שתף קטע נבחר

כיפת ברזל בלי לוחמים: "אנחנו אוכלים שטח"

הסיווג החדש להגדרות הלחימה מעורר ויכוח בצה"ל. מפעילי כיפת ברזל מודאגים מהאפשרות לפגיעה כלכלית: "ההשפעה שלנו בעמוד ענן הייתה קריטית משל לוחמי גבעתי". לוחם צנחנים: "עד עכשיו ביזו את הלוחמים האמיתיים"

הגדרות הלוחם החדש מעוררות תמיכה מצד אחד וזעם מצד אחר: הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ אמנם טרם אישר את המלצות אגף המבצעים שהוגשו אתמול (יום ד'), אך החיילים בשטח מגיבים בנחרצות. מצד אחד טוענים חיילי כיפת ברזל: "ההשפעה שלנו במבצעים האחרונים הייתה קריטית יותר מזו של חייל גבעתי". מנגד טוענים הקרביים: "אלו חיילים ששומרים על המחשב".

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

בתום עבודת מטה הוחלט לסווג את התפקידים ללוחם, חייל קרבי ומפעיל אמצעי לחימה התקפי. יתר החיילים יוגדרו עורפיים. לוחם יוגדר רק מי שמסכן את חייו, הוכשר כלוחם ומשרת בקו המגע עם האויב, כלומר חיילי החי"ר, השריון, התותחנים, ההנדסה, הטייסים ולוחמי חיל הים.

 

גם חיילים בגדודי ההצלה של פיקוד העורף ובמערך האיסוף הקרבי צפויים להמשיך ליהנות מסטטוס הלוחם. כך גם החיילים שמשרתים בגזרות לחימה בתפקידים עורפיים כגון חימושניקים ונהגים, שהוגדרו עד כה כתומכי לחימה - יוגדרו כעת כחיילים קרביים. ואילו מפעילי סוללות ההגנה האווירית (נ"מ), מפעילי המל"טים וחיילי מערך הסייבר יקוטלגו כ"מפעילי אמל"ח התקפי", בשל הימצאותם הרחק מקו המגע שמסכן חיים. הם לא אומנו כלוחמים אך עדיין משפיעים על שדה הקרב באופן ניכר. 

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"אוכלים שטח" או "שומרים על מחשב"? כיפת ברזל (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
"אוכלים שטח" או "שומרים על מחשב"? כיפת ברזל(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

את השינויים יזם הרמטכ"ל עצמו, שפיקד בעבר על חטיבת הצנחנים והגיע ממערך החי"ר. גנץ שמע היטב את הביקורת של לוחמים בגדודים ובחטיבות על "הילת הלוחם" שלה זוכים חיילים בכיפת ברזל הפרוסים בפאתי תל אביב, או מפעילים מל"ט מקרון ממוזג בפלמחים.

 

אך הביקורת לא איחרה לבוא. "ההשפעה שלנו על מה שקרה במבצע עמוד ענן הייתה קריטית ומשמעותית הרבה מזו של לוחמי גבעתי שעמדו על הגדר בעוטף עזה, חיכו להיכנס ובסוף לא נכנסו", אמר הבוקר ל-ynet חייל בסוללת כיפת ברזל, לאחר שהמערכת שהפעיל עם חבריו יירטה בחודש נובמבר עשרות רקטות שכוונו לערים בדרום. "אנחנו עושים הסמכת רובאי 03 והמפקדים שלנו מוכשרים לרובאי גבוה יותר, ובטח הקצינים שלנו. כך שאין סיבה שלא נמשיך להיות מוגדרים כלוחמים".

 

הוא טען עוד: "גם בשגרה היומית, בפריסות שנמשכות שבועות, אנחנו 'אוכלים שטח' הרבה יותר מחייל בנח"ל שעכשיו נמצא בחדר ממוזג בגבול לבנון. גם ככה התנאים הפיזיים שלנו ירודים, והמפקדים שלנו תמיד אומרים לנו - 'אין מה לעשות, אתם לוחמים' - אז מה הם יגידו לנו עכשיו אם הצבא מצא לנו הגדרה רכרוכית ומכובסת כזו?"

 

צנחנים בגבול לבנון. "ביזוי התואר" (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
צנחנים בגבול לבנון. "ביזוי התואר"(צילום: יואב זיתון)

 

מנגד, לוחם בצנחנים, שעושה בימים אלו תעסוקה מבצעית במוצב סמוך לגדר המערכת ברצועה, מברך על השינויים: "זאת בדיחה לא מצחיקה שחייל ב-8200, שכל היום יושב על כיסא נוח תחת הפלורוסנטים עם שוקו חם, ייקרא 'לוחם סייבר', רק בגלל הסיכוי שייפצע באצבע מעודף

הקשות במקלדת. ברור לכולנו שהטכנולוגיה תפסה מקום מרכזי, משמעותי וקריטי בשדה הקרב, ובלי המודיעין שהחייל מאמ"ן ייצר עבורי אתקשה לחסל מחבלים ואולי גם אחטוף כדור. אבל הוא לעולם לא יסכן את חייו, בעוד שאנחנו מסתכנים 24/7. לקרוא 'לוחם', עם כל הכבוד, לחייל ששומר על המחשב של כיפת ברזל שלא תזייף ביירוטים ונמצא 5 דקות מהלונה פארק, כמטאפורה, זה לבזות את כבוד הלוחמים האמיתיים".

 

אך בהגנה האווירית יש גם מי שמודאג מהשלכות אחרות למהלך. חייל מהמערך טוען כי "פגיעה בכיס שלנו, כלומר לקיחת תעודת הלוחם שמקנה נסיעה חופשית על אזרחי בתחבורה ציבורית בשנת השירות השלישית, ביטול מענקי הלוחם בתום השירות וקבלת שכר של תומך לחימה או ג'ובניק, אם אלו יקרו, יפגעו אנושות בצורה שבה הצבא מסתכל עלינו ומעריך אותנו". 

 

המשמעות הכלכלית של ההגדרות החדשות טרם הוגדרה בצבא. לום משתכר כיום כ-700 שקל בחודש, וכך גם תומך לחימהנוכח רמת הסיכון הגבוהה. חייל עורפי משתכר כ-350 שקלים. כך שייתכן שאם המהלך יאושר, הוא יפגע מאוד בשכר ובמענקים של מי שכבר לא יוגדר לוחם.

 

האם אתם תומכים במהלך של צה"ל או מתנגדים?

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מיהו לוחם? (ארכיון)
צילום: דובר צה"ל
מומלצים