שתף קטע נבחר

יותר מהריגה: שמאי רימה ונידון ל-16 שנות מאסר

פעם אחר פעם הונה יוסף אברהם קורבנות שביקשו לרכוש מכוניות מעוקלות. לשופט זאיד פלאח נמאס והוא גזר עליו עונש חריג: "עד עכשיו נקטו כלפיו גישה סלחנית. בקשת הסליחה שלו חסרת משמעות". הוא גם ישלם לקורבנות כ-750 אלף שקל

גזר דין חריג בחומרתו בגין עבירות מרמה: יוסף אברהם, שמאי בן 45, נידון היום (ה') ל-16 שנים וארבעה חודשי מאסר לאחר שהורשע בתשעה מקרים שבמסגרתם גבה דמי תיווך מקורבנות שביקשו לרכוש מכוניות מעוקלות, אך לא סיפק את כלי הרכב. את חומרת העונש ניתן להסביר בכך שגזר הדין התקבל בזמן שאברהם כבר מרצה עונש מאסר בגין עבירות דומות. השופט זאיד פלאח מבית משפט השלום בחיפה קבע שגם הפעם קיבל אברהם מהקורבנות מקדמות ללא כוונה למלא את הבטחותיו. בנוסף נגזר עליו לפצות את קורבנותיו בקרוב ל-750 אלף שקל.

 

 

ההרשעה הנוכחית מתייחסת לעבירות שביצע במהלך 2010-2009. הקורבנות העבירו לו סכומי כסף כדי שירכוש עבורם את כלי הרכב, אבל הוא הפקיד את הכספים בחשבונו ולא סיפק את התמורה. במקרים מסוימים, כאשר דרשו קורבנותיו את כספם, נתן להם המחאות ללא כיסוי.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

הנאשם, שכבר מרצה כיום מאסר בגין עבירות דומות, הכחיש בתחילה את המיוחס לו, אולם לאחר שמיעת העדויות במשפט החליט להודות במעשים. בדברי החרטה לבית המשפט טען: "אנחנו בסך הכול בני אדם, ואנחנו עושים טעויות".

 

הדברים עוררו את זעמו של השופט פלאח, שציין כי החרטה של הנאשם הייתה מן השפה אל החוץ, וכי הוא אינו מפנים את חומרת מעשיו החוזרים ונשנים: "הגישה הסלחנית שננקטה כלפיו עד היום לא גרמה לו להבין שהיה עליו לנצל את ההזדמנויות שניתנו לו ולפתוח דף חדש נטול מעשי מרמה. הנאשם מציג את עצמו כקורבן, תוך התעלמות מהקורבנות האמיתיים שלו, ובקשת הסליחה מהם באולם בית המשפט הינה חסרת משמעות, במיוחד על רקע העובדה שהוא לא החזיר למי מהם ולו שקל מהסכומים שלקח במרמה".

 

השופט פלאח ציין את התחכום במעשי הנאשם, שרכש את אמונם של הקורבנות כשערך עמם זיכרון דברים והציג בפניהם את תעודת שמאי הרכב שלו, כהוכחה לקשריו בתחום: "על הנאשם ודומיו, עברייני המרמה, לדעת שכספי הציבור אינם הפקר, ותעודות ההכשרה למיניהן אינן כלי לביצוע עבירות".

 

בשל העבירות שביצע בתיק זה גזר השופט על אברהם 13 וחצי שנות מאסר, והפעיל מאסרים על תנאי שהיו תלויים נגדו. כמו כן נקבע שהוא יפצה את קורבנותיו בסכום כולל של 745 אלף שקל.

 

פרופ' אורן גזל-אייל, ראש המרכז לחקר פשיעה, משפט וחברה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, מעריך כי בערעור יופחת עונשו של השמאי. לדבריו, העונש על כל אחת מהעבירות אינו מופרז, אך הסך הכללי כבד מאוד. "העונש המרבי בגין מעשה מרמה בנסיבות מחמירות הוא חמש שנות מאסר בלבד. רק במקרים נדירים ביותר מטילים עונש הקרוב לעונש מרבי זה", הוא מסביר. "ספק רב בעיני אם ההחלטה לצבירת העונשים יוצרת ענישה מחמירה. מדובר במקרה חמור, אולם כשמדובר בעבירות רכוש ומרמה, אין זה מקובל עונש שחורג במידה רבה כל כך מהעונש המרבי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה. "כספי ציבור אינם הפקר"
צילום: shutterstock
מומלצים