שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

לפיד פוגע בחינוך: "מתסכל, צריך לצאת למאבק"

בוגרי תואר ראשון יאבדו זיכוי בנקודת המס, יקוצץ הסבסוד של ספרי הלימוד ותוקפא התוכנית למימון צהרונים. תוכנית הגזירות מאיימת לפגוע בבטן הרכה של סטודנטים, בוגרי אוניברסיטאות והורים לתלמידים. "לא ניתן לזה לעבור, נצא להפגין"

במהלך קמפיין הבחירות שלה הדגישה יש עתיד שתעניק עדיפות לנושא החינוך, אבל כמה מהסעיפים בתוכנית הקיצוצים והגזירות של יאיר לפיד ל-2014-2013 מעמידים בספק את ההצהרה הזאת. אחת ההצעות שתעלה לדיון בממשלה ביום שני נוגעת לביטול נקודת הזיכוי ממס לבעלי תואר אקדמי בשלוש השנים הראשונות אחרי סיום התואר הראשון, והמשמעות היא שבוגרי אוניברסיטאות ייאלצו לשלם למס הכנסה עוד 2,616 שקל בכל שנה.

 

 

משרד האוצר מנמק את הסעיף בטענה שההטבה אינה מייצרת תמריץ חיובי לרכוש השכלה אקדמית או לימוד מקצוע, "שכן מדובר בהטבה שמוענקת ליחיד בתום הלימודים והיא אינה משפיעה על מצבו הכלכלי בזמן הלימודים, ואיננה תורמת למשק ברמה הכלכלית. יישום ההחלטה יביא לתוספת הכנסות של כ-200 מיליון שקל בשנה". אבל ההחלטה המדוברת גרמה לכעס רב בקרב צעירים וסטודנטים, חלקם מצביעי יש עתיד.

 

 

שי, תושב פתח תקווה בן 27 שסיים תואר ראשון בתקשורת במכללה למנהל ועובד כיום בתחום, תיאר אתמול (יום ג') את ההצעה כבגידה במצביעי יש עתיד. "אין מילה אחרת שיכולה לתאר את זה", הוא אומר. שי שוכר דירה, מחזיק מכונית ומרוויח משכורת ממוצעת: "יכאב הלב לראות את ההורדה בסוף החודש. מישהו פשוט מכניס את היד לתלוש

המשכורת שלי ולוקח משם כסף, וזה אחרי ששילמתי מאה אלף שקל לתואר ראשון. לצערי, אין לי דרך למנוע את זה, וזה מקומם ומסתכל".

 

מעיין פרידלנד (27), סיימה לפני שנה תואר ראשון במדעי ההתנהגות וכעת היא לומדת לתואר שני במינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב. במקביל היא עובדת במשרה מלאה. "יכול להיות שיהיו אנשים שהסכום הזה ישמע להם מזערי, אבל מדובר בסכום מאוד משמעותי עבורנו הסטודנטים", היא אומרת. "אני לומדת, עובדת ומשלמת שכר דירה. גם ככה קשה להסתדר אחרי הלימודים, וזה לא ששוק העבודה רק מחכה שנגיע. אני באופן אישי מתפשרת מבחינת מקום עבודה והשכר כדי להתקדם ולצבור ניסיון, והגזירה הזו קשה לי. אם אני לא מצליחה לסיים את החודש, מה יגידו האנשים שמצבם יותר קשה ממני?".

 

תוכנית הקיצוצים והגזירות - כתבות נוספות ב-ynet:

  

גם בהתאחדות הסטודנטים הארצית ביקרו את הצעת התקציב של שר האוצר. "החלטה זו נוגדת את עמדתו הרשמית של שר האוצר, שהציב את האדם העובד בלב תכנון התקציב לשנה הקרובה", נמסר. "מדובר על ציבור הצעירים והצעירות הגדול ביותר בישראל, שמיד עם סיום לימודיהם ותחילת חייהם העצמאיים נדרשים לעמוד בגזירה אכזרית".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים, אורי רשטיק, הוסיף: "שר האוצר הבטיח רק לפני חודש שלא לפגוע בציבור הסטודנטים. אנחנו קוראים ללפיד לא לתת יד לעוול שיפגע במעמד היצרני בישראל".

 

ההורים: לצאת להפגין ביום שישי

הצעת התקציב שנשלחה לשרי הממשלה כוללת קיצוץ של כ-1.5 מיליארד שקל מתקציב משרד החינוך. הוא מורכב מקיצוץ של 400 מיליון שקל בשנה בתמיכה במוסדות תורניים; 345 מיליון שקל בסבסוד הוצאות הורים על לימודים וספרי לימוד; הקפאת תוכנית להוספת שעות לימוד לתלמידי כיתות א' ו-ב', ודחייה בת חמש שנים של יישום תכנית להארכת יום הלימודים. בנוסף, תוקפא הרחבתה של התוכנית לסבסוד צהרונים שעליה המליצה ועדת טרכטנברג. יישום התוכנית החל השנה באופן הדרגתי ב-81 ישובים, ובשל ההקפאה הוא לא יתרחב ליישובים נוספים.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

"המשמעות היא שיוכפל הנטל שגם כך רובץ על ההורים", אמרה דגנית גרינבוים, אמא לשלושה ילדים בני 11-6 מאלפי מנשה. "אם היום אני משלמת 700 שקל בשנה לילד עבור טיולים, מסיבות כיתתיות ולימודי העשרה, התשלום הזה יהפוך בלתי אפשרי. גם ההחלטה להקפיא את הצהרונים בעייתית. אני היום יוצאת מהעבודה ב-12:30 על מנת שאוכל להוציא את הילדים מבתי הספר, להביא אותם הביתה ולחסוך את הכסף לצהרונים. לא שווה לי לשלם לצהרונים עבור שלושה ילדים, אז אני מוצאת פתרונות אצל הסבים והסבתות ועובדת מהבית עד השעות הקטנות של הלילה".

 

ליאור גולדין, אב לשלושה ילדים במערכת החינוך שהקטן מביניהם בכיתה ב', הוסיף: "קיים פער עצום בין מה ששר האוצר הבטיח לנו, מעמד הביניים, לבין מה שהוא מיישם בפועל. אסור שהדברים הללו יקרו, ואנחנו, כהורים, נצטרך לצאת למאבק".

 

ארגון ההורים הארצי שלח לשר לפיד מכתב שבו דרש ממנו הבהרות בדבר הקיצוץ בטרם יצא לפועל. "ארגון ההורים לא יעמוד מהצד כאשר תהייה פגיעה בעתיד ילדינו", נכתב. "לא נעמוד מהצד כאשר יפגעו בארבעה מיליון הורים שנטל החינוך מועמס עליהם כבר היום".

 

יו"ר הארגון עו"ד גדעון פישר קרא להורים, מורים, תלמידים, סטודנטים וחניכי תנועות נוער לצאת ולהפגין ביום שישי הקרוב: "בואו כולנו נלבש חולצות שחורות בהגיענו למוסדות החינוך על מנת לצעוק את כאבנו על הפגיעה הקשה במערכת החינוך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון. סטודנטים באוניברסיטת תל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים