שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר
אורי קופר

עיר מקלט / בעיית המס של מונאקו

העולה החדשה בצרפת אמנם שוברת את שוק ההעברות, אבל ההקלות במס שנהוגות בנסיכות גרמו ליתר הקבוצות להכריז עליה מלחמה. וגם: למה מונאקו היא הכל חוץ מכדורגל רומנטי

עיתוני הספורט בשבוע שעבר היו מלאים בקריקטורות על ניימאר וברצלונה. בתקשורת הארגנטינאית הוא צויר כשליונל מסי סוחב אותו על הגב, בעיתון ספרדי הכרבולת המפורסמת נצבעה בצבעי קטאלוניה. בצרפת הציגו משהו שונה. עמוד הקומיקס הדגים איך בשנייה האחרונה, רגע לפני שניימאר חותם בבארסה, נוחתת חללית וממנה יוצר דמיטרי ריבולובלב, הבעלים של מונאקו, וחוטף את הברזילאי אליו לקבוצה.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

ריבולובלב, לפחות לפי חוסר הדיווחים בנושא, לא התכוון לרכוש את ניימאר, אבל אף אחד לא היה מופתע אם הוא היה מנסה, וגם מצליח. בחודש האחרון נקשר שמה של מונאקו לכל שחקן בעל שם בעולם, ובשבוע האחרון שילם ריבולובלב לא פחות מ-140 מיליון יורו על רכישת שחקנים. וזו, אפשר לומר בבטחה, רק ההתחלה.

 

דמיטרי ריבולובלב. הונו מוערך בלמעלה מ-9 מיליארד דולר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דמיטרי ריבולובלב. הונו מוערך בלמעלה מ-9 מיליארד דולר(צילום: AFP)

 

אבל בעוד השמות המתווספים לרשימת שחקני הסגל של מונאקו לעונה הבאה הם סיפור עצום, עדיין לא מדובר בכל הסיפור. ההשתוללות של מונאקו בשוק

ההעברות אינה דומה לזו של מנ'צסטר סיטי או פריז סן ז'רמן. בסיפור המלא יש פרק על נקמה בקבוצות שניסו להתנגד לריבולובלב, פרק על כסף שמשנה החלטות גורליות לשחקנים ופרק על מחיקת כל מה שכדורגל אמור לייצג כמשחק של ההמון.

 

אבל קודם בואו נחזור לעובדות. האוליגרך הרוסי ריבולובלב, שהונו מוערך במלמעלה מ-9 מיליארד דולר ודורג במקום ה-119 בין עשירי העולם בדירוג פורבס באחרון, רכש את מונאקו לפני שנה וחצי כשהמועדון היה בסכנת ירידה לליגה השלישית.

 

ראניירי עם אוקאמפוס, שהוחתם כבר בתחילת העונה הנוכחית (צילום: AP) (צילום: AP)
ראניירי עם אוקאמפוס, שהוחתם כבר בתחילת העונה הנוכחית(צילום: AP)

 

שמונה שנים לאחר שהקבוצה הגיעה עד גמר ליגת האלופות התחיל הבעלים החדש להשקיע בליטוש השברים. קלאודיו ראניירי הוחתם כמאמן, רשימה ארוכה של שחקנים מעולים עבור הליגה השנייה הצטרפו. מונאקו לא קרעה את הליגה, אבל עלתה בנוחות יחסית חזרה לליגה הראשונה.

 

אמש (ו') חתם שם רדמל פלקאו. מונאקו שילמה עליו לאתלטיקו מדריד 60 מיליון יורו. זו ההעברה החמישית בגודלה בהיסטוריה של המשחק (אם לא מחשיבים את עסקת החליפין זלטאן-אטו), כשכל ארבע ההעברות הגדולות יותר היו של ריאל מדריד (רונאלדו, זידאן, קאקה ופיגו). בנוסף, ריבולובלב הנחית את כוכבי פורטו חאמס רודריגס וז'ואו מוטיניו בסכום כולל של 70 מיליון יורו ואת בלם ריאל ריקרדו קרבאליו. גם על ויקטור ואלדס מדברים שם.

 

רדאמל פלקאו. 14 מיליון אירו בשנה, בלי מיסים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רדאמל פלקאו. 14 מיליון אירו בשנה, בלי מיסים(צילום: AFP)

 

"אתם עוד תשלמו על זה"

כל הרכישות האלה נעשות תוך כדי מאבק משפטי קשה בין מונאקו למנהלת הליגה הצרפתית, שלפי החלטתה, לפחות כרגע, מונאקו כלל אינה יכולה להופיע

בליגה הבכירה בעונה הקרובה. מקור הסכסוך הוא היתרון של הקבוצה מהנסיכות, שם אין צורך - בלי קשר לכדורגל - לשלם מיסים. מקלט מס ידוע.

 

ה-14 מיליון יורו לעונה של פלקאו במונאקו (המשכורת השלישית בגובהה אחרי אטו וזלטאן) שווים לשחקן הרבה יותר מ-14 מיליון במדריד או מנ'צסטר. לפני חודשיים, במטרה להביא לשוויון פיננסי (ויש שיגידו במטרה לפגוע במונאקו המתחזקת) העבירו קבוצות הליגה, באמצעות מנהלת הליגה, חוק לפיו כל קבוצות הליגה הראשונה חייבות להיות בתחום צרפת. כלומר, מונאקו, שאינה כפופה לחוקים הצרפתיים הרגילים, מנודה.

 

ריבולובלב רתח מזעם. ההתאחדות ניסתה לגשר והביאה לשולחן הצעה שהיתה מקובלת על יתר הקבוצות - מונאקו תשלם 200 מיליון יורו, עם אפשרות פריסת התשלום לכמה שנים, במטרה לאזן את יתרון המס שיש לה. יש כאלה שקראו לזה "שוחד חוקי". ההצעה הונחה בפגישה משולשת בין כל הצדדים, אבל כשריבולובלב שמע אותה הוא התחיל לצחוק. אנשים נוספים חייכו ואז האוליגרך פשוט יצא מהחדר עם הבעת פנים של "אתם עוד תשלמו על זה".

 

ריבולובלב עם הנסיך אלברט. התביעה בדרך (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ריבולובלב עם הנסיך אלברט. התביעה בדרך(צילום: EPA)

  

ה"תשלמו על זה" הפך מהר מאוד למעשים, כשמונאקו הגישה תביעה נגד המנהלת בה היא טוענת לפגיעה בחופש העיסוק וערכים בסיסיים של החוק הצרפתי. פתרון לא יהיה בתחילת העונה, כנראה, אבל ההערכות הן שמונאקו תנצח בתביעה.

 

הערכות נוספות הן שמונאקו משתוללת עכשיו בשוק ההעברות כדי לצבור כמה שיותר כוח כלל אירופי. הנחת העבודה שם, נטען, היא שתקום קול צעקה אם לא יאפשרו לשמות גדולים שהגיעו מברצלונה או מריאל מדריד לשחק בליגה הראשונה.

 

"בין מה שאנחנו עושים כדי לחזק את הקבוצה אין קשר למה שקורה עם התביעה", אומר ואדים ואסילייב, המנהל המקצועי של מונאקו, "אנחנו לא מנסים להעניש אף אחד או לעשות דווקא, אלא רוצים לבנות קבוצה שגם תשחק יפה וגם תיאבק ישר על תארים".

 

המודל שיבדיל את מונאקו מההמון

מה שעושה מנהלת הליגה הוא אולי הגיוני, אבל גם מצחיק. כשמונאקו לא היתה כוח רציני כמו היום, אפילו בימים שלה בצמרת האירופית, לאף אחד לא היה אכפת מיתרון המס. ועדיין, אוהבי כדורגל אמיתיים בכל העולם מקווים שמונאקו תפסיד במערכה.

 

מונאקו. הכניסה לעשירים בלבד (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
מונאקו. הכניסה לעשירים בלבד(צילום: איי פי)

 

הסיבה לכך היא לא הפחד מעוד קבוצת עילית, אלא מהעובדה שמונאקו היא הכל חוץ מכדורגל רומנטי. המחשבה שם היא להפוך את האצטדיון,

שגם ככה אינו גדול במיוחד, לאצטדיון VIP. פחות מקומות, אבל רק תאי צפייה. קבוצה לעשירים בלבד שישלמו המון כדי לראות את הכוכבים וייזכו בארוחות שחיתות ו'מינגלינג' עם אנשי העסקים המעניינים של היבשת.

 

לכן, בעוד קבוצות צרפתיות ותיקות קרובות להכריז על פשיטת רגל (בטולוז המפוארת הודיעו השבוע שהקבוצה בגסיסה) מונאקו בדרך לפתח מודל שיבדיל אותה מההמון. כשאני ואתם נרצה לראות את פלקאו במגרש לא יהיה אפשרי להשיג כרטיס במחיר נורמלי. לריבולובלב יש זכות לעשות מה שהוא רוצה עם הקבוצה שרכש בכספו, זה נכון, אבל במבט כללי, עולם הכדורגל כנראה לא יהנה מזה.

 

לחשבון הטוויטר של אורי קופר: CoopSport@

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דמיטרי ריבולובלב, הבעלים של מונאקו
צילום: AFP
אריה מליניאק
מומלצים