שתף קטע נבחר

אפשר לפטר מילואימניק? גם למעסיק יש זכויות

זכויות עובדים הם נושא שמסוקר בהרחבה, אבל במשוואת העבודה לפעמים נדמה כי שוכחים שגם למעסיקים יש זכויות, שמגדירות את מחויבות המועסקים כלפי מקום העבודה. מדריך

בזמן שזכויות העובדים הם נושא שמסוקר בהרחבה - לעתים נדמה ששוכחים את המעסיקים. נכון שהם "הבוס" ובעלי ההון, אבל גם לצד הזה יש זכויות ברורות, המגדירות את המחויבות של העובדים כלפי מקום העבודה. מה אלו כוללות? לפניכם מדריך לזכויות המעסיק.

 

 

העסק הוא שלך - נהל אותו כרצונך

כבעלים של העסק ומכוח זכות הקניין, למעביד יש זכות לנהל את עסקו כראות עיניו ולקבוע את סדרי העבודה בדרך היעילה והטובה ביותר לפי הבנתו ושיפוטו. סמכות זו כוללת בין השאר את קביעת אופן ההעסקה - עם תחילת ההתקשרות, המעסיק הוא זה שמגדיר את צרכי המשרה ובאיזה אופן העובד יועסק, למשל כעובד שעתי, יומי או חודשי.

 

הפסקות, חופשות והעדרויות

האם העובד יכול ליטול על דעת עצמו הפסקה בזמן העבודה או לחילופין - להחליט שהוא עובד במהלכה?

 

המעסיק הוא זה שקובע את זמני ההפסקות בעבודה וכן את מועדי החופשות להם זכאים העובדים. המשמעות: אם עובד מחליט על דעת עצמו לעבוד בזמן ההפסקה ובניגוד לרצון המעסיק - זה לא יחשב לו כעבודה המזכה בתשלום.

 

המעסיק קובע את סדרי העבודה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המעסיק קובע את סדרי העבודה
 

 

גם הפסקות לזמני תפילה ולצורכי הנקה נקבעות על ידי המעסיק, בהתאם לצורכי העבודה. כלומר, המעביד יכול לדרוש מן העובד להתפלל בשעת הסעודה בשל אילוצי העבודה. עם זאת, סמכות המעסיק לנהל את העסק כרצונו אינה מוחלטת, שכן עליו לנהוג באופן שבו זכויות העובדים לא יתרוקנו מתוכן, בתום לב, בצורה סבירה ובאופן שיתחשב בצורכיהם. 

 

באילו תנאים ניתן להוציא עובדים לחופשה מאולצת או מרוכזת?

 

על פי הפסיקה, המעסיק הוא זה מסדיר את מועדי החופשות. לפיכך הוא יכול יכול להחליט כי במועד מסוים לתקופה מוגדרת, העובדים ישהו בחופשה שנתית, בכפוף לשתי מגבלות:

 

  • אם מספר ימי החופשה הוא שבעה ימים לפחות, כולל היום הפנוי והמנוחה השבועית, יש להודיע לעובדים שבועיים מראש לפחות על החופשה ותאריך תחילתה. עם זאת הן מציינות כי גם כאשר אורך החופשה קצר יותר - על המעסיק לתת התראה מראש, בזמן ראוי ותוך התחשבות בעובדים. 

 

  • השנייה, יש לוודא, כי לעובד יש די ימי חופשה שעומדים לזכותו לניצול, מכיוון שלא ניתן להוציא עובדים לחופשה שנתית, ביוזמת המעסיק, על חשבון ימי חופשה עתידיים. לפיכך, אם ישנם עובדים, שאין לזכותם די ימי חופשה לניצול, אין להוציאם לחופשה, ויש לזכותם בתשלום מלא בעבור ימים אלה. לחילופין, ניתן, בהסכמת העובד, להוציאו לחופשה ללא תשלום לתקופה זו.

 

האם מעסיק מחויב לשלם לעובד שנעדר בגין היעדרות כתוצאה מ"כח עליון"?

 

מכיוון שאין בחוקי העבודה התייחסות למקרים של היעדרות מעבודה כתוצאה ממצבים של שלג, שריפה, הפסקת חשמל ועוד - המעסיק אינו מחויב בתשלום שכר עבודה בגין היעדרות זו, אלא אם כן קיים הסדר אחר בהסכם קיבוצי, בצו הרחבה, או בחוזה אישי. כך למשל, בצו ההרחבה בענף הבנייה נקבע, שעובד או עובד שיפוצים שקיבל הוראה ממעסיקו לא לצאת לעבודה עקב פגעי מזג אוויר - יהיה זכאי לתשלום עבור 4 שעות עבודה בגין אותו יום".

 

Bתקעתם בבית בגלל השלג? המעסיק לא מחויב לפצות ()
Bתקעתם בבית בגלל השלג? המעסיק לא מחויב לפצות

 

הריון, טיפולי פוריות וחופשת לידה

מה עושים אם לא מרוצים מתפקודה של עובדת, אבל אסור לפטר אותה מכיוון שהיא בהריון?

 

החוק אוסר לפטר עובדת בהיריון בעלת ותק של חצי שנה במקום העבודה. ניתן לעשות שזאת רק אם מגישים בקשה לממונה על חוק עבודת נשים במשרד הכלכלה ומקבלים ממנו היתר לעשות זאת.

 

בוותק של פחות מששה חודשים אין מניעה לפטר - אולם אסור שהפיטורים יהיו בשל ההיריון, אחרת הדבר ייחשב לאפליה אסורה.

 

האם ניתן לפטר עובד או עובדת בטיפולי פוריות?

 

החוק אוסר לפטר עובד או עובדת בעלי ותק של חצי שנה ומעלה בשל היעדרות על רקע טיפולים לקראת ילדים הראשון או השני ובמשך תקופה של 150 ימים לאחר ששבו מההיעדרות. ניתן לעשות זאת רק אם מקבלים לכך היתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד הכלכלה, וזאת לאחר שמוכיחים כי אין קשר בין הפיטורים לבין ההיעדרות.

 

איסור הפיטורים חל גם לגבי עובדים בעלי ותק של חצי שנה ושלא נעדרו מעבודתם עקב הטיפולים, זאת אם הודיעו למעסיק על הטיפולים תוך שלושה ימי עבודה ממועד ההודעה על הפיטורים ומסרו למעסיק אישור רפואי תוך 14 ימים מאותו מועד.

 

האם ניתן לפטר עובדת בחופשת לידה ולאחריה?

 

לא ניתן לפטר עובדת בחופשת לידה ובמשך 60 יום מתום החופשה, אלא אם מקבלים לכך היתר מהממונה על חוק עבודת נשים. כמו כן, אסור שתהיה חפיפה בין הודעה המוקדמת לפיטורים לבין 60 הימים בהם העובד מוגן מפיטורים.

 

אם לא ניתן היתר, המעסיק יכול לבחור לפטר את העובדת לאלתר ולקבוע, שמועד סיום יחסי עובד מעסיק יהיה היום ה-60 שלאחר תום חופשת הלידה. לחילופין, ניתן לפטר את העובדת כשהפיטורים יכנסו לתוקף בסיום תקופת ההודעה המוקדמת ובמקרה זה, יחסי עובד-מעביד יסתיימו רק ביום ה-90 שלאחר תום חופשת הלידה (במקרה בו העובדת זכאית להודעה מוקדמת של חודש).

 

התפטרות, מילואים, גיל פרישה וחופשת מחלה

כמה זמן לפני התפטרות על העובד להודיע כי בכוונתו לעשות זאת?

 

עובד שמתפטר מעבודתו חייב לתת הודעה מוקדמת בכתב, בה יצוין יום הוצאת ההודעה ויום הכניסה לתוקף של ההתפטרות. לפיכך, כל עובד שמתפטר מעבודתו מחויב לתת הודעה מוקדמת למעסיקו, ואם לא ייתן, רשאי המעסיק לנכות מכל סכום שיגיע לו, את השכר הרגיל שהיה מקבל עבור תקופת ההודעה המוקדמת לו עבד בה. לפניכם פירוט משך ההודעה המוקדמת לפי ותק:

 (באדיבות חברת חשבים) (באדיבות חברת חשבים)
(באדיבות חברת חשבים)

 

מה קובע החוק באשר לפיטורי עובד במילואים?

 

חוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה) קובע, כי מעסיק לא יפטר עובד בשל שירותו במילואים, קריאתו לשירות מילואים או שירותו הצפוי בשירות מילואים. לא ניתן לפטר בזמן שירות המילואים ואם שירות המילואים עולה על יומיים רצופים - לא ניתן לפטר גם במשך שלושים ימים לאחר סיום המילואים.  מעסיק המעוניין לפטר למרות האיסור, יוכל לפנות לקבלת היתר מאת ועדת התעסוקה במשרד הביטחון.

 

האם מותר לפטר עובד שהגיע לגיל פרישה?

 

בחוק גיל פרישה נקבע, כי מעסיק יכול לחייב עובד לפרוש מעבודתו בשל גילו בהגיעו לגיל 67. עם זאת הפסיקה קבעה כי עצם הוצאת עובד לגמלאות בכפייה יכולה להוות אפליה אסורה. לפיכך, אם העובד מבקש להמשיך לעבוד, המעסיק מחויב להפעיל שיקול דעת ראוי ופרטני במענה לבקשתו. חובה זו של המעסיק נובעת מעקרון תום הלב וחובת ההגינות בה הוא חב בשילוב איסור האפליה מחמת גיל.

 

האם ניתן לפטר עובד בחופשת מחלה?

חוק דמי מחלה אוסר על מעסיק לפטר עובד, שנעדר מעבודתו עקב מחלה, כל עוד העובד זכאי לנצל את תקופת המחלה הצבורה לזכותו ועד לתקופת הזכאות המקסימאלית (90 ימים).

 

כלל זה לא חל כאשר מקום העבודה של העובד פסק מלפעול או אם המעסיק פשט את הרגל (אם הוא תאגיד - ניתן בעניינו צו פירוק). כלל זה לא יחול במצבים שבהם המעסיק הודיע על כוונתו לפטר את העובד בהודעה מוקדמת בטרם נעדר העובד מעבודתו עקב מחלתו. 

 

 

הכותבות הן עורכות דין מהמחלקה המשפטית של "כל עובד" מבית חשבים


פורסם לראשונה 19/08/2013 18:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים