שתף קטע נבחר

בלבנון כבר מבינים: חיזבאללה הורס את הכלכלה

כשחורבן המדינה לאחר המלחמה האחרונה עם ישראל צרוב היטב בעם הלבנוני, במדינה החלו להישמע קריאות כי חיזבאללה גורם נזק לכלכלה המקומית. החשש הוא שערב הסעודית ומדינות המפרץ יימשכו את השקעותיהן מלבנון כ"עונש" על חיזבאללה שתומך במשטר אסד

השבוע הודיע הממשל האמריקאי על הכללת ארבעה פעילים שגייסו כסף עבור ארגון החיזבאללה ל"רשימה השחורה" שלו. צעד זה ננקט בעקבות מעורבות לוחמי הארגון השיעי במה שמתחולל בסוריה.

 

 

בנוסף, הודיעה וושינגטון על הקפאת כספי הארגון שנמצאים בתחומה. ספק אם צעדים אלה יפגעו קשות במערך הכלכלי המסחרי הענף שבנו אנשיו של חסן נסראללה בשני העשורים האחרונים. מה שיותר מטריד מבחינת הארגון הפרו-איראני הם הצעדים שהחלו נוקטות מדינות המפרץ כדי להצר את צעדיו שם בכל האמור לגיוס כספים.

 

הצעד האמריקאי מצטרף לצעדים דומים של מדינות המפרץ המעוניינות "להעניש" את חיזבאללה על תמיכתו במשטר אסד, המוקצה בעולם הסוני. בלבנון כבר נשמעים קריאות כי חיזבאללה גורם נזק לכלכלה הלבנונית כשחורבן המדינה לאחר המלחמה האחרונה עם ישראל צרוב היטב בתודעת הכל. דומה כי זליגת הקרבות לשטח הלבנוני היא הבעיה הפחותה כרגע של פרנסי הכלכלה בלבנון.

 

נשיא איראן, נשיא סוריה ומזכ"ל חיזבאללה (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא איראן, נשיא סוריה ומזכ"ל חיזבאללה(צילום: AP)

 

בלבנון מביעים חשש כי ערב הסעודית, המשקיעה הגדולה במשק המקומי (ההערכות כי מדובר בהשקעה של 5 מיליארד דולר), תודיע בקרוב על הוצאת השקעותיה מהמדינה או הורדת דרג היחסים הכלכליים.

 

הודעה אפשרית שכזו מכניסה ללחץ את החוגים הכלכליים בלבנון. יש לזכור כי 400 אלף סעודים מבקרים בכל שנה בלבנון ומגזר הנדל"ן במדינה מבוסס על ההשקעות הסעודיות. מובן כי ברגע שערב הסעודית תודיע על צעדים שכאלה יילכו בעקבותיה שאר מדינות המפרץ.

 

עסקים זה עניין של גיאוגרפיה

הפעילות הכלכלית של חיזבאללה חובקת עולם. לפי הפרסומים האחרונים, עיקר ההכנסות של הארגון מושג בסחר סמים, יהלומים, מכוניות ועוד, לצד השקעות בנדל"ן, במניות ובעוד עסקים לגיטימיים ששייכותם לחיזבאללה מוסווית היטב. לצד זאת, לחיזבאללה רשת ענפה של מגייסי כספים (כולל במדינות המפרץ) וכמובן תרומות וסיוע כלכלי מנותנת החסות, איראן.

 

ההערכות הן כי בשנות השיא שלאחר מלחמת לבנון השנייה העבירה טהראן לאנשי נסראללה סכום שנע בין 200 ל-300 מיליון דולר בשנה. מאז הסכומים קוזזו עקב הקשיים הכלכליים של איראן תחת שלטון הסנקציות הבינלאומיות המורחבות וביקורת פנימית גוברת על העברת כספים אלה.

 

ארגון חיזבאללה מתאים את פעילותו העסקית על פי חלוקה גיאוגרפית. כך, ביבשת דרום אמריקה ובמקסיקו מתמקדים פעילי חיזבאללה בסחר בסמים, ציוד תעשייתי וכלי הרכב. במערב אפריקה פעילי חיזבאללה מחזיקים "במונופול" לסחר היהלומים ושאר המתכות.

 

לוב - היעד החדש להברחות

חיזבאללה אינו שוקט על שמריו ואינו מבזבז שום הזדמנות להרחבת פעילותו העסקית. מאז נפילת הרודן הלובי מועמר קדאפי מנסים אנשי הארגון השיעי לתקוע יתד במדינה הצפון אפריקאית כדי לנצל את הפוטנציאל הכלכלי הטמון בה. ההנחיה להתמקד בלוב מגיעה מאיראן שכבר תקופה ארוכה מנסה למצוא בסיס לפעילותה בצפון אפריקה.

 

אנשי חיזבאללה מנצלים את הכאוס הביטחוני בלוב (כמו גם קיצוני אלקאעידה) כדי לבסס את מעמד הארגון שם. לפי המדווח, בלוב יש כבר כיום כ-5,000 שיעים וזאת למורת רוחם של מנהיגי הדת הסונים של המדינה. מבחינה עסקית אנשי חיזבאללה פעילים בעיקר בדרום המדינה שם עסקי ההברחות (נשק, דלקים ושאר מוצרים) פורחים.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפופרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה
צילום: AFP
מומלצים