שתף קטע נבחר

נשים מספרות: הקריירה התחילה אחרי המשבר

נורית, שחייה התהפכו עם גירושיה בגיל 43 - הקימה עמותה המסייעת לנשים לפתח יזמות עסקית. אורנת הסתייעה בשירותיה וכבר פתחה שני עסקים. עופרה וצילה, אמהות חד הוריות מגיל צעיר, קיבלו הזדמנות ללמוד לתואר ראשון במלגה. סיפוריהן של נשים שהמציאו את עצמן מחדש - וגופים שסייעו להן לעשות זאת

היכולת לפתח קריירה משגשגת ויציבה בשוק העבודה של היום אינה פשוטה, במיוחד כשמדובר בנשים. במקרים שבהם מתלווים לכך רקע סוציו-אקונומי קשה או צורך בהסבת מקצוע בשל שינוי או משבר, התהליך קשה פי כמה. עם זאת, יש גם כאלה שהצליחו להמציא את עצמן מחדש ולהפתח לכיוונים חדשים בקריירה. ולא חייבים לעשות זאת לבד - יש גופים המסייעים בכך. שוחחנו עם מספר נשים ושמענו כיצד הן עשו זאת.

 

עוד כתבות בערוץ קריירה

 

נורית ורבין, בת 67, אם לשלושה ילדים וסבתא לשמונה, נאלצה לפצוח בדרך חדשה בחייה לאחר גירושיה בגיל 43. כיום היא משמשת כמנכ"ל ומייסדת עמותת אישית, שמספקת קורסים והכשרות בנושא פתיחת עסק קטן לנשים מוחלשות כלכלית. "תפיסתנו היא שיזמות עסקית היא אחד הכלים היעילים ביותר ליציאה של נשים ממעגלי של מחסור ודחק", היא מסבירה.

 

לאחר גירושיה עזרה ורבין את מקצוע ההוראה שבו עסקה ופתחה בקריירה חדשה של מתווכת בבורסה ליהלומים. "מציאות חיי השתנתה", היא מספרת. "בן רגע הפכתי למפרנסת העיקרית והוטלה עלי אחריות כלכלית גדולה, שמקצועי לא יכול היה לספק".

 

כ-12 שנים לאחר מכן, כשילדיה בגרו ועזבו את הבית, החליטה לפתוח את העמותה ב-2003 במטרה להנחיל מניסיונה לנשים אחרות. "תמיד הייתי יזמית בנשמתי" היא מספרת. "הבנתי שאני רוצה לעזור לצמוח ולתת לכל אישה את הכלים לדאוג לכך שיהיה לה כסף משלה כדי שתהיה לה עצמאות".

 

עד כה הסתייעו בשירותי העמותה כ-720 נשים, מרביתן בגילאי 65-30 שנתמכות על ידי אגף הרווחה. כ-130 מהתלמידות פתחו עסקים בתחומים שונים. "עצם ההכשרה היזמית כמו גם הליכי פתיחת העסק, אם מנוהלים בצורה נכונה ומלווים בתכנון מוקדם וחשיבה אסטרטגית, יכולים להוות מענה כלכלי, מנוע קידום אישי וחברתי ובעיקר לספק ביטחון", אומרת ורבין.

 

הלימודים בעמותה מתקיימים בשעות הערב במכללת העמותה ברמת השרון. כדי לסבסד את הפעילות, ורבין אף פתחה חנות בגדי יד שנייה ועודפי מעצבים בשם "בגד קפה" בעיר, שמופעלת על ידי מתנדבות העמותה והתלמידות, אולם לעמותה דרוש עוד מימון, לטובת סבסוד שכר הלימוד עבור נשים. עבור מי שמבקשת לפתוח עסק קטן, ורבין מספקת מספר טיפים:

 

  • הימנעו מלקיחת הלוואות בבנק ונסו לגייס הון ראשוני מהמעגל הקרוב. אל תקפצו להלוואות גדולות מדי. עדיף להתחיל בקטן ולצמוח משם בהדרגה.

 

  • לא להתחיל עסק בלי תוכנית עסקית מקצועית וסקר היתכנות.

 

  • יש לצאת מנקודת הנחה שהשוק רווי ושיש בו עשרות מתחרים. לכן יש למצוא את הייחוד ואת הגימיק המקורי שיותיר רושם, מעין תו תקן שיווקי שעל פיו יזהו אתכם.

 

לשחרר את הסמרטוט

עם בוגרות העמותה נמנית אורנת ביטאן, בת 48, אם לשלושה ילדים. משך שנים ארוכות עבדה במשק בית, נישאה והתגרשה מהסופר דודו בוסי, חיה עם ביתם הבכורה קים בדירה קטנה בדרום תל אביב, עברה התמכרות לסמים וגמילה ונישאה מחדש. בגיל 38 קיבלה הזדמנות ללמוד לתואר ראשון במלגה, וסיימה בגיל 42 לימודי קרימינולוגיה. 

 

אורנת ראתה מודעה על העמותה, הגיעה לפגישה והחליטה להירשם למרות ספקות באשר ליכולתה להיות עצמאית. "חשבתי לעצמי 'מה לי ולעסק משלי', 'אני בסך הכול עוזרת בית' ו'אין לי כוחות ואומץ אפילו לחלום'", היא מתוודה. "בפועל, עד סוף הקורס הראשון לא הבנתי מה אני עושה שם, כשפתאום עלתה בי המחשבה שאני מאוד אוהבת לנקות בתים ומאוד אוהבת ללמוד, אז אולי אפתח עסק לשירותי ניקיון ואמשיך ללמוד תוך כדי".

 

אורנת ביטאן. חילקה פליירים בטקס הסיום (צילום: גל ביטאן) (צילום: גל ביטאן)
אורנת ביטאן. חילקה פליירים בטקס הסיום(צילום: גל ביטאן)

 

בטקס הסיום של הקורס חילקה ביטאן כרטיסי ביקור ופליירים לעסק החדש שפתחה לשירותי ניקיון ועוזרות בית. העסק הצליח, אך ביטאן החליטה לסגור אותו ולפתוח קליניקה לאימון אישי והנחיית קבוצות. "כשהעסק כבר רץ, הרגשתי שאני עובדת קשה מדי ולא מרוויחה מספיק", היא מסבירה. "לא פחות מכך הרגשתי שאני יכולה להמשיך הלאה, לשחרר את הסמרטוט ולהשתמש בכל מה שלמדתי".

 

בינתיים היא גם השלימה לימודי התואר השני בלימודי מגדר באוניברסיטת תל אביב. "פגשתי נשים רבות במצב רגשי נחות ודומה לשלי שחסרות בטחון ואמונה בעצמן", היא אומרת. "רכשתי ידע רב, בטחון בעצמי וביכולות שלי והתקדמתי הלאה לעסק משלי. אחרי שנים רבות בבית קטן ומאוד צפוף עברתי לדירה מרווחת בצפון תל אביב שמסמלת עבורי לא את מעמדי החדש, אלא את המסע היקר שהשכלתי ללכת בו, ולא לוותר אף לא לרגע על שום הזדמנות שנקראת בו".

 

עמותת אישית תערוך היום (ה') כנס במתחם יד לבנים ברמת השרון, שיעסוק במאפייני היזמות הנשית ובפוטנציאל הכלכלי שלו עבור במשק הישראלי. "עם סביבה תומכת, ותוכנית הכשרה וליווי מסודרת, ניתן לחזק נשים מהצד הרגשי, החברתי ובעיקר הכלכלי", אומרת ורבין. "אולם לא די בכך - עלינו ליצור סביבה עסקית תומכת לנשים באמצעות מקבלי ההחלטות ותוכניות עידוד ייעודיות".

 

קרן קציר: מלגה לתואר ראשון

תוכנית נוספת היא קרן קציר המעניקה מלגות לאמהות חד הוריות ללימודים לתואר ראשון. הקרן, שנוסדה על ידי קרן רש"י ושותפות לה הקרן המשפחתית ע"ש תד אריסון ועמותת ידידות טורנטו החלה בשנת 2006 עם 12 סטודנטיות וכיום כוללת כ-240 משתתפות ב-12 מכללות בארץ. בין השאר מקבלות המשתתפות מלגת לימודים, מלגת קיום, ליווי אישי וקבוצתי ושיעורי תגבור.

  

"בישראל חיות כ-150 אלף משפחות חד הוריות, כ-12% מכלל המשפחות בארץ", מציינים בקרן. "בקרב אוכלוסייה זו, שרובה הגדול נשים, קיימים חסמים המונעים השתלבות בשוק העבודה כמו השכלה נמוכה, היעדר מקצוע וחוסר ניסיון תעסוקתי. חסמים אלה פוגעים בחוסן המשפחתי והכלכלי של המשפחה ובעקיפין ביכולתם של הילדים להשתלב בחברה".

 

עם משתפות התוכנית נמנית עופרה תשובה, 35, אם לארבעה המתגורת בקריית שמונה. נקודת הפתיחה שלה רחוקה מלהיות נוחה: בגיל 21 היא נישאה ונאלצה להפסיק את לימודי הפסיכומטרי אליהם נרשמה, עקב לחצים שהופעלו עליה מצד הוריה הדתיים. "או חתונה או לימודים, זה לא הולך ביחד", הבהירו לה.  

 

מיד לאחר נישואיה היא החלה לעבוד כנציגת מכירות, אך בני הזוג נכנסו לחובות והיחסים הזוגיים היו מעורערים ומורכבים. לאחר 11 שנה החליטה לאזור אומץ ולהתגרש. "לקח לי הרבה זמן, כי לקום ולעזוב בית בלי שקל עם 4 ילדים זה לא פשוט", היא מספרת. "מהרגע שהתגרשתי התחלתי לחיות".  

 

עם הגירושים חשבה לשוב לחלומה הישן להשתלב במסגרת לימודית, אבל מחסור במזומנים איים להביא פעם נוספת לגניזת החלום. עם זאת תשובה החליטה להגיע למכללת תל חי כדי לבדוק אם התנאים המוצאים הם כאלה שתוכל לעמוד בה. כך התוודעה לתוכנית המלגות שמעניקה קרן קציר והחליטה להירשם. בימים אלה היא מסיימת את השנה השנייה של לימודי שירותי אנוש ורב תחומי, ועוסקת בטיפול בקשישים.

 

"בגיל 32 התחלתי מכינה של חצי שנה ועברתי אותה בהצלחה", היא מספרת. "פתאום אחרי כל מה שעברתי בחיים, קיבלתי את הציון 95 במבחנים. הרגשתי הכי טוב בעולם, ושאני יכולה לעשות הכל. היום אני שמה את עצמי במרכז ומבינה שאם אני רוצה חיים טובים בשביל הילדים שלי, אני צריכה להתקדם ולהתפתח".

 

גירושים מורכבים בגיל צעיר

צילה מנשרוב, בת 41, שסיימה תואר ראשון בשירותי אנוש במכללת עמק יזרעאל בסיוע הקרן. ב-18 השנים האחרונות היא מגדלת את שתי בנותיה כאם חד הורית, סטודנטית וחיילת, לאחר שחוותה גירושים מורכבים בגיל צעיר. "מגיל צעיר אהבתי ללמוד", היא מעידה. "לצערי בגלל התרבות המסרסת שגדלתי בה לפני כ-20 שנה, לא עודדו אותי ללמוד ואף ראו בכך בזבוז זמן". 

 

כשהתגרשה, בגיל 23, רצתה להגשים את החלום ללמוד, אך מצבה הכלכלי לא אפשר זאת. בגיל 30, כשהבנות גדלו קצת, היא הצליחה ללמוד שנה במכינה של אוניברסיטת חיפה. 7 שנים מאוחר יותר שמעה על המלגות הקרן ופנתה אליהם. "אני זוכרת שעוד בזמן מילוי הטפסים התרגשתי" היא מספרת. לאחר הראיון, כשהמלגה שלה אושרה, היא מספרת שיצאה החוצה ובכתה "מהתרגשות, הקלה ושמחה".

 

מנשרוב נשארה בעבודתה כמזכירה בעיריית נצרת עילית שבה היא גרה, אך מספרת על חלומות ללמוד לתואר שני. "שכר הלימוד הגבוה חוצץ בין החלום הבא שלי להגשמה העצמית שלי, אבל אני לא מתכוונת לוותר".

 

מנשרוב בטקס הסיום. "לא עודדו אותי ללמוד" ()
מנשרוב בטקס הסיום. "לא עודדו אותי ללמוד"

 

בקרן מציינים, כי מסקר שנערך ב-2009 בקרב בוגרות התוכנית עלה, כי 88% מהבוגרות עובדות ומשתכרות, לעומת 12% שעדיין נזקקות לגמלת הבטחת הכנסה, כ-80% שבעות רצון מהעבודה במידה בינונית עד גבוהה ו-68% עלו ברמת השכר, מתוכן 43% ב-2,000 שקל לחודש ויותר.  

 

הלוואות בתנאים מועדפים לפתיחת עסק

תוכנית נוספת, שנועדה לעזור לנשים לפתוח עסק עצמאי היא "לתת עתיד" שיזם ארגון לתת. התוכנית כוללת מתן הלוואות זעירות לנשים שרוצות להקים עסק, הכשרה עסקית וליווי אישי בהיקף של כ-150 שעות. במסגרת שיתוף פעולה עם בנק לאומי, התוכנית מאפשרת מסלול מיוחד המותאם להענקת מיקרו אשראי, למתן הלוואות בטווח של 5,000 שקל עד 40 אלף שקל בתנאים מועדפים.

 

התוכנית פועלת זה שלוש שנים בערים באר שבע, אשדוד, אשקלון, נתיבות וירוחם. עד כה, קיבלו כ-220 נשים בתוכנית זו הכשרה עסקית, קבוצתית ואישית. עם הצרכים שמונים בארגון כחיוניים לקידום ופיתוח היוזמות העסקיות והובלתן להצלחה כלכלית נמנים: הון עצמי ראשוני, והמשך ליווי ותמיכה אישית לאורך זמן, במטרה לעזור ליזמית להתמודד עם חסמים כמו קשיים ביורוקרטיים.

 

"החזון הוא לשמש כלי אפקטיבי לחילוץ מהעוני, באמצעות מימון הלוואה ופיתוח יזמות עסקית שעשויה להוביל לעצמאות כלכלית", מציינים בארגון. "יזמת שתשתתף בתוכנית - תיקח הלוואה, תשתתף בהכשרה העסקית ותזכה בליווי אישי למשך תקופה ממושכת, תוכל להגיע להכנסה של כ-5,000 שקל לפחות לחודש מהמיזם הזעיר שלה, וכך לייצר הכנסה שנתית בהיקף של כ-60,000 שקל בשנה.

 

"לפי חשבון זה, כל 50 יזמיות ייצרו 3 מיליון שקל בשנה ואילו 1,000 יזמיות, יוכלו לתרום לתל"ג באופן ישיר כ-60 מיליון שקל", מוסיפים בארגון. "אנו מעריכים שיישום התוכנית יתרום לחברה הישראלית בדרכים נוספות, בהן חסכון עלות השלמת הכנסה וקצבאות שונות לנשים שישתלבו במעגל התעסוקה, שילוב עובדים נוספים בעסקים הזעירים ותרומה ליציבות משפחות הנשים בעלות העסקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים