שתף קטע נבחר

חייל, צא מהמינוס! מפקדים להדרכה כלכלית

איך אפשר להסתדר עם משכורת של 700 שקל כשיש שלל הוצאות על קניות ובילויים? בצה"ל מנסים להתמודד עם בור גדול בהשכלה הפיננסית של החיילים שמוביל לחור גדול בכיס. הצצה אל סדנא ייחודית להכשרה כלכלית למפקדים

מה יודעים החיילים על התנהלות פיננסית נבונה? מגוון אמצעי התשלום, מסגרות האשראי "הנדיבות" של הבנקים ושלל הפיתויים בשווקים ובקניונים ההולכים וגוברים משנה לשנה, מציבים אתגר קשה לא רק למשק הבית אלא גם לחייל הצעיר.

 

 

את החיילים אף אחד לא לימד כיצד מתנהלים כלכלית. אמנם צה"ל מספק צרכים בסיסיים, אך בעת היציאה לחופשה, בסופ"ש ואף במהלך השירות, יש לא מעט הוצאות על בילויים, קניות, ממתקים ועוד, שגורמים לכסף להתאדות תוך זמן קצר ומסגרות האשראי שמאפשרים הבנקים, מעמיקות עוד יותר את הבעיה.

 

בצה"ל, כמו גם במוסדות החינוך השונים, לא קיימת כל מסגרת פורמאלית להנחלת כישורי חיים בסיסיים בתחום הפיננסי, אולם מעת לעת נעשים נסיונות לתת לכך מענה.

 

יוזמה מעניינת וייחודית התקיימה לאחרונה בפיקוד צפון - סדנא במסגרתה, לראשונה בצה"ל, גורם מקצועי חיצוני העביר הדרכה לסגל הפיקוד של גדוד מבצעי. מדובר בגדוד חרב - גדוד לוחם שכמעט כל החיילים המשרתים בו הם בני העדה הדרוזית.

 

"ראינו צורך לקיים את הסדנה הזו מתוך הבנה שניהול כסף זה דבר שלא נלמד בשום מקום בטח לא בבי"ס", אומר ל ynet סא"ל שאדי אבו-פארס, מג"ד "חרב" ."עלה רעיון להעביר סדנא שתכשיר את המפקדים ומתוך כך תעביר את הידע לחיילים".

 

בסדנה, שכללה 3 מפגשים, נלמדו שיטות לצמצום הוצאות, היכרות עם העולם הפיננסי והכלכלה הישראלית וכן ניתנו כלים להתמודדות מול גופים פיננסים, כגון בנקים וביטוח לאומי.

 

"המפקדים גילו עניין, זה מאוד חילחל ואתה רואה שכבר כולם מדברים במושגים האלה", אומר אבו -פארס. "כל סוגיית ניהול כלכלה אישית לא נלמד בשום מקום. כרטיס אשראי שאתה מחזיק בכיס - אף אחד לא מעביר לך הסבר עליו. זה גורף בכל המקומות בצבא. גם אני למדתי המון, ואני יחסית ותיק".

 

"מגהצים אשראי 20 פעם ביום על פחיות"

קצינת הת"ש של הגדוד, סג"מ אופיר נחשון, שהשתתפה בסדנא ואף לקחה חלק מרכזי ביוזמה, מדגישה את החשיבות הרבה של ההכשרה במתן המענה למצוקות ולחוסר הידע של החיילים. "בתור קצינת ת"ש יוצא לי להיחשף לחשבונות בנק ופירוט כרטיס אשראי של חיילים. אני רואה שחיילים לא מבינים מה זה הלוואה - איך מתמודדים, איך פורסים הלוואה, איך עושים מאזן בין הכנסה להוצאה".

 

"הכנסה של לוחם עומדת על 700 שקל. חיילים שמגיעים מרקע סוציו אקונומי נמוך, בעיקר, לא מבינים את זה. יש חיילים שמגהצים 20 פעם ביום את הכרטיס במכונת פחיות. עם זאת, נחשון מציינת כי הטיפול נעשה באופן פרטני בהתאם לצורך שנוצר ולא באופן גורף לכל החיילים.

 

 

לידור מדריך את מפקדי גדוד חרב (צילום: באדיבות דובר צה"ל) (צילום: באדיבות דובר צה
לידור מדריך את מפקדי גדוד חרב(צילום: באדיבות דובר צה"ל)

 

נחשון לא שוכחת לתת קרדיט לסגן גל זריהן, מי שהחלה בקידום נושא החינוך הפיננסי באוגדה, כבר לפני שנתיים וסייעה רבות להכשרת הפיקוד בנושא.

 

את מרגישה שיש לך היום כלים מספיקים להדריך את החיילים ולטפל במצוקות שנובעות מניהול כלכלי לא נכון? אפשר בכלל להסתדר עם משכורת של 700 שקל?

 

"זה תרם לנו המון מבחינה מקצועית למרות שכבר עברנו הכשרות במסגרת הכשרה כקצינות ת"ש. אפשר להסתדר עם 700 שקל ללא ספק. חיילים שנמצאים תקופות ארוכות בבסיס או בשירות פעיל - הצבא דואג להם להכל. ה-700 שקל, זה לכל מה שמעבר. חייל שיודע לבסס את עצמו ולהתנהל כלכלית יכול להתמודד עם זה ולא לחיות על חשבון ההורים".

 

יש הרגלים ייחודיים לבני העדה הדרוזית שדורשים ניהול כלכלי נכון?

 

"כעיקרון אין הבדל בין חיילים ממגזרים שונים. כולם מתמודדים עם אותן בעיות. יש, אולי, כמה מאפיינים יחודיים לחיילים בני העדה הדרוזית, כגון הדגשת הערך של הכנסת אורחים שהוא מאוד משמעותי אצלם. אתה רואה חיילים שמזמינים את כולם לשתיה ואוכל, או מארחים חיילים אחרים ונכנסים להוצאות גדולות".

  

כמו משפחה, רק יותר קטן

נחמן לידור, מומחה לכלכלת משפחה, שהעביר את הסדנא לסגל, מציין כי למעשה אין כל הבדל בין חייל לכל אזרח במדינת ישראל ואף לכל אזרח במדינה מערבית אחרת. "כל אחד צריך לנהל כסף וזה לא משנה כמה. יש כאן בורות מוחלטת. מה שמאפיין את האוכלוסיה הצעירה זה חוסר ידע - איך מנהלים את כישורי החיים האלה. זה אותם מאפיינים שיש למשפחה, רק יותר קטן. יש להם הכנסה, יש להם הוצאות, יש להם חשבון בנק עם מסגרת אשראי ויש להם יכולת לקבל אשראי".

 

לידור מציין כי בין הקשיים הכלכליים של החיילים, שנתקל בהם במסגרת ההדרכה בגדוד, הוא הקושי שבחיבור בין מצב כלכלי בבית לבין המצב הכלכלי של החייל. "הרבה מההסתבכויות הכלכליות נובעות מזה שבבית יש הסתבכות כלכליות, או קושי לכסות חריגה - אפשרות שאולי קיימת במשפחות אחרות. לעיתים כשחיילים מסתבכים הבית לא יודע לתמוך ולפעמים יש גם מקרים שבהם יש הסתבכויות כלכליות בבית והחייל נדרש לעזור".

 

לדברי לידור במקרים כגון אלו יש צורך בטיפול מקצועי ומעמיק יותר כגון מפגש עם בני המשפחה. "הקשר האישי בין מפקדים לחיילים קיים וזה מה שמייחד את הגדוד" אומר סא"ל אבו-פארס. "המפקדים הם מתוך הכפרים ואנחנו מכירים את הקושי. המפקדים עושים ראיונות כולל ביקורי בית במקרים ספציפיים, ויש את הציר המקצועי על ידי גורמי הת"ש ביחידה ובגדוד. יש לזה השפעה רבה על תפקוד החייל".

 

מפקד גדוד חרב ממליץ בחום לכל יחידה בצה"ל לעבור הדרכה בניהול כלכלי אישי. ועם זאת הוא מדגיש שיש לכך עלות כספית לא מבוטלת והיכולת של היחידות מוגבלת במיוחד בתקופה זו של צמצומים. "זה חלק מהבעיה ואני מודע לכך. אבל זה נכס מאוד משמעותי גם למפקדים וגם לחיילים".


פורסם לראשונה 15/04/2013 19:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות דובר צה"ל
סא"ל שאדי אבו-פארס
צילום: באדיבות דובר צה"ל
צילום: באדיבות דובר צה"ל
סג"מ אופיר נחשון
צילום: באדיבות דובר צה"ל
מומלצים