שתף קטע נבחר
צילום: ירון ברנר

אדום וקליל: 5 מתכוני עגבניות

שאול בן אדרת עושה כבוד לעגבניה ומגיש חמישיית מתכונים אדומים ממטבחי העולם, שיהיו נפלאים בתור מנה ראשונה אבל גם כארוחה קלילה ומשביעה. בתפריט: מטבוחה מרוקאית, מרק גספצ'ו ספרדי ורוטב עגבניות איטלקי למקרוני שתמיד עובד

הצרפתים מכנים אותה "תפוח אהבה" והאמת כשהיא בשיאה - עסיסית, אדמדמה ותפוחת לחיים - איך אפשר שלא לחשוק בה? לא פלא ששמה נובע מהמילה לעגוב כלומר, לחזר.

 

 

שורשיה של העגבניה נעוצים בדרום אמריקה, אצל בני שבט המאיה והאצטקים בפרו. לאירופה היא התגלגלה רק בסביבות אמצע המאה ה-14 וכיום לאחר אינספור הכלאות בין זנים ותהפוכות שונות - יש לעגבניה אלפי זנים שונים. גם בישראל זכתה העגבניה לפיתוח של זנים מוצלחים כמו עגבניות שרי, דניאל ועוד.


אלפי זנים לה. עגבניות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אלפי זנים לה. עגבניות(צילום: ירון ברנר)

 

עוד בערוץ האוכל:

 

אני מאוד אוהב לפתוח ארוחה עם עגבניה שלמה. לתת לה ביס בקצה ולתבל במעט מלח גס בתוספת טיפות של טבסקו.

 

המתיקות המתפרצת שלה נוגעת לא נוגעת בגבישי המלח הקטנים, נעקצת קלות ברוטב הטבסקו ומתמזגת בפה בהרמוניה מושלמת - כובשת אותי כל פעם מחדש.

 

במתכונים שלפניכם יש מתכוני עגבניות סובבי עולם - מרק גספצ'ו ספרדי, רוטב מושלם לפסטה מאיטליה, מטבוחה מרוקאית, עגבניות צלויות בנוסח הבלקן וגם עגבניות עם טחינה ועמבה בסגנון ים תיכוני.

 

מקרוני עגבניות

אי שם באיטליה בעונה ובזמן המסוים שבו העגבניה מבשילה בדיוק במידה הנכונה, עם ריכוז סוכר אופטימאלי וצבע אדום-אדום, כמו במטה קסם, כולם מכינים כמויות אדירות של רוטב עגבניות קלאסי ושומרים עד העונה הבאה.

 

המרכיבים:

5 עגבניות בשלות

2 כפות שמן זית

2 שיני שום

1/2 פלפל צ'ילי

2 כפות רסק עגבניות

10 עלי אורגנו

5 עלי בזיליקום

1 כפית חומץ בן יין אדום

1/2 כפית פפריקה

1 כפית סוכר

1/2 כוס מים

מלח ופלפל, לפי הטעם

מעט גבינת פרמזן או גבינת פקורינו מגולפת

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. חולטים עגבניה אחת ומקלפים אותה: יוצרים חתך בצורת "X" בתחתית העגבניה ומבשלים במשך כ-1/2 דקה במים רותחים. מוציאים ומקלפים את הקליפה.
  2. מאדים בסיר עם שמן זית, שום ופלפלון צ'ילי קצוץ, במשך 1 דקה. מוסיפים עגבניות קצוצות, סוכר, פפריקה, בזיליקום, רסק עגבניות, חומץ, אורגנו ומים ומבשלים על אש נמוכה במשך כ-30 דקות.
  3. מורידים את הסיר מהאש וטוחנים בבלנדר מוט, עד לקבלת מרקם קרם חלק. מוסיפים מלח ופלפל, לפי הטעם.

 

  • טיפ: הרוטב הזה משתלב נפלא עם מקרוני או פסטה. פשוט מבשלים מקרוני עבה לפי הוראות יצרן. שוטפים במים קרים ומסננים. יוצקים מעל רוטב עגבניות ומפזרים פרמזן או פקורינו מעל.

 

מטבוחה

למה לקנות מטבוחה תעשייתית בסופר כשאפשר להכין מטבוחה אורגינלית לתפארת בבית?

 

טיפ: את המטבוחה ניתן לשמור במקרר עד שבוע.

 

המרכיבים:

4 עגבניות בשלות, קצוצות דק

2 גמבות אדומות 

4 שיני שום, קצוצים דק

2 פלפלים אדומים חריפים

1 כפית סוכר

מעט מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. שורפים את הגמבה והפלפל החריף על אש גלויה עד שהקליפה משחירה. ממתינים כ-15 דקות ומקלפים.
  2. חורצים צורת "X" קטן בתחתית העגבניה ושמים בסיר עם מים רותחים. מבשלים במשך כ-1/2 דקה. מוציאים ומקלפים את העגבניה בקלות.
  3. מתבלים במלח, פלפל וסוכר ומבשלים בסיר על אש נמוכה במשך כ-30 דקות עד לקבלת מעין ריבה.
  4. מקררים ושמים בצנצנת. מציפים בשמן זית.

 

עגבניות צלויות בתנור עם גבינה בולגרית וזעתר

תוספת מצוינת עבור ארוחת בוקר או ארוחת ערב קלילה. העגבניות נהנות מהצלייה בתנור שמוסיפה להן מתיקות בתוספת הליקופן - אותו פיגמנט אדום המתפקד כאחד מנוגדי החמצון החזקים בטבע.

 

המרכיבים ל-2 מנות:

2 עגבניות בשלות גדולות

2 כפות שמן זית

100 גרם גבינה בולגרית

פלפל שחור גרוס

1 כפית תערובת זעתר

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים את העגבניות לרוחבן. מטפטפים שמן זית ומוסיפים פלפל שחור גרוס מעל. מניחים על כל עגבניה חצויה פרוסה של גבינה בולגרית ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות, למשך 15 דקות.
  2. להגשה: מפזרים מעט זעתר ושמן זית מעל.

 

עגבניות בשלות עם טחינה ועמבה

מנה שתשמח להשתלב עם שווארמה, קבב, עוף או סתם פיתה. פינוק אמיתי.  

 

המרכיבים ל-2 מנות: 

2 עגבניות אדומות, קצוצות לקוביות בגודל של 1X1 ס"מ

2 עגבניות אדומות, מגורדות בפומפייה

9 כפות טחינה גולמית

3 כפות עמבה איכותית

1/3 כוס מים

1/2 מיץ לימון

מלח ופלפל

 

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים טחינה, עמבה, מים ולימון עד לקבלת קרם חלק. מתבלים במלח ופלפל.
  2. מערבבים את העגבניות הקצוצות עם הטחינה.
  3. מתבלים במלח ופלפל את רסק העגבניות שהתקבל מהעגבניות המגורדות בפומפייה.
  4. להגשה: מניחים בצלחת את הטחינה-עמבה, מעל מפזרים את העגבניות הקצוצות וגם את סלסת העגבניות המגוררו. מזליפים מעט שמן זית מעל.

 

מרק גספצ'ו

מרק ספרדי קלאסי שמוגש קר עם טוויסט של גרדת תפוז ולימון.

 

המרכיבים:

3 עגבניות בשלות, חתוכות ל-1/4

2 כפות קוביות קטנות של מלפפון ירוק עם הקליפה

1 גמבה אדומה, חתוכה לקוביות

2 כפות חומץ שרי ספרדי או תפוחים

2 כפות בצל אדום, קצוץ

2 כפות שמן זית

מעט בזיליקום

מעט פטרוזיליה

מלח ופלפל, לפי הטעם

גרידת תפוז לטוויסט

1 פלפלון צ'ילי לפיקנטיות

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

המרכיבים:

  1. טוחנים במעבד מזון גמבה, עגבניות, בצל, בזיליקום, פטרוזיליה וצ'ילי עד לקבלת מחית חלקה.
  2. מעבירים את הקרם דרך מסננת לקבלת קרם חלק.
  3. מתבלים במלח, פלפל וחומץ.
  4. מגישים עם שלולית שמן זית מעל, גרידת תפוז וקוביות מלפפון.

 

 

 


פורסם לראשונה 02/06/2013 08:29

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
למה לקנות בסופר? מטבוחה
צילום: ירון ברנר
מומלצים