שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA, AFP

סופרים קולות באיראן: יתרון גדול למועמד המתון

לזה איש לא ציפה: מספירת כ-34% מהקולות מתברר כי חסן רוחאני, איש הדת היחיד והמועמד שזכה לתמיכת הרפורמיסטים, מוביל בהפרש עצום. הוא זכה ל-50.8%, מעט מעל הנדרש לניצחון בסיבוב אחד. במקום השני: ראש העיר טהרן קליבאף

המחנה הרפורמיסטי באיראן מרים ראש, ארבע שנים אחרי שהמהפכה דוכאה באכזריות: תוצאות ביניים בבחירות לנשיאות איראן, שהתפרסמו היום (שבת) מצביעות על כך שהמועמד חסן רוחאני מוביל במרוץ. רוחאני, איש הדת היחיד מבין המועמדים, נחשב למתון מביניהם וזכה לאחרונה לתמיכת הרפורמיסטים והנשיא לשעבר מוחמד חתאמי, וכן לתמיכתו של נשיא קודם אחר, עלי אכבר האשמי רפסנג'אני, שנמנע ממנו להתמודד.

 

על פי הנתונים, מספירת כ-34% מהקולות קיבל רוחאני 5,003,633 מתוך 9,859,142 מפתקי ההצבעה שנבדקו, שמהווים 50.8% מהקולות שנספרו עד כה. ראש העיר טהרן מוחמד באקר קליבאף מדורג בינתיים במקום השני עם 1,582,724 פתקים בלבד, שהם 16.1% מהקולות שנספרו.

 

רוחאני מצביע. הנשיא הבא? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוחאני מצביע. הנשיא הבא?(צילום: AFP)
 
עומדות בתור לקלפי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עומדות בתור לקלפי(צילום: AFP)
 

לפי החוק באיראן, מועמד צריך לזכות ביותר מ-50% מסך כל הקולות כדי לנצח בבחירות. אם בסופו של דבר רוחאני לא יעבור סף זה, יתקיים סיבוב שני בינו לבין המועמד שדורג שני. גם סקרים אמריקניים, שנחשבו למהימנים יחסית, לא ניבאו תוצאה מפתיעה כזו מבחינת רוחאני, הרפורמיסט היחיד שנותר במרוץ לאחר פרישת מוחמד רזה עארף.

 

יתר ארבעת המועמדים שנותרו במרוץ מדדים מאחור: סעיד ג'לילי - ראש צוות המשא ומתן לנושא הגרעין שזכה לתמיכתו הלא רשמית של המנהיג הרוחני העליון אייתוללה עלי חמינאי - קיבל לפי תוצאות הביניים 13.2%. מוחסן רזאי - גם הוא שמרן - זכה ל-12.5%, עלי אכבר ולאיתי קיבל 6.2% ומוחמד גראזי 1.2%. שר הפנים באיראן הודיע כי התוצאות הסופיות יפורסמו עוד היום.

 

רוחאני, בן 64, דוקטור למשפטים, מכיר את הפוליטיקה האיראנית היטב. יש לו היכרות קרובה עם המנהיג העליון חמינאי והוא היה נציגו של חמינאי במועצה לביטחון לאומי. ב-2003, שנה לאחר חשיפת התוכנית לעולם, עמד רוחאני בראש צוות המו"מ האיראני לשיחות הגרעין עם מעצמות המערב תחת הנשיא לשעבר חתאמי. תחת הנהגתו נעשו פשרות וההעשרה אף הוקפאה כצעד בונה אמון וכדרך להימנע מסנקציות של מועצת הביטחון.

 

בקמפיין הבחירות, שבמהלכו גרף יותר ויותר תמיכה, הוא תקף פעמים רבות את הנשיא היוצא מחמוד אחמדינג'אד. "לא ניתן לשמונה השנים האחרונות להמשיך, הם הביאו סנקציות על המדינה, ובכל זאת הם גאים בכך", אמר. הוא אף נחשב למנצח בעימותים הטלוויזיוניים ומתח ביקורת על ג'לילי, מחליפו בראש צוות המו"מ הגרעיני.

 

"אולי הפעם הם באמת סופרים"

במחנה רוחאני התלוננו כי בכמה קלפיות נותרו עדיין פתקי המועמד שפרש, אבל עד כה - ובניגוד מוחלט לבחירות 2009 - לא נשמעו האשמות בנוגע לזיופים. "זה לקח להם שבע שעות לספור 800 אלף קולות, ואילו לפני ארבע שנים הם ספרו 30 מיליון תך שעות ספורות", צוטט ב"גרדיאן" איראני שחי בטהרן. "זה אולי סימן שהפעם הם באמת סופרים". עם תחילת יום הבחירות תקף חמינאי את ארה"ב וטען כי "לא שם קצוץ" על טענותיה כי הבחירות באיראן אינן דמוקרטיות.

 

עומדים בתור בבחירות לאיראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עומדים בתור בבחירות לאיראן(צילום: AFP)
 
חתאמי. הודיע על תמיכתו ברוחאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חתאמי. הודיע על תמיכתו ברוחאני(צילום: AFP)

חמינאי. המועמד שלו ג'לילי מדדה מאחור (צילום: FP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR) (צילום: FP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR)
חמינאי. המועמד שלו ג'לילי מדדה מאחור(צילום: FP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR)
  

אמש ננעלו הבחירות לנשיאות המדינה, לפחות עד הסיבוב הבא, אחרי שמיליוני אזרחים איראנים פקדו את 128 עמדות ההצבעה שהוצבו מסביב לעולם. סיום ההצבעה נדחה שלוש פעמים לאחר שבקלפיות רבות נוצרו תורים ארוכים בשל ריבוי מצביעים. ועדת הבחירות באיראן העריכה כי שיעור ההצבעה בבירה עמד על כ-70% מבעלי זכות הבחירה, ובאתר "Press TV" נטען כי אחוז ההצבעה הכללי עמד על כ-80%. בסך הכול יש באיראן 50 מיליון אזרחים בעלי זכות בחירה.

 

יעלון: "הבחירות לא יביאו לשום שינוי"

מוקדם יותר גורמים איראנים שונים הביעו שביעות רצון ממספר האזרחים שהגיעו ליטול חלק בבחירות, ונציגיו של רוחאני, המועמד המתון לבחירות לנשיאות איראן, אף החמיאו לפיקוח על הבחירות ולארגונם. הנשיא מחמוד אחמדינג'אד "החזיק במתח" את עמיתיו, כשבניגוד למנהגו בשנים קודמות, לא היה בין הראשונים להצביע אלא הגיע לקלפי בטהרן רק בשעות אחר הצהריים. גורמים שונים כבר העריכו כי הוא מתכוון להחרים את הבחירות כאות התרסה, נוכח יחסיו המעורערים עם המנהיג העליון עלי חמינאי - אבל בסופו של דבר מחאתו הייתה הצבעה מאוחרת.

 

בישראל עדיין בטוחים כי גם ניצחון של רוחאני לא מסמן שינוי מגמה. שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שמבקר בארצות הברית ונפגש עם מקבילו צ'אק הייגל, אמר כי "הבחירות באיראן לא יביאו לשום שינוי. חמינאי הוא זה שיחליט מי הנשיא הבא. צריך להיות קשוחים יותר עם האיראנים מבחינה דיפלומטית ומבחינת הסנקציות, ושיהיה ברור להם שהאופציה הצבאית נמצאת על השולחן. אנחנו מודאגים מאוד מההתקדמות האיראנית בפרויקט הגרעין ומודאגים ממה שאנחנו לא יודעים. ישנם סימנים להתקדמות איראנית בפרויקט כדי להפוך למדינת סף גרעינית, ואז זה יהיה תלוי בהם האם להפוך למדינה גרעינית".


פורסם לראשונה 15/06/2013 07:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים