שתף קטע נבחר

קרי: מתקרבים לרגע שבו יידרשו החלטות קשות

מזכיר המדינה האמריקני אמר בתום ביקורו באזור כי ישראל והרשות הפלסטינית צריכות לקיים שיחות ישירות ללא תנאים מוקדמים. "אי אפשר לשמר את הסטטוס קוו", אמר קרי שהעריך כי אותן "החלטות קשות" שדרושות יתקבלו תוך שבוע-שבועיים. גורם מדיני: "אנו מוכנים לפתוח מיד בשיחות עם הפלסטינים"

העמדה האמריקנית המסורתית קיבלה עוד חיזוק, עת מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הסביר עם שובו לארה"ב: "ברור שלמרות התחושה שהסטטוס קוו נוח, הוא בלתי אפשרי לשימור. הבהרתי כי הצדדים צריכים להתמקד במאמצים להגיע למו"מ ישיר". קרי המריא אתמול בצהריים (יום ו') מנמל התעופה בן גוריון חזרה למולדתו. לפני עזיבתו אמר: "הצדדים יודעים מה צריך לעשות כדי להתקדם. הגיע הזמן שהממשלות יקבלו החלטה. זה לא משהו שאנחנו צריכים להחליט. הגיע הזמן לקבל החלטות קשות".

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

בזמן פגישת לבני-קרי: אושרה בנייה בבית אל

המדינה לבג"ץ: נבחן הכשרה של ארבעה מאחזים

 

לדבריו, "לא נכון לומר שנגמר הזמן. השאלה היא אם אנשים יקבלו את ההחלטות הקשות בנוגע למה שיקרה. חשוב לנו לא לייצר סטנדרט מלאכותי, ולכן יש לאפשר שבוע-שבועיים לשני הצדדים. אני לא חושב שאני צריך לשוב לכאן ביום שני, אבל יש לקבל החלטות קשות". הוא הוסיף כי יש "לבנות אמון ולהימנע מרטוריקה שתחזיר אותנו אחורה". הוא הודה לנתניהו ולאבו מאזן, וקרא לשניהם "להוכיח בימים הקרובים מנהיגות". 

 

כשנשאל מזכיר המדינה אם שוחח עם נתניהו על הבנייה בהתנחלויות, השיב: "לא אתייחס למה שנאמר בשיחות הפרטיות. אבל הנושא עלה ודנו בסטטוס של ההתנחלויות ובצורך של שני הצדדים להתקדם. עמדת ארה"ב בנוגע להתנחלויות ברורה - אנחנו מאמינים כי יש להפסיק את ההתנחלויות. זו עמדתנו זה זמן רב". לדבריו, "ניתנו אישורים אך לממשלה יש יכולת לעשות שינוי בחודש הקרוב", והביע תקווה כי כך ייעשה. "אנחנו לא רוצים להיתקע בשלב שבו מתווכחים על התנאים המוקדמים. אנחנו מקווים כי כולם יהיו ממוקדים במטרה: לקיים משא ומתן".

 

קרי בפגישתו עם נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
קרי בפגישתו עם נתניהו(צילום: אוהד צויגנברג)

בדבר סוגיית המאחזים אמר: "אנחנו מתנגדים להפיכת מאחזים לחוקיים. זה לא ראוי. אך זה לא אמור למנוע מאיתנו לקיים שיחות".  לדבריו, "היו לי פגישות פרודוקטיביות מאוד. ישראל נשארת השותפה הכי קרובה שלנו ונמשיך לעבוד יחד עם הפלסטינים. אם יהיה הסכם, אתה פותר את בעיית ההתנחלויות".

 

השיחות עם מנהיגי האזור התמקדו לדבריו "בדרך להתקדם למשא ומתן שיביא שלום וביטחון. אמשיך עם שני הצדדים כדי לגשר על הפערים, ואני משוכנע כי בשני הצדדים רוצים שהקונפליקט יסתיים, אך יש חילוקי דעות. עם זה אנחנו מתמודדים". בתום הביקור ציין גם גורם מדיני בירושלים כי "פגישותיו של ראש הממשלה נתניהו עם מזכיר המדינה האמריקני קרי היו מועילות. אנחנו מברכים על דברי קרי על כך שצריך לפתוח בשיחות ישירות בין הצדדים: ההחלטה הזאת התקבלה כבר בישראל - אנחנו מוכנים לפתוח מיד בשיחות עם הפלסטינים".

 

קרי חשף בדבריו גם כי בארץ שוהה כעת הגנרל ג'ון אלן, לשעבר מפקד כוחות נאט"ו באפגניסטן, אשר צפוי להפוך לשליח המיוחד של ארה"ב לישראל. קרי ציין כי הוא "נמצא כאן ועובד עם עמיתיו בישראל על סוגיות ביטחוניות". שמו של אלן נקשר באחרונה לשערוריית התפטרותו של ראש ה-CIA דיוויד פטראוס, והוא נחקר בחשד שניהל קשר בלתי הולם עם כותבת הביוגרפיה של פטראוס שעמה הוא ניהל רומן.

 

"לא האמריקנים יחליטו"

קרי הבהיר כי לישראלים יש קדימות בנושא הביטחון, ואילו לפלסטינים יש קדימות בסוגיית הגדרת הגבולות. "יש דרך אחת לממש החזון הזה: שיחות ישירות. בסוף, הישראלים והפלסטינים יחליטו מה תהיה התוצאה".  

 

קרי התייחס להודעתה של הליגה הערבית, ואמר כי היא "עודדה מאוד. ארה"ב נותרת מחויבת מאוד לשתי מדינות לשני עמים. אבל רק דרך מו"מ ישיר הישראלים והפלסטינים יכולים להשיג שלום לשני עמים ולשתי מדינות".

 

הוא הציע לנקוט "זהירות וסבלנות, בעזרתן נוכל למצוא את הדרך שתוביל לשלום. זה לא יקרה כי ארה"ב תעשה את זה. זה שלום שיצטרך להיעשות במו"מ. אני לא חושב שהצבת תאריכי יעד זה דבר מועיל. אובמה הבהיר לכל הצדדים כי הוא מתכוון לתת כמה חודשים לנושא הזה ואז נחליט אם הצדדים רציניים. הוא היה כאן לפני חודשיים, ואנחנו מתקרבים לנקודה שבה על המנהיגים לקבל החלטות קשות".

  

בסוגייה האיראנית הבהיר: "אנחנו מקווים כי המנהיגות האיראנית תגיע לשולחן עם הצעה ממשית כדי להוכיח שתוכנית הגרעין היא למטרות שלום. השעון מתקתק ואנחנו מקווים כי נגיע להבנות שלוות. הנשיא הבהיר חד משמעית כי הוא משאיר האופציות על השולחן ולא יימנע משום צעד".

   

גם את חוויותיו האישיות בארץ הקודש סיכם קרי בשדה התעופה: "נפלא לשוב לישראל. נהניתי משווארמה ומטיול רגלי קצר".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 24/05/2013 14:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן זינדל/פלאש90
קרי. קרא להוכיח מנהיגות
צילום: יונתן זינדל/פלאש90
מומלצים