שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, מוטי קמחי

איך אומרים 'בחינת בגרות' בסינית?

השפה נלמדת בבתי ספר שונים בארץ, מתוך כוונה להכשיר את הלומדים ליום שבו הכלכלה של המעצמה הקומוניסטית תשלוט בעולם. אז איך זה עובד באמת, ואיך מצליחים להחדיר שפה כה שונה לתלמידי ישראל?

תלמידי ישראל ייגשו בחודשים הקרובים לבחינות הבגרות הסטנדרטיות, אולם 20 מהם ייבחנו גם בשפה הסינית, שלימודיה הופכים עם השנים לנפוצים יותר בישראל. על פי הנתונים, כיום לומדים אותה 818 תלמידים מכיתות ג' עד י"ב ב-29 כיתות, ובמשרד החינוך מאמינים כי השפה חשובה להעמקת הקשר עם המזרח הרחוק ועם המעצמה, שיש אומרים שכלכלתה תשלוט מתישהו בעולם.

 

 

לימודי סינית. כמו שירה ואומנות (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
לימודי סינית. כמו שירה ואומנות(צילום: אבי מועלם)

 

אחד מבתי הספר שבו לומדים את השפה הוא "ראשונים" בראשון לציון, שחושף אותנו לשיעור בשפה המיוחדת שלעתים נדמה כי בלתי אפשרי להגותה. התלמידים חוזרים על המילים פעם אחר פעם, כדי שבסוף השיעור ידעו כיצד להגות אותן, וחשוב יותר – כיצד לכתוב או לצייר אותן. "מדובר בשפה טונאלית וחשוב מאוד להגות את המילים בצורה הנכונה, אחרת אי אפשר להבין את המשמעות", מסבירה המורה נירית מלאכי. "לעתים השיעור שלנו נראה כמו חזרה של מקהלה, כשאני שרה להם את הטונים והם חוזרים אחריי, ולעתים זה נראה כמו שיעור אומנות. זו שפה שונה לגמרי ממה שאנו מכירים".

 

עוד בחדשות ynet:

 

הכתב הסיני עשיר בציורים, ולכל אחד מהם יש משמעות אחרת. מדי שיעור מקבלים הילדים עשר סימניות ולומדים אותן מכל כיוון: צורתה, ההיסטוריה שלה וגלגוליה השונים. "הם קולטים את השפה בצורה מדהימה. כל התלמידים שנמצאים בכיתה הזו הם כאלה שיש להם עניין בשפות. אם אתה לא אוהב שפות אין לך מה לחפש כאן", אומרת מלאכי. "בשפה הסינית ישנן עשרות אלפי אותיות, ועל כן לא ניתן ללמד את התלמידים את כולן. אני בוחרת מילים שיהיו רלוונטיות עבורם ועבור החיים שלהם, תחומי העניין שלהם".

 

לומדים את הדברים הרלוונטיים (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
לומדים את הדברים הרלוונטיים(צילום: אבי מועלם)

בבחינה. ישתלם בעתיד? (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
בבחינה. ישתלם בעתיד?(צילום: אבי מועלם)

 

20 מורים בעלי תואר אקדמי בתחום סינולוגיה או לימודי מזרח אסיה מלמדים את השפה ב-26 בתי ספר ברחבי הארץ. החל משנת 2011 ישנו מסלול להכשרת מורים לסינית בבית ספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב שאושר על ידי המל"ג. לפי תמר קהת, המפמ"רית לסינית, בבתי הספר היסודיים מומלץ ללמד סינית שעתיים בשבוע, בכיתה י' ארבע שעות שבועיות ואילו בכיתות י"א-י"ב מומלץ ללמד 5-6 שעות שבועיות. בסוף כיתה י"א ניגשים התלמידים לבגרות של שלוש יחידות ובכיתה י"ב משלימים שתי יחידות נוספות.

 

"תמיד התעניינתי בתרבות הסינית ואני חושב שמדובר בשפה חשובה מאוד", אומר רועי בן צור, תלמיד י"א בתיכון בליך ברמת גן שייגש בתחילת חודש יוני לבגרות בסינית. "הכלכלה הסינית בעוד כמה שנים תשלוט בעולם כולו וחשוב שנדע אותה. מעבר לזה צורת הכתיבה של השפה משכה אותי מאוד, הסמלים והסימנים שלה. משרד החינוך הוציא רשימה של 300 סימנים, שאנו אמורים ללמוד לבחינה. אני בעצם כותב אותם פעמים רבות ומשנן. אבל אחרי שמתחילים בשיעורים מבינים שזה לא קשה כמו שזה נראה. אני מקווה לקבל מעל 90".

 

חלק מהמשיכה ללימודי השפה נובע מהתחזית כי הכלכלה הסינית צפויה לשלוט בעולם, ולכן יש צורך להיות מוכנים."אני לומדת במגמת תעשייה וניהול וזה היה מאוד מתבקש ללמוד סינית", אומרת יובל מזרחי, תלמידת כיתה י' בבית ספר ראשונים בראשון לציון, שהחלה ללמוד סינית השנה. "היום הכול מיוצר בסין, זו שפה שהולכת ומתחזקת, חשוב לדעת אותה ואני בטוחה שזה יעזור לי בעתיד. כמו כולם, גם אני חשבתי שמדובר בשפה מאוד מסובכת, אבל אחרי שמתחילים ללמוד אותה מבינים זה לא נורא אלא להיפך, שזה כיף, מאתגר ומעניין".

 

במשרד החינוך בטוחים שככל שיותר תלמידים יידעו את השפה, כך יתהדק הקשר עם המדינה הקומוניסטית. "סין היא אחת המעצמות המשפיעות ביותר על כלכלת העולם ולישראל יש אינטרס מובהק להידוק הקשרים החברתיים והכלכליים בין שתי המדינות", אומרת מנכ"ל המשרד, דלית שטאובר. "כמערכת חינוך המביטה קדימה, אנו רואים חשיבות רבה שתלמידי ישראל יכירו את השפה הסינית ותרבותה. ככל שנרחיב את מעגל התלמידים דוברי הסינית, כך נעמיק את הקשרים עם סין ונצבור יתרון יחסי בקהילת העסקים הבינלאומית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאלון בסינית. שפה ציורית
צילום: אבי מועלם
מומלצים