שתף קטע נבחר

יום המודעות לאנגיואדמה תורשתית: יודעים יותר

תמונת מצב 2013: בשנים האחרונות גדלה המודעות לאנגיואדמה תורשתית, ולמרות זאת, יש חולים רבים שנאלצים לסבול זמן רב עד האבחון והטיפול הנכון. במקביל, שני הטיפולים הקיימים יעילים מאוד ומשפרים את איכות חיי החולים

עד לפני כעשור, מצבם של חולי האנגיואדמה התורשתית בישראל היה לא פשוט. המודעות בארץ למחלה הייתה לקויה והיו רק מספר מומחים מצומצם שטיפלו במחלה, עקבו אחר החולים וניסו להעלות את המודעות בארץ.

 

 

ראייה לכך היא שחלק גדול מהחולים היו מגיעים למיון לטיפול חירום עם כאב בטני, נפיחויות באזור הלוע ואף חנק. חוסר המודעות של הקהילה הרפואית גרם לכך שבהרבה מקרים החולים שכבו במיון ללא טיפול מתאים למחלה, וסבלם התמשך. במקרים נדירים אף היינו עדים למספר מקרי מוות כתוצאה מהמחלה הקשה.

 

עוד כתבות בערוץ מחלות יתומות

 

מחלה מסכנת חיים

אמנם מדובר באחת מיני רבות בתחום מחלות היתום, אך אנגיואדמה תורשתית הינה מחלה מסכנת חיים, שבאותה עת לא נמצא לה אף טיפול יעיל להצלת חיי החולים ושיפור איכות חייהם.

 

מרבית החולים בארץ טופלו אז בפלזמה קפואה - טיפול שהיה מבוסס על הרעיון שבתוך הפלזמה יש כמות מסוימת של האנזים החסר לחולי אנגיואדמה תורשתית, אך היה ברור כי הטיפול לא יעיל מספיק והחולים חיו בפחד ובתסכול שאין להם מענה ראוי.

 

בעשור האחרון התרחשה מהפכה והתחילו להיכנס, אחת אחרי השנייה, תרופות חדשות ויעילות לטיפול במחלה. גם מערכת הבריאות הוכיחה מודעות למצב החולים ולצורך במתן מענה טיפולי זמין - אותן התרופות נרשמו בישראל כתרופות מוכרות. כתוצאה מכך, הרופאים הרגישו כי יש באפשרותם להעניק טיפול יעיל לחולים, ולחולים הייתה תקווה חדשה לשיפור איכות חייהם.

 

הטיפולים היעילים

שני הטיפולים היעילים שנרשמו בישראל הם: הפירזיר (Firazyr)- תרופה הפועלת באמצעות החומר המעכב של הקולטנים לברדיקינין בדופן כלי הדם. התרופה ניתנת בהזרקה תת־עורית (בדרך כלל לדופן הבטן) ומוגשת כמזרק מוכן לשימוש.

 

מדובר בטיפול היחיד שמאושר להזרקה עצמית כך שהמטופל יכול לטפל בהתקף בכל זמן ובכל מקום. התרופה השנייה הינה הברינרט (Berinert) המופקת מפלזמה אנושית ומיועדת לטיפול בהתקף חריף וכטיפול מונע.

 

טיפולים אלו הביאו את החולים לנוחות והקלה נפשית בשל הידיעה כי יש פיתרון זמין בעת ההתקפים הקשים. גם הרופאים נשמו לרווחה שיש טיפול יעיל לחולים, שיסייע להם לצאת מהתקפים ואף במקרים מסוימים למנוע אותם.

 

המודעות למחלה עלתה

אין ספק שהמודעות היום יותר טובה מלפני עשור, כאשר דבר הוביל לדבר- ברגע שהחולים היו מעודדים עם כניסת הטיפולים החדשים היה להם קל יותר להתאגד ולפעול יחד.

 

כך, קמה עמותת החולים 'אדמה' שדואגת לזכויות החולים ומקיימת מפגשי חולים באופן קבוע. כמו כן, תקופה זו מאופיינת בדור צעיר של אימונולוגים שהתעניינו יותר בטיפולים חדשניים ויעילים יותר, וכך הגבירו את המודעות הרפואית למחלה.

 

כיום, מתקיימות הרצאות בכל הארץ לרופאים מתחומים שונים - רופאי הרפואה הדחופה ורופאי אף אוזן גרון על מנת שידעו להתמודד גם הם עם מקרים של אנגיואדמה תורשתית בתחום התמחותם.

 

עם זאת, המומחים שמתעסקים בתחום המחלה עדיין מופתעים לראות לעתים את חוסר המודעות בקרב הקהילה הרפואית- חולים שפונים לבתי החולים עם כאבי בטן והתקפים קשים, ובכל זאת עוברת שנה ולפעמים אף שנתיים עד שמגיעים לאבחנה.

 

כמו כן, נושא שיש לפתח בארץ הוא הטיפול בילדים, ששונה במהותו מהטיפול במבוגרים. כיום תרופת הפירזיר איננה מאושרת לטיפול גם בילדים, ולכן זהו אחד התחומים שיש להשקיע בו על מנת לאפשר גם לילדים איכות חיים טובה יותר- על ידי קידום תרופה יעילה זו.

 

הכותב הוא מנהל המכון לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית מרכז רפואי בני-ציון חיפה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
כאב בטני ללא אבחון מדויק
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים