שתף קטע נבחר

שרדה 17 יום בהריסות: "האוכל נגמר לי שלשום"

בנגלדש המומה מסיפורה של התופרת רשמה, שחולצה בצהריים מהריסות המפעל שקרס. "במשך ימים דפקתי עם מקלות ואיש לא שמע אותי, לא חשבתי שאראה אור יום", סיפרה. היא אכלה מזון יבש ושתתה מים מבקבוקים. שלושה אנשים שהיו איתה מתו

"בימים האחרונים שמעתי את קולותיהם של אנשי החילוץ. הכיתי בהריסות עם מקלות ומוטות כדי למשוך את תשומת הלב שלהם". כך סיפרה היום (ו') לרשת טלוויזיה פרטית בבנגלדש רשמה, התופרת שנמצאה חיה אחרי 17 יום מתחת להריסות בניין מפעלי הטקסטיל שקרס במדינה, אחד האסונות המחרידים ביותר שפקדו את בנגלדש.

 

עוד סיפורים ועדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

ממיטת חוליה בבית החולים, בעוד רופאים ואחיות מתקבצים סביבה, סיפרה הניצולה: "לאורך כל הימים האלה אף אחד לא שמע אותי. זה היה נורא. לא חלמתי מעולם שיום יבוא ואראה שוב אור יום". רשמה הסבירה כיצד הצליחה לשרוד כל אותם ימים: "היה סביבי אוכל יבש. אכלתי את המזון הזה במשך 15 יום. ביומיים האחרונים כל מה שהיה סביבי זה מים. הקפדתי לשתות רק מעט מים בכל פעם כדי לשמור אותם. היו כמה בקבוקי מים סביבי".

 

רשמה הצליחה למשוך את תשומת לבם של אנשי ההצלה כשלקחה צינור מתכת והחלה להכות בו. כך סיפר עבדור רזאק, קצין בצבא בנגלדש שהיה הראשון שהבחין בה בין ההריסות. אנשי החילוץ מיהרו אל שרידי הבניין והשתמשו בפנסים כדי לחלץ אותה. היא הוצאה מבין ההריסות אחרי כ-40 דקות, לקול צהלות הקהל. חיילים וגברים חובשי קסדות נשאו אותה על אלונקה לאמבולנס שהמתין במקום, ומשם היא הועברה לבית חולים צבאי. אנשי ההצלה סיפרו כי מצבה טוב באופן מדהים ביחס לנסיבות. רזאק סיפר כי היא אפילו הייתה מסוגלת ללכת.

 

"היא הייתה בסדר, לא היו לה פציעות. היא פשוט הייתה לכודה. החלל שבו היא שהתה היה די רחב", סיפר קצין בכיר בצבא בנגלדש. רופאים בבית החולים סיפרו לטלוויזיה בנגלדש כי רשמה אינה בסכנה וכי הריאות והכבד שלה מתפקדים היטב.

 

אחות הניצולה: אלוהים כה רחום וחנון

רשמה סיפרה לטלוויזיה בבנגלדש כי היא עבדה במפעל בקומה השנייה כשהבניין החל לקרוס. היא רצה מהר במורד המדרגות למרתף, ושם נלכדה תחת ההריסות. היא סיפרה לאנשי החילוץ כי באזור שבו שהתה לא היו ניצולים נוספים. אנשי סיוע החלו לפנות הריסות ממקומות נוספים באזור שבו נמצאה חיה, בתקווה למצוא עוד ניצולים - אך לפי שעה ללא הועיל.

 

רשמה מובלת באלונקה לאמבולנס. אפילו יכולה ללכת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רשמה מובלת באלונקה לאמבולנס. אפילו יכולה ללכת(צילום: AFP)

הניצולה שהדהימה את בנגלדש, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הניצולה שהדהימה את בנגלדש, היום(צילום: רויטרס)

"רשמה סיפרה לי שהיו שלושה בני אדם נוספים איתה. הם מתו. היא לא ראתה אף אדם אחר חי שם", סיפר עוד קצין בכיר בצבא המקומי. גופותיהם של אותם שלושה אכן נמצאו באזור לא רחוק מזה שבו נמצאה רשמה. אחותה של הניצולה, אסמה, סיפרה כי היא ואמה המתינו כל הזמן הזה למציאתה, אולם הן איבדו תקווה על רקע הזמן שחלף ללא שום אות חיים ממנה. "קיבלנו אותה בדיוק כשהתקווה שלנו למצוא אותה בחיים נגוזה. אלוהים כה רחום וחנון", אמרה. רשמה שרדה במשך יותר משבועיים בטמפרטורות באזור ה-35 מעלות צלזיוס.

 

יותר מ-2,500 בני אדם נמצאו בחיים אחרי אסון קריסת הבניין בבירה דאקה ב-24 באפריל, אולם בימים שלאחר מכן כמעט לא נמצאו עוד ניצולים. אנשי החילוץ הצליחו למצוא רק כמה מאות גופות של הרוגים. הניצולה האחרונה חולצה מתוך ההריסות ב-28 באפריל, ואפילו סיפורה הסתיים בטרגדיה: שריפה פרצה בזמן הניסיונות לחלץ אותה, והיא מתה משאיפת עשן.

 

הריסות הבניין בבנגלדש (צילום: AP) (צילום: AP)
הריסות הבניין בבנגלדש(צילום: AP)

 

ראש ממשלת בנגלדש, שייח חסינה, התקשרה לרשמה בבית החולים, וזו החלה לבכות בטלפון. הניצולה אמרה לה: "אני בסדר, בבקשה התפללי

עבורי". ממשלתה של חסינה מצאה עצמה תחת ביקורת קשה בשל החוסר בפיקוח מספק על תקני הבנייה במפעלים כמו זה שקרס. האסון גרם גם לחשבון נפש במערב, הצורך לא מעט מהמוצרים המיוצרים במפעלי הטקסטיל במזרח אסיה כמו אלה הממוקמים במבנים רעועים מהסוג של זה שקרס בבנגלדש, וכל זאת בשם הניסיון לרכוש את המוצרים במחיר נמוך ככל האפשר.

 

היום הגיע מספר ההרוגים בבנגלדש ליותר מ-1,000. גורמים רשמיים במדינה הודיעו כי 1,038 גופות חולצו מבין ההריסות.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הניצולה רשמה מחולצת, היום
צילום: AFP
מומלצים