שתף קטע נבחר

עורף חזק - מדינה חזקה

ככל שהאוכלוסייה מבינה יותר, מתעניינת יותר, מודעת יותר ומוכנה יותר, כך היא מייצרת אורך-נשימה עבור הרשות ועבור המדינה

בשנות ה-90' של המאה הקודמת, בכל הקשור למוכנות מדינת ישראל למצבי חירום שונים (מלחמה, אסונות טבע וכו'), נתפשו הגופים המבצעים כנותני הפתרון הבלעדיים. הצבא ותפקידיו השונים, מכבי האש, המשטרה - כל אחד בגזרתו מתפעל את האירוע, מספק את הפתרונות עליהם התאמן ואחראי על מומחיותו כמגיב.

 

עוד בערוץ הדעות:

הריאליטי של הילדים שלכם / אמיר ווינשטוק ואסף רובין

קיצוץ בבריאות - קיצוץ בהומניות / אורי וייס

תחיית החרדיות / נפתלי רוטנברג

 

אירועי השנים האחרונות, ביניהם מלחמת לבנון השנייה, מבצע עופרת יצוקה ומבצע עמוד ענן הוכיחו לכל כי העורף הוא חזית, ולכן הטיפול בעורף הוא מקצוע לכל דבר ועניין. במהלך השנים האחרונות ובעקבות אירועי ההסלמה בדרום וירי טילים במבצע עמוד ענן לעבר תל אביב, ראשון לציון וירושלים הבהירו לכל מי שהיה לו ספק, שמוכנות אמיתית נמדדת בנקודות החלשות שלה, ושכל נקודה שכזו היא יעד עבור אויבינו. כיום מובן לכל, כי קשר קבוע בין העורף לבין מערכות הלחימה השונות הוא תנאי והכרח הן ליכולת התקפית והן ליכולת הגנתית.

 

הקשר עם העורף נסמך על כמה הנחות. ראשית, עם השנים הובהר כי בנוסף לפיתוח יכולות לחימה חייבים לפתח יכולות חירום ושיגרה נפרדות, שבהינתן מצב חירום חובה לקיים רציפות ביניהן על מנת להימנע ככל הניתן ממשברים. יכולות אלו מורכבות הן מהצטיידות, והן ממודעות ותרגולים, וחשיבותן היא מכרעת וחשובה כמו יכולת התקפית. עורף חזק משמעו מדינה חזקה.

 

שנית, הלקחים שנלמדו במהלך השנים מראים כי ככל שהמערכת משתפת יותר, העברת המידע היא אפקטיבית יותר. העורף, כחזית, הוא כלי להעברת מידע חיוני. כך למשל הרשתות החברתיות, ובעיקר הדיווחים האישיים בהם, יכולים היום להוות כלי משמעותי עבור הרשויות באיסוף מידע מהשטח בזמן אמת, ומשמעותי אף יותר בהזרמתו לציבור.

 

לא עוד שחקני ספסל

לכן, בניגוד לעשורים קודמים, כיום קיימת ההבנה כי האזרח איננו פסיבי. האזרח הפרטי איננו עומד ברקע הדברים כשחקן ספסל, אלא הוא בעל תפקיד משמעותי ואחראי כלפי עצמו וכלפי התא המשפחתי שלו. מדובר בנושא ההופך מוכר יותר ויותר גם בשאר העולם, כאשר כיום רווחת ההבנה כי עוצמתו של האזרח בזמן חירום היא בידיעה, וחולשתו היא באי-ידיעה.

 

ככל שהאוכלוסייה מבינה יותר, מתעניינת יותר, מודעת יותר ומוכנה יותר, כך היא מייצרת אורך-נשימה עבור הרשות ועבור המדינה. כמו שראש רשות מחויב לספק לתושביו את הפתרונות לחירום ולדאוג למוכנות הרשות לחירום, כך כל אם ואב צריכים להכיר את האזור המוגן בביתם, ולוודא כי ילדיהם מכירים גם הם.

 

מי שחושב שבזמן חירום, יוכל להסתמך אך ורק שידורי הטלוויזיה, החדשות באינטרנט או אפליקציות סלולריות - טועה. בזמן חירום, עלולות כל מערכות התקשורת האמונות על הפונקציות הללו לקרוס מרוב עומס או חלילה להיפגע. היערכות נכונה הכוללות הכנת ציוד לזמן חירום (מקלט רדיו, מזון ומצרכים לחירום וכדומה) היא החוליה הבסיסית למוכנות שלנו כמדינה, כאשר מעליה נמצאות מוכנות הרשות, מוכנות משרדי הממשלה, הצבא ועוד.

 

שבוע החירום הלאומי, המתקיים השבוע ברחבי הארץ, הוא הזדמנות לכולנו לוודא שאנו מוכנים. במהלך שבוע החירום יתורגלו הן הרשויות המקומיות, הן משרדי הממשלה והן הכוחות המגיבים במגוון תרחישים, וכמו בכל שנה וודאי יקבלו את מרכז הבמה. כדאי וחשוב שכל אחד מאתנו יוודא שהוא, ביתו, משפחתו וחבריו, מוכנים גם הם, לא רק ביום תרגול בהישמע הצפירה אלא גם ובעיקר, בשגרה.

 

אל"מ (במיל') אבי דוד הוא ראש האגף לתיאום והיערכות לחירום במשרד להגנת העורף

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרגיל של פיקוד העורף. ארכיון
צילום: ירון ברנר
אבי דוד
מומלצים