שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    הכי מטוקבקות
      צילום: shutterstock
      משימה בלתי אפשרית: 6 מכולות הפכו לבית אחד
      מבחוץ זה נראה כמו עוד צימר טיפוסי, אבל אם תיכנסו אל תוך הבית, תגלו כי הוא בנוי משש מכולות משא ישנות שחוברו יחדיו ויצרו מתחם מגורים מרווח עם פאטיו, גינה ואח. צפו

      במושב במרכז הארץ, מוקף במטע עצי פקאן, עומד מבנה שנוצר מ-6 מכולות מטען, שחולקו וחוברו יחד לכדי 120 מ"ר של בית משפחתי. מדובר בבית שעלות בנייתו נמוכה מאוד וזמן בנייתו קצר מאוד (3-4 חודשי בנייה בלבד), מאחר שהמכולות נותנות את השלד הקונסטרוקטיבי של הבית ומכתיבות את החללים המתאימים.

       

      עוד על עיצוב הבית בביקור בית :

       

      במקור נוצרו המכולות למטרת השטת מטען דרך הים, אך מאחר שהן עשויות ברזל ופלדה, הן מחלידות בשלב מסוים ואינן כשירות יותר למסע. במקרה כזה, היה נהוג עד לפני כמה שנים להטביען בים, אך עם המודעות לאיכות הסביבה ועם עליית המגמה הירוקה, נמצאו למכולות אלו שימושים אחרים - הפעם על פני היבשה.

       

      תכנון הבית הוזמן ממעצב הפנים עופר קינן, בשיתוף עם בועז קרוא, בעוד זוג הדיירים גרו במכולה אחת שגודלה 24 מ"ר בלבד. מאחר שבני הזוג תכננו להרחיב את המשפחה, הם ביקשו גם להרחיב את ביתם. את רוב העבודה על הרחבת הבית עשו הדיירים בעצמם, תוך שהם ממשיכים להתגורר במכולה הקטנה הראשונית. עם השנים, המשפחה התרחבה ל-5 נפשות וביתם עדיין משמש אותם היטב.

       

      הבית בהקמה (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      הבית בהקמה(צילום: עופר קינן)

       

      תוכנית הבית מארגנת אותו כך שכל החדרים ממורכזים סביב פאטיו מואר, אשר מחלק את הבית לאזור פרטי ולאזור ציבורי. הגדלים של החדרים נוצרו מתוך המודולים הקבועים של המכולות, כלומר למכולות תמיד יש את אותן מידות חתך - 2.44 גובה על 2.44 עומק, ואילו אורכן משתנה בין 3, 6 או 12 מטרים.

       

      מבט מלמעלה על הפאטיו (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      מבט מלמעלה על הפאטיו(צילום: עופר קינן)

       

      וכך הוא נראה מכיוון הסלון (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      וכך הוא נראה מכיוון הסלון(צילום: עופר קינן)

       

      חשוב מאוד לציין שהמודולים של המכולות מאפשרים את חיבורן לעוד ועוד מכולות נוספות, לא רק בצורה אופקית המרחיבה את הבית, אלא גם בצורה אנכית - על ידי תוספת מדרגות. בבית זה, הפטיו משמש גם כהכנה לחדר מדרגות עתידי, במידה שהדיירים יחליטו להגדיל את הבית לגובה.

       

      לפני - מחברים את המכולות יחד (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      לפני - מחברים את המכולות יחד(צילום: עופר קינן)

       

      אחרי - המכולות צופו בעץ מבחוץ (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      אחרי - המכולות צופו בעץ מבחוץ(צילום: עופר קינן)

       

      לפני - מקימים את הגישה לבית (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      לפני - מקימים את הגישה לבית(צילום: עופר קינן)

       

      אחרי - הגישה המשודרגת (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      אחרי - הגישה המשודרגת(צילום: עופר קינן)

       

      מאחר שמדובר במכולה, הבית עשוי שלד פלדה שתופס הרבה חום. אך המעצב דאג לאפשר סירקולציית אוויר בדרכים שונות, שמקררת כל הזמן את השלד. חזיתות הפח של המכולות צופו עץ מבחוץ ובגבס מבפנים, כך שבין כל אחד מהחיפויים לבין חזית הפח הושארו כיסי אוויר היוצרים בידוד תרמי.

       

      מסדרון שמחבר בין המכולות השונות (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      מסדרון שמחבר בין המכולות השונות(צילום: עופר קינן)

       

      גג הרעפים של הבית נבנה בהגבהה מהגג המקורי, כך שהוא יוצר כיס אוויר שמשמר אנרגיה. האוויר החם זורם כלפי מעלה דרך הפאטיו, ונפלט החוצה דרך חזית הגג. בנוסף, הורם הבית מהקרקע, כאשר הוא נשען על כלונסאות. רצפת הפאטיו שבמרכז הבית עשויה דק עץ, כך שהאוויר מגיע לפאטיו גם מהתחתית.

       

      הכניסה לבית. למטה: הסלון (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      הכניסה לבית. למטה: הסלון(צילום: עופר קינן)

       (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      (צילום: עופר קינן)

       (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      (צילום: עופר קינן)

       (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      (צילום: עופר קינן)

       

      לאחר השקעה כספית ופיזית לא מבוטלת, עיצוב הפנים של הבית נעשה בתקציב נמוך ועל ידי שימוש בחומרים מקומיים וזמינים. בדרך כלל נהוג ליצור הנמכת גבס, המנותקת מעט מהקירות הצדדיים, ולהוציא ממנה תאורה המאירה את החלל מטה. אך כאן, מאחר שמדובר במכולות שגובהן מוגבל, בוצע ההיפך: הנמכת הגבס ממוקמת רק סביב הקירות הצדדיים, והתאורה שיוצאת ממנה מאירה דווקא כלפי מעלה, על מנת להעניק תחושת גובה.

       

      חדר השינה. תקציב נמוך (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      חדר השינה. תקציב נמוך(צילום: עופר קינן)

       

      פרט חשוב בתכנון הפנים של הבית הוא בניית אח אמיתית שמחממת אותו. את האח ניתן לראות מכל חלקי הבית ומהפאטיו, והיא מזמינה את בני המשפחה להתאחד בסלון. המטבח, חדר האוכל והפאטיו תוכננו כך שהם קרובים אחד לשני ומתפקדים יחדיו. שולחן האוכל מותאם במיוחד במידותיו, כך שניתן להוציאו לפאטיו ולאכול שם בימים ובערבים יפים.

       

      יתרונותיו של בית המכולה ברורים: מדובר בבנייה מהירה, בת-השגה, ירוקה, ייחודית ומודולרית. יותר מכך - אם יום אחד הדיירים יחפצו לגור בסביבה אחרת, הם יכולים להרים את הבית ולעבור יחד איתו.

       

      הגינה. יתרונות ברורים (צילום: עופר קינן) (צילום: עופר קינן)
      הגינה. יתרונות ברורים(צילום: עופר קינן)

       

      הכותבת היא אדריכלית. הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הפנים מבית המגזין "בניין ודיור"

       

       

      לפנייה לכתב/ת
       תגובה חדשה
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      צילום: עופר קינן
      הבית במרכז הארץ. נוצר מ-6 מכולות מטען
      צילום: עופר קינן
      מומלצים