שתף קטע נבחר

חיזבאללה בניגריה: למדינה שלמה נמאס מהטרור

ה"מלחמה בטרור" של נשיא ניגריה מורגשת עד ישראל - לאחרונה סוכלו שתי מזימות לפגוע במטרות ישראליות. ביצואנית הנפט הגדולה באפריקה מנסים לשבור את ארגון המורדים האיסלאמיסטי כבר שנים, וכעת חשים בשינוי חיובי מצד מי שבעבר תמכו בו

סיכול שני של תא טרור נגד ישראלים ואמריקנים בניגריה בחודשים האחרונים מושך תשומת לב למערכה שמתנהלת כבר שנים ביצואנית הנפט הגדולה באפריקה - המלחמה בארגון הטרור האיסלאמיסטי בוקו חראם. החשיפה של אזרחים לבנונים, פעילי חיזבאללה ואולי גם גורמים איראנים מעלה חשש כי קשריו של הארגון עם גורמים חיצוניים מתרחבים, ושני הצדדים מתחזקים. אך יש גם חדשות חיוביות: המבצע האחרון שהכריז הנשיא זוכה לתמיכה גם בקרב אוכלוסיות שבעבר סייעו לארגון, והממשלה מבינה זאת ומנסה לשנות טקטיקה. 

 

אמש: אנשי חיזבאללה תכננו לפגוע בישראלים

בפברואר: "עצרנו חוליה שתכננה לפגוע בישראלים"  

 

ומה דעתכם? כתבו בפייסבוק שלנו ונפרסם את התגובות הנבחרות

 

חיילים מדברים עם כפריים על ההצטרפות לבוקו חראם (צילום : AFP PHOTO / NIGERIAN MILITARY) (צילום : AFP PHOTO / NIGERIAN MILITARY)
חיילים מדברים עם כפריים על ההצטרפות לבוקו חראם(צילום : AFP PHOTO / NIGERIAN MILITARY)

 

נורדין מוחמד שנא פעם את החיילים שהיו חולפים במהירות על פני דוכן הדגים שלו במרדף אחר המורדים האיסלאמיסטים ופחד מהם. עכשיו, בפעם הראשונה, הוא חושב שאולי הם בעצם בצד שלו. "אנחנו שמחים שהנשיא הכיר סוף סוף בסבל שלנו ואנחנו מתפללים שהתוכנית שלו תעבוד", אמר מוחמד בזמן שטיגן דגים לצד הדרך.

 

הנשיא גודלאק ג'ונתן הימר כשהכריז החודש על מבצע גדול נגד ארגון המורדים בוקו חראם ועל ניסיונו להקים מדינת הלכה איסלאמית בצפון ניגריה. הסיכון היה שהמבצע יחזק את הצורדים במקום לחסלם, אך עד כה נתקלו כוחות הממשלה דווקא במידה מפתיעה של תמיכה בצפון המוסלמי ברובו. הצפון שבדרך כלל מאשים את הדרום העשיר בנפט בהזנחה מכוונת.

 

הנשיא ג'ונתן מבקר בזירת פיגוע בכנסייה. לקח הימור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיא ג'ונתן מבקר בזירת פיגוע בכנסייה. לקח הימור(צילום: רויטרס)

 

"הרגשנו מאוכזבים, שמתעלמים מאיתנו. אנחנו מפחדים שהחיילים ינהגו בבריונות, וזה גורם לאנשים לרצות להצטרף לבוקו חראם, אבל אנחנו מקווים שהפעם תהיה שונה", אמר מוחמד. משמעות שמו של הארגון בהאוסה היא "החינוך המערבי הוא חטא" והוא אחראי למתקפות טרור שגבו את חייהם של אלפי בני אדם.

 

ב-14 במאי הכריז ג'ונתן על מצב חירום בשלוש מדינות מחוז והורה לשנע אלפי חיילים ולתקוף אווירית את מחנות האיסלאמיסטים. לאזרחים כמו מוחמד נמאס להיפגע באש הצולבת של המרד שגבה אלפי קורבנות.

 

כוח ואצילות

אפילו מנהיגים בצפון שנוהגים לבקר את הנשיא הנוצרי מדרום הביעו תמיכה זהירה בטקטיקה החדשה, שכוללת הבטחת חנינה לאנשי ארגון הטרור שייכנעו מרצונם.

 

לא יהיה קל להביס את התנועה, שהוכיחה עד כה חוסן, תחת מנהיגותו של אבו-בכר שקאו, שנוהג לפרסם סרטונים מאיימים שלו אוחז בקלצ'ניקוב. המורדים גורשו בשנה שעברה ממרכזי הערים ומצאו מקלט באזור הכמו-מדברי שבגבול צ'אד, קמרון וניז'ר. הם הבריחו את אנשי הממשל המקומיים והשתלטו על 10 מתוך 27 המועצות השלטוניות.

 

אבו-בכר שקאו. תחת מנהיגותו הוכיח הארגון חוסן בינתיים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבו-בכר שקאו. תחת מנהיגותו הוכיח הארגון חוסן בינתיים(צילום: AFP)

 

 

אמצעי הלחימה שנתפסו השבוע בעיר קאנו מוצגים  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אמצעי הלחימה שנתפסו השבוע בעיר קאנו מוצגים (צילום: AFP)

 

הפעולה הזו הזכירה את שהתרחש במאלי בשנה שעברה. המורדים האיסלאמיסטים שם השתלטו גם כן על צפון המדינה לפני שהחלו לפנות דרומה. מבצע של כוחות צרפתיים בשיתוף צבא מאלי הצליח להביס אותם. בגבולות הלא ברורים עם צ'אד וניז'ר מוברחים כלי נשק מלוב וממאלי וממשלות במערב חוששות מקשריו של בוקו חראם עם קבוצות הקשורת לאל-קאעידה.

 

ממשלתו של ג'ונתן יודעת שלא די בשליחת חיילים כדי לנצח את האויב שיכול להסתתר בקרב האוכלוסייה המקומית, גם אם זו שבעה ממתקפותיו. מומחים אומרים שהצבא הניגרי זקוק לשינוי טקטיקה שיגרום למקומיים לשתף איתו פעולה.

 

"ההתמקדות צריכה להיות על רכישת האמון של האוכלוסייה המקומית. הלגיטימציה העממית היא שתספק את המודיעין ההכרחי ללחימה", אמר קולה שטימה, פעיל למען דמוקרטיה בניגריה.

 

ג'ונתן מכיר בכך ולכן החליט לשחרר השבוע כמה חשודים מבוקו חראם, ובהם נשים וילדים. זו אחת הדרישות המרכזיות של הארגון והדבר מצביע על כך שהוא מוכן לנקוט צעדי פיוס עם גורמים מתונים. הוא גם הקים ועדה כדי לנסות להביא למו"מ עם בוקו חראם.

 

"אני מבין עכשיו את האסטרטגיה: להפגין כוח ולהיות אצילי בעת ובעונה אחת", אמר איש האופוזיציה הצפוני באשיר טופה, שהיה בעבר מבקר חריף של ג'ונתן. הארגון הולך ומתפצל לארגוני משנה, והדבר מקשה על מו"מ.

 

בין אבטיחים לשקי חול

מיידוגורי הייתה פעם מרכז משגשג על דרך הסחר של הסוחרים המוסלמים. היא נהרסה כמעט כליל בקרבות. ברחוב חיילים מאחורי עמדות שקי חול ופיסות מתכת מפצצות.

 

הסוחרים פורסים את מרכולתם – שטיחים, סנדלים, אבטיחים ותפוזים – אך הקונים מעטים.

 

חדירת בוקו חראם עמוקה כל כך עד שהורים מתקשים לדעת אם ילדיהם משתייכים לארגון. האזרחים חוששים למסור מידע כי המודיעים נרצחים לעתים קרובות. "יכול להיות שהם צופים בנו עכשיו", אמר עלי, נער שמכר ג'ריקנים מלאי נפט, כשהוא מצביע לרחוב, "אנשים נרצחו רק לפי שמועה על הלשנה".

 

כוח מיוחד של צבא ניגריה במדינת נורו שבצפון (צילום :AFP) (צילום :AFP)
כוח מיוחד של צבא ניגריה במדינת נורו שבצפון(צילום :AFP)

נשים וילדים שנחטפו על ידי בוקו חראם (צילום :AFP) (צילום :AFP)
נשים וילדים שנחטפו על ידי בוקו חראם(צילום :AFP)

 

בוקו חראם הוקם במיידוגורי ב-2002 על ידי איש דת בשם מוחמד יוסוף. ב-2009 הוא נהרג בפשיטה של הצבא על העיר.

 

התושבים חוששים גם מהחיילים – ובצדק. פעילי זכויות אדם ודיפלומטים זרים אמרו כי החיילים מענים חשודים ומוציאים להורג ללא משפט. ג'ונתן אמר כי ייאבק בכך אך יש החוששים שסודיות המבצע תאפשר לחיילים להמשיך.

 

לסכסוך יש גם מחיר כספי. תקציב הביטחון של ניגריה ב-2013 עמד על שישה מיליארד דולרים, כ-19% מסך התקציב הממשלתי.

 

"אפילו ארה"ב לא הצליחה להשתלט על לוחמי הגרילה באפגניסטן ובעיראק, אז אתה חושב שאנחנו נוכל?" תהה המחוקק סקוריה מוחמד ממיידוגורי. אמו נחטפה החודש על ידי בוקו חראם.

 

"הלחימה היא תסמין ולכן הצבא לא יצליח לפתור את זה", טען מוחמד, "עלינו ליצור מקומות עבודה, לבנות מחדש את המדינה הזו שהייתה פעם גדולה ולהעניק לנוער חלופות טובות יותר לבוקו חראם".

פורסם לראשונה 30/05/2013 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים