שתף קטע נבחר

שר הטבעות חוזר

כוכב הלכת שסביבו מערכת טבעות נראה בתחילת השבוע הכי טוב והכי בהיר עבור תושבי כדור הארץ - כיצד זה קורה, ואיך זה נראה?

גרם השמים היפה ביותר לדעת רבים הוא שבתאי, כוכב הלכת שסביבו מערכת טבעות. שבתאי, כוכב הלכת ה-6 במרחקו מהשמש, הוא כוכב לכת ענק, גדול בנפחו כמעט פי 1000 מכדור הארץ שלנו. ביום ראשון, 28 באפריל, שבתאי היה בניגוד – הוא היה בדיוק מול השמש כאשר כדור ארץ מצוי בינו לבינה. כאשר השמש שוקעת שבתאי זורח וכאשר שבתאי זורח השמש שוקעת.

 

 (צילום: דרור אבן) (צילום: דרור אבן)
(צילום: דרור אבן)

 

נראה במיטבו

בעת הניגוד, כוכבי הלכת הרחוקים נראים במיטבם – הם בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ ולפיכך הם בבהירות המירבית שלהם וגם גודלם הזוויתי גדול, מה שמאפשר להבחין ביותר פרטים על פניהם. במקרה של שבתאי המרוחק (בימים אלה הוא רחוק מאיתנו כ-מיליארד ו-300 מיליון ק"מ בקירוב, ההפרש בין הניגוד ליתר מרחקו מאיתנו הוא כ-20% בלבד. במקרה של כוכב הלכת מאדים, הקרוב יותר, ההבדלים משמעותיים עד כדי כמעט פי 5.

 

לא רק המרחק הקרוב אלינו בעת הניגוד גורם להיות כוכב הלכת במיטבו. בעת הניגוד כוכב הלכת זורח עם השקיעה של השמש ושוקע עם זריחתה כך שהוא נראה היטב כל הלילה. בימים אלה שבתאי נראה מעל האופק המזרחי עם תום הדמדומים כאשר הוא ניכר בגונו הצהבהב-כתום. מעליו, גבוה יותר מעל האופק, מצוי כוכב בהיר נוסף, תכול. זהו ספיקה, אלפא בקבוצת בתולה.

 

הטבעות של שבתאי נראות היטב גם בטלסקופ קטן. בהגדלה של x50 אפשר להבחין ששבתאי מוקף בטבעת קטנה. הגדלות גדולות יותר בטלסקופים בקוטר בינוני יראו גם את הרווח הראשי שבין הטבעות. מבין ירחי שבתאי אפשר לראות את ירחו הגדול ביותר – טיטן – גם במשקפות שדה גדולות, כאשר הוא מצוי בדרך כלל על מישור הטבעות של שבתאי. טיטן הוא הירח בעל האטמוספרה המשמעותית ביותר מבין ירחי כוכבי הלכת.

 

סופות עליך שבתאי

וממש לכבוד הניגוד, הודיעה נאסא על התפתחות סופת הוריקן סמוך לקוטב הצפוני של שבתאי, באיזור מוזר הקרוי המשושה, על שום שהוא מזכיר בצורתו צלעון בעל 6 צלעות. הסופה היא בקוטר של כ-2000 ק"מ, גדולה בהרבה מסופות ההוריקן העצומות המתפתחות על כדור הארץ, אך עדיין מתגמדת מול הכתם הגדול האדום על פני צדק, סופה שגדולה בהרבה מכדור הארץ עצמו. גילוי דרמטי נוסף הקשור בשבתאי הוא צילום ישיר בפעם הראשונה במטאוריטים הפוגעים בטבעות של שבתאי. האינטראקציה בין מטאוריטים לטבעות של שבתאי ובכלל חשובה מאוד להבנת המנגנון הגורם ליצירת הטבעות ולהתפתחותן, לצבען וכן גם להתפתחות פני השטח של הירחים במערכת השמש.

 

מידע נוסף על ההתקבצויות בין כוכבי הלכת וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2013, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2013 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים