחבב על העיראקים: "העם העיראקי הוא עם אצילי שסייע לסורים ולסוריות בתנאים הקשים ביותר, אולם התנאים שלנו היום מצריכים עוד יותר סיוע על מנת שנוכל להסדיר את המחיה שלנו".

 

פליטות בירדן מנסות להתפרנס ממכירת בגדי יד שנייה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטות בירדן מנסות להתפרנס ממכירת בגדי יד שנייה(צילום: רויטרס)

פליטה סורית בירדן עובדת בקטיפת פרחים. הרוב לא מצליחים להתפרנס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטה סורית בירדן עובדת בקטיפת פרחים. הרוב לא מצליחים להתפרנס(צילום: רויטרס)

פליטות בירדן מכינות תכשיטים לתערוכת יום האישה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטות בירדן מכינות תכשיטים לתערוכת יום האישה(צילום: רויטרס)

 

מחנה פליטים בירדן בחורף. כמחצית מהפליטים ילדים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחנה פליטים בירדן בחורף. כמחצית מהפליטים ילדים(צילום: EPA)

 

על פי ההערכות, עד כה ברחו לעיראק כ-100 אלף סורים. השלטונות הקימו מחנות באזורי הגבול, בין היתר באל-אנבאר, מוסול וכורדיסטן. אבל הפליטים מגיעים גם לערים עיראקיות אחרות.

 

למרות הקושי של עניי עירם, אנשי הדת קוראים לסייע לפליטים הסורים. השייח מוחסן אל-חבאר, האימאם והדרשן של מסגד א-נורי במוסול, אף נתן קדימות לקבצניות הסוריות: "אנחנו לא מעודדים קיבוץ נדבות של אף אחד, אולם אנחנו סבורים כי כעת יש לתת את הנדבה קודם כל לעקורים הסורים שעזבו את הבתים שלהם מכורח המצב".

 

הוא ביקש להזכיר לעיראקים את חסד העבר של הסורים: "אחינו הסורים הם הראשונים שפתחו בפני העיראקים את בתיהם וקיבלו מיליוני עיראקים שברחו בשנים הקודמות בצל אירועים אלימים ואיומים ברצח שהם חוו בעיראק. היום עלינו להשיב להם בצורה יפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטות מסוריה במחנה בלבנון
צילום: AFP
מומלצים