שתף קטע נבחר

תפלרטטו, זה כל כך בריא שזה מדבק

חוקרי מוח מנסים להסביר מה קורה במוח בזמן הפלירטוט, בעוד שפסיכולוגים מתווכחים ביניהם האם זה טוב או רע לפלרטט. כך או כך מסתבר שלפלירטוט יש יתרונות בריאותיים אך גם חסרונות קוגניטיביים; שיש כל מיני סוגים של פלירטוט, ושגם נשים נופלות בקסמיו של הפלירטוט הגברי

"מאמי, אני אוהבת אותך!"

"נו, מה את רוצה עכשיו?"

 

הקשר המוזר בין המשפט הראשון למענה השני, בוודאי מוכר לגברים שבינינו, ונשמע להם נורמלי לחלוטין. מניסיונם - לפעמים חיוך, עפעוף או מחמאה של אישה, הם הקדמה למשהו שהיא רוצה. נדמה כי נשים משחר ההיסטוריה השתמשו ב"קסם הנשי" כדי לנטרל את יכולת החשיבה הגברית ולהפעיל את הגברים כרצונן. כך קרה שהתחלנו לחשוב שפלירטוט זה רע, מניפולטיבי ותמיד בעל כוונות זדון מיניות.

 

עוד בנושא:

חיים רמון ותרבות הפלירטוט

כשאת מחייכת ומתרחקת: אמנות הפלירטוט

עוד על פלירטוט בפייסבוק של ערוץ יחסים

עוד חדשות בפייסבוק של ynet 

 

 

עולם המחקר נחלק לשני מחנות בעניין הפלירטוט – חוקרי מוח מנסים להסביר מה קורה במוח בזמן הפלירטוט, בעוד שפסיכולוגים מתווכחים ביניהם האם זה טוב או רע לפלרטט. כך או כך מסתבר שלפלירטוט יש יתרונות בריאותיים אך גם חסרונות קוגניטיביים; שיש כל מיני סוגים של פלירטוט, ושגם נשים נופלות בקסמיו של הפלירטוט הגברי.

 

על שולחן המשא ומתן. קריצה, קריצה

מדלן אולברייט היתה האישה הראשונה שקיבלה את תפקיד "מזכירת המדינה" בארה"ב, ומצאה את עצמה מול מגעים אינטנסיביים של משא ומתן מול מנהיגי מדינות העולם - רובם ככולם גברים. בשנת 2009 היא נשאלה בראיון האם היא נוטה לפלרטט גם כשהיא מנהלת משא ומתן מדיני, והיא ענתה: "בהחלט".

 

מדלן אינה היחידה. פרופסור לאורה קריי מבית הספר האס לכלכלה, מצאה באוקטובר 2012 שפלירטוט מעניק לנשים יתרון במשא ומתן. במחקרה שפורסם ב-Personality and Social Psychology Bulletin, קריי טוענת ששימוש בקסם נשי בזמן משא ומתן גורם לגברים לתפוס נשים כחזקות ונעימות בו זמנית. במילים אחרות - טכניקת הפלירטוט משלבת חום ועוצמה גם יחד, כך שהאישה מספיק תקיפה כדי להעביר את המסר איתו היא הגיעה, אך עוצמתה הפוליטית אינה מפחיתה מנשיותה.

 

אגב, לא כל פלירטוט נעשה מתוך כוונה מינית מוצהרת, ובמקרה של מדלן ואחרות, הפלירטוט משמש כעזר ביצירת אווירה חמה ונוחה, הנחוצה מאד בפולמוסי המשא ומתן. מחקרים מצאו שסוג הפלירטוט הזה גורם לגברים לייחס לנשים ביטחון מושך, תכונה נחוצה למשא ומתן מוצלח.

 

רבים תופסים פלירטוט כמושג שלילי, כיוון שהוא נתפס כפעולה מניפולטיבית או משחק בלתי טבעי שאדם משחק בעת יחסים עם אחרים. מחקרים שיוצאים כנגד פלירטוט בזמן העבודה למשל, מצאו שנשים שזוכות למבטי פלירטוט מגברים - יהיו פחות מרוכזות בעבודה שלהן, והביצועים שיפגינו במבחנים קוגניטיביים יהיו בינוניים (מבטי פלירטוט הם המבטים הסורקים אישה במורד גופה ומעידים על כך שגבר רואה אותה כאובייקט מיני בלבד).

 

אמרו לי שהיא פלרטטנית, לא ידעתי עד כמה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אמרו לי שהיא פלרטטנית, לא ידעתי עד כמה(צילום: shutterstock)

 

אך פלירטוט מיני הוא רק סוג אחד של פלירטוט. יש גם פלירטוט אפלטוני: פלירטוט כזה מוגדר בתור התנהגות התואמת את העצמי האותנטי, ומאפשרת לאדם להיות נוכח מבחינה נפשית ורגשית בעת האינטראקציה שלו עם אחרים, כשמטרתו היא להשאיר רושם חיובי על האחר. יותר מזה, פלירטוט נכון גורם לסביבה להרגיש טוב יותר, כיוון שחיוך - בדומה לפיהוק - הוא דבר מדבק. הודות למערכת ניורוני-מראה במוח, אנחנו מחייכים כשמישהו מחייך אלינו. כך משתפרת תחושת שני הצדדים. בנוסף, כאשר מפלרטטים במודע, היוזם מרגיש עליז וחיוני, והמקבל מרגיש מוחמא.

 

אבל המומחים האמיתיים למלאכת הפלירטוט אינם נשים ואינם גברים. הם לא פחות ולא יותר מאשר ילדים ותינוקות - הפלירטוט או הפעלת הקסם האישי עליו מדברים החוקרים - הוא למעשה מה שתינוקות וילדים הכי טובים בו, בגלל שיש לו יתרון אבולוציוני. בני האדם הם יצורים חברתיים, והמוח שלנו מתוכנת כבר מינקות להימשך לפרצופים שמחים.

 

חומרי תקשורת מוחיים משנים את ריכוזם בעקבות חיוך שאנו מקבלים מהאחר, וגורמים לנו אוטומטית להרגיש טוב יותר. ומי לא מכיר חיוך כובש לב של ילד קטן שמנטרל בקרבינו את היכולת לכעוס עליו? זו הסיבה שלפעמים חיוך חמים ואמיתי הוא בעל אפקט עצום על הצד שמנגד - גם אם זה הפרטנר שלך למשא ומתן לשלום במזרח התיכון.

 

אז איך מפלרטטים נכון ובאופן טבעי?

כדי לעשות זאת עלינו לאמץ לעצמנו חשיבה חיובית על החיים, לשים בצד את הפחדים, הדעות הקדומות והחששות. בהתחלה, אולי מזייפים את זה קצת - מחייכים לעצמנו במראה, אומרים תודה על כל הדברים הטובים שיש בחיינו, מקשיבים למוזיקה שאוהבים או רוקדים קצת בסלון. ואז – ברגע שמשתנה התפיסה שלנו לגבי עצמנו, היא כבר תשפיע אוטומטית על ההתנהגות, ונמצא עצמנו מחייכים ומפלרטטים בעדינות ומכל הלב.

 

אגב, אי אפשר לזייף פלירטוט. אנשים במצב רוח רע אשר חושבים בצורה שלילית או מנתחים בראשם בזמן אמת את האינטראקציה - גם אם ינסו ממש חזק, הם לא יצליחו להדביק את האחרים בקסמו של הפלירטוט. מצב הרוח שלנו משפיע על תנועות הגוף והבעות הפנים הדקות ביותר, והסובבים קולטים אותן מיד. על כן ,לא מומלץ לזייף פלירטוט אך אין סיבה שלא לזייף שמחה כשאתם לבד - עד שבאמת תתחילו להרגיש כך. השינוי כולו צריך להיעשות בראש.

 

כללי הפלירטוט החיובי

כשאתם באים בחברת אנשים ונכנסים לפעולה, הקפידו לכבות בראשכם את הפטפוט הפנימי שמתרוצץ שם. התמקדו במי ומה שאתם רואים, שומעים, טועמים והגיבו לאחרים. עשו את זה באופן שמתאים לאישיות שלכם, לא כמשהו בלתי טבעי שאתם מאמצים לעצמכם. היו אותנטיים, ועשו זאת מתוך הנאה. למעשה, לפלרטט נכון פירושו להרגיש טוב יותר עם עצמך. יותר מכך, מחקרים טוענים שפלירטוט אינו רק מועיל יחסים עם אחרים, אלא אף משפר את הבריאות הנפשית והפיזית שלנו ושלהם.

 

שתי שניות מהרגע בו אנו רואים אדם אחר, רגש חיובי או שלילי עולה בנו, וסוג של רושם ראשוני נוצר במוח. הרושם הראשוני הזה משפיע עלינו באופן פיזי ממש. כאשר רושם חיובי ותחושת חיבור נוצרים ביניכם לבין מי שמולכם, דופמין ונוראפיניפרין מופרשים במוח וגורמים לתחושת הנאה. זה מה שניתן לקרוא לו סוג של "עליזות כימית". כאן נכנסת לפעולה מערכת מוחית של ניורוני מראה – הרגשות החיוביים שלך מדביקים את האחר וכך גורמים לכל מי שבסביבתכם להרגיש טוב יותר מבחינה רגשית אך בהחלט גם מבחינה ביולוגית.

 

 

כשאדם מחייך הוא אוטומטית מרגיש טוב יותר עם עצמו (טמפרטורת המוח יורדת באזורים מסוימים וחומרי תקשורת שיוצרים הנאה מופרשים), אך גם נמצא שכאשר גבר מקבל מאישה קשר עין וחיוך, גם אצלו עולות רמות הדופמין במוח וגורמות לו להרגשה טובה יותר. אז כדאי להתנתק לרגע מהאייפון, האייפד והאנדרואיד, ולהתחיל ליצור קשרי עין ולחייך לאחרים.

 

על ידי שתי הפעולות הפשוטות הללו תצליחו לגרום לכל מי שסביבכם לשינוי חיובי בחייו. זה לא צריך להיות רק כלפי מישהו שאתם רוצים להרשים או להשיג ממנו משהו - זה יכול להיות כלפי כל אחד. כך תוכלו לאמן את "שרירי הפלירטוט" שלכם.

 

למה מומלץ לגברים שרוצים לפלרטט נכון לאכול כרפס? מה קורה במוח כשמפלרטטים, ומהם חמשת הסוגים של פלירטוט רומנטי? הכול בכתבה הבאה.

 

 

רחלי לנגפורד, MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה בגלים מרכז הציפה הישראלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אתה בטוח שלא בא לך להוריד את הזבל?
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים