שתף קטע נבחר

על גגות תל-אביב: המדריך המלא לתיקון גגות

הגשמים כבר מאחורינו, וכעת זה בדיוק הזמן לבדיקה יסודית של הגג ולאיטום מחדש של הרעפים - לפני שהחורף יחזור ויקשה על המלאכה. בדקנו איך עושים את זה ומה מציעים המומחים

הגשמים כבר מזמן מאחורינו והדבר האחרון שצריך להטריד אותנו הוא דליפות מהגג. אבל דווקא עכשיו, כשמזג האוויר נוח ויש עוד זמן רב עד לגשם הראשון, כדאי להתפנות לתיקון ושיפוץ הגג כדי להימנע מצרות עם בוא היורה.

 

 

למעשה, האביב והקיץ מהווים הזדמנות פז לדאוג לבדיקה יסודית של הגג ולבצע איטום מחדש במידת הצורך. אבי מלכא, מנהל פז פדידה בע"מ, המבצעת התקנת גגות והחלפת גגות רעפים, אומר כי בחורף נעשים לרוב רק תיקונים קטנים של חורים וסדקים שמתגלים באיטום.

 

לדבריו, "אנחנו מבצעים התקנה והחלפה של גגות שלמים, ולכן רוב העבודה שלנו היא באביב ובקיץ, אז הלקוחות מבצעים שיפוץ כולל לגג. כדאי לבצע בדיקת תקינות של הגג דווקא בחודשים שלפני החורף, ולהגיע מוכנים לעונת הגשמים".

 

באופן טבעי, בעונות החמות הלחץ על אנשי המקצוע בתחום הגגות יורד, והתחרות על כל לקוח גוברת - מה שמשפר את הסיכויים שלכם להזמין את בעל המקצוע הטוב ביותר, בזמן שנוח לכם ובמחיר משתלם. אם תגיעו לתיקון הגג בחורף המחיר יהיה כפול - גם על תיקון הגג עצמו וגם על תיקון הנזקים שהמים יעשו לקירות ולפנים הבית.

 

איך אוטמים את הגג?

איטום ובידוד: השיטות והחומרים לאיטום הגג הן רבות ומגוונות. בעל מקצוע מיומן ומנוסה יתאים את השיטה והחומר הנכונים ביותר לגג שלכם ולמצב שלו. לדברי אבישי מהצרי מחברת אבישי פרגולות וגגות, "הזמן הטוב ביותר להזמין איטום הוא הזמן בו נזכרתם שכדאי לבדוק את הגג ולטפל בו - כלומר בדיוק עכשיו. אחרת אתם תדחו את ההחלטה, הגשם יבוא ותיאלצו לעשות תיקון לאחר שכבר נעשה נזק לבית".

 

משה מוריס מחברת איטום רובס מסביר כי הלחץ בענף מתחיל בחודש אוגוסט וממשיך עד דצמבר. "בחודשים אפריל-מאי הביקוש עוד חלש והמחירים יותר אטרקטיביים. בחורף עצמו יש בעיה לאטום כי מזג האוויר משתנה. איטום בחודשי האביב משתלם יותר לשני הצדדים: הלקוח מרוויח מחיר טוב יותר, ובעלי המקצוע יכולים לעבוד במזג אוויר יותר נוח, בניגוד לחום הכבד של יולי-אוגוסט".

 

אז איך אוטמים? חומר האיטום הסטנדרטי הוא הזפת החם, הכולל שכבות של זפת ועליו שכבת סיד. תקופת האחריות הממוצעת לאיטום זפת הוא 5 שנים, כאשר כל שנה צריך לבצע סיוד על ידי הקבלן המבצע כדי לשמור על האחריות.

 

"רק בעל המקצוע שמגיע לסייד וביצע בעצמו את האיטום הראשוני, יבצע תיקונים בגג אם יש צורך", אומר מוריס, "למשל התקנת דוד שמש שהרסה את האיטום או שכן שקדח דרך האיטום כדי לתלות משהו בבית שלו".

 

עוד הוא אומר כי חשוב מאוד לוודא שבעל המקצוע משתמש בחומרים עם תו תקן. יש הרבה בעלי מקצוע שמשתמשים בזפת מהולה בחומרים אחרים, שעולים הרבה פחות מהזפת התקנית, ואוטמים את הגג בצורה הרבה פחות איכותית.

 

בנוסף, במקום הזפת הוותיקה והטובה, ניתן לאטום את הגג גם באמצעות יריעות ביטומניות שמגיעות בצורת שטיחים המולחמים אל הגג. תקופת האחריות הממוצעת על איטום מסוג זה היא כ-10 שנים, ובהתאם היא יקרה יותר מהזפת. אפשרות נוספת היא איטום בחומרים אקריליים, שכוללים אחריות של 5-8 שנים. הזפת והיריעות הביטומניות, עם זאת, הן האפשרויות הנפוצות והמתאימות ביותר לגגות הבניינים בישראל.

 

זכרו: האיטום תלוי בניקוז

אם יש לכם בניין או בית עשויים חומרים טרומיים, מומלץ להשתמש ביריעות ביטומניות למרות המחיר הגבוה יותר. "גגות טרומיים זזים כל הזמן, ולכן האיטום בזפת נהרס תוך שנה ואפילו פחות מכך. היריעות הביטומניות פותרות את הבעיה, משום שהשטיח חזק ותופס את כל הגג. יריעות ביטומניות המותקנת על ידי צוות מיומן שיודע להלחים, יבטיח גם לבעלי הגגות הטרומיים שקט למשך שנים ארוכות", הוא אומר.

 

חשוב לזכור כי גם איטום מעולה לא יחזיק מעמד זמן רב ללא מערכת ניקוז תקינה. לכן, לפני תחילת העבודה על איטום הגג, בדקו את תקינות המרזבים, ובמידת הצורך נקו ותקנו אותם. בנוסף, חובה לנקות היטב את הגג לפני הנחת חומרי האיטום, משום שלכלוך מתחת לשכבת האיטום יגדיל את הסיכוי לאיטום לא מושלם ובלאי מואץ.

 

חשוב לדעת: הצעת מחיר נמוכה במיוחד אומרת שבעל המקצוע ככל הנראה לא מקצועי מספיק, או שהוא משתמש בחומרי איטום זולים ופחות אפקטיביים. בשני המקרים, לא כדאי להתפתות לעבודה זולה מדי ולגלות את הנזילות והרטיבות בבית כבר בגשם הראשון.

 

חברות רבות רוצות להוזיל עלויות ומבצעות תיקונים וטלאים על גבי איטומים קיימים, מה שמוביל להתנתקות של חומרי האיטום אחד מהשני והגדלת הסיכוי לנזילה. בחלק ניכר מהמקרים, יש להסיר את כל שכבת האיטום ולהניח חדשה, במקום לנסות ולסתום את החורים.

 

עוד בנושא:

 

מרזב, ארגז רוח ורעפים, ומה הקשר ליונים?

מרזבים: אם בעבר התפקיד של המרזבים היה לאגור את מי הגשמים ולהזרים אותם אל מערכת הביוב, כיום המרזב הוא חלק בלתי נפרד מעיצוב הבית, מגיע בצורות שונות ועשוי מחומרים מגוונים. המרזבים המעוצבים של ימינו עשויים אלומיניום, אבץ, אבץ מיושן, נחושת ופח. בנוסף, כיום מותקנת בחלק מהבתים מערכת ביתית למיחזור מי גשמים, אליה מוזרמים המים על ידי המרזבים.

 

מרזבים לא תקינים שלא עושים את עבודתם נאמנה, דורשים תיקון במהירות האפשרית כדי למנוע נזקים לבית, כגון חדירת רטיבות לקירות הבית ההיקפיים, אדני החלונות והדלתות; התנפחות הרצפה מעודף מים בקרקע מתחתיה; ונזק לקרקע שסופגת את מימי הגשמים בחוזקה.

 

המרזבים אף מפחיתים את הרעש שנוצר מירידת מי הגשמים מהגג אל הקרקע ובפן האסתטי הם מונעים מהתזת בוץ על קירות הבית החיצוניים והיווצרות כתמים על גבם. לדברי מלכא, יש לקוחות שיודעים להתוכנן לפני כל חורף בנושא. "לקוחות שגרים בסמוך למפגעים כמו עצים שמשירים הרבה עלים, למשל, יודעים להזמין כל שנה ניקוי ותיקון למרזבים בתור הכנה לגשם".

 

ארגזי רוח: ארגז הרוח הוא אלמנט שסוגר את קצה גג הרעפים, בצורת קופסה דמויית ארגז. מטרתו של ארגז הרוח היא מניעה של התרוממות רעפי הגג על ידי הרוח, ובנוסף הבלטה של קו היקף הגג והרחקת שולי הגג מקירות המבנה. ארגז הרוח גם מסתיר את המרזבים בחלק מהבתים.

 

ארגזי הרוח הוותיקים עשויים עץ, אך כיום מקובל להתקין ארגזי רוח מאלומיניום, שמוכיח עמידות גבוהה יותר ולא דורש תחזוקה. בשנים האחרונות גם ארגז הרוח הפך לפריט עיצובי, כחלק מהתכנון האדריכלי של הבית, והוא מגיע בצורות ובסגנונות עיצוביים שונים.

 

אם אתם בשלבים של בניית בית וברצונכם להוסיף ארגז רוח בגג, פנו אל האדריכל והמהנדס ובקשו להוסיף זאת לתוכניות הבית. לדברי מצהרי, מתקין הגגות ייכנס לפעולה כשהשלד של הבית גמור, אז אפשר יהיה להתקין את ארגז הרוח והמרזבים.

 

טיפ חשוב: ארגז רוח שבנוי בצורה לא מקצועית, עלול לגרום נזק לגג ולתקרה של הבית, כך שיש להקפיד שהבנייה תבוצע על ידי בעל מקצוע מנוסה בתחום ובעל המלצות.

 

החלפת רעפים: במהלך החורף, עם הגשמים והרוחות, הרעפים נוטים לזוז ממקומם ואף להישבר. לכן, כבר עם סיום עונת הגשמים, כדאי להזמין בעל מקצוע שיחזיר את הרעפים שזזו למקומם ויחליף את הרעפים שניתקו ממקומם.

 

ניקיון גגות: גג הבית נוטה לצבור לכלוך ופסולת עם הזמן, כגון שלכת, ענפים ופסולת המתעופפת ברוח. הצטברות הלכלוך עלולה לפגוע בחומרי האיטום ולגרום לנזילות ולסתימות המרזבים. לכן, חשוב מאוד להקפיד על ניקיון שוטף של המרזבים ושטחי הגגות.

 

הרחקת יונים: בעלי חיים שמחליטים לקנן דווקא בגג מביאים איתם לכלוך, מונעים את התפקוד התקין של מערכת הניקוז והאוורור בעקבות הצטברות הפסולת, ובאופן כללי גורמים לריחות לא נעימים, לרעש ולמפגע אסתטי ובריאותי.

 

מה אפשר לעשות? על מנת למנוע את הכניסה של היונים וחברותיהן לגג, יש לסתום פרצות קטנות בגג. אם היונים הצליחו לחדור לגג, צריך לאתר את הפרצות ולסתום אותן, יחד עם ביצוע ניקיון יסודי מכל הפסולת.

 

מה כדאי לוודא כשמזמינים בעל מקצוע?

תמיד חשוב להזמין בעל מקצוע אמין ובעל המלצות, ולוודא שימוש בחומרים איכותיים ברמת עמידות גבוהה המתאימים למזג האוויר הישראלי ובעלי תו תקן מתאים. לאחר ביצוע העבודה, כדאי לבצע בגג בדיקה מקצועית לגילוי דליפות. חבל לשלם לבעל המקצוע סכום נכבד על תיקון הגג, ולגלות בחורף שאחרי שהעבודה לא נעשתה בצורה איכותית ואטומה.

 

טיפ חשוב: לדברי מלכא, בעת הזמנת בעל מקצוע בתחום הגגות, חשוב לבדוק שיש לו אישורי בטיחות מתאימים. "לכל העובדים צריך להיות אישור עבודה בגובה, כלומר לאחר ביצוע קורס בנושא. זכרו - אם העסקתם מישהו שאין לו רישיון לעבוד בגובה, והוא נופל, גם הלקוח אשם בכך.

 

"אם מקומות ציבוריים דורשים ממני אישורי גובה ולא נותנים לעבוד לפני שאני מציג להם את המסמכים, גם לקוחות פרטיים יכולים וצריכים לדרוש תעודות עבודה בגובה, על מנת לדאוג לבטיחות העבודה ולעבודה מקצועית", הוא אומר.

 


מחירון תיקון גגות מומלץ

מחירון תיקון גגות מומלץ
סוג עבודה מחיר מומלץ
איטום ביריעות ביטומניות 55-80 שקל למ"ר
איטום מולטי-גג 50-60 שקל למ"ר
איטום אקריל פז 40-45 שקל למ"ר
איטום גג מרוצף 80-100 שקל למ"ר
איטום פולי-גג 40-45 שקל למ"ר
זיפות 20-25 שקל למ"ר

 

רוצים לדעת עוד? היכנסו למחירון תיקון הגגות המלא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים