שתף קטע נבחר

ועדת ששינסקי 2: איפה הכסף ממשאבי הטבע?

יאיר לפיד מקים ועדה חדשה שבראשה יעמוד פרופ' איתן ששינסקי. הוועדה תבחן את שיעור המס שמוטל על מפעלים פרטיים שמפיקים רווח ממשאבי הטבע של המדינה. במוקד הוועדה - הרווחים של כימיקלים לישראל ממפעלי ים המלח

שר האוצר, יאיר לפיד , הודיע על הקמתה של "ועדת ששינסקי 2", שתבחן את שיעור המס שמוטל על גורמים פרטיים המפיקים רווחים ממשאבי טבע של מדינת ישראל. בראש הוועדה יעמוד הכלכלן פרופ' איתן ששינסקי מהאוניברסיטה העברית בירושלים. ששינסקי עמד גם בראש הוועדה שבחנה את שיעור המיסוי על הפקת גז טבעי מהמאגרים בים התיכון ב-2011.

 

כי"ל דשנים: בלי שדה בריר נפסיק פעילותנו בארץ

מי עדן נמכרה לקרן השקעות זרה

לייצא את רוב הגז של ישראל? בכייה לדורות

רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו לפייסבוק של ערוץ הכלכלה והצרכנות

 

הוועדה תוסמך לבחון את כלל ההסדרים הקיימים היום בין המדינה לבין גורמים פרטיים המפיקים רווחים מכימיקלים, מים מינרליים, חול וחצץ ומשאבי טבע נוספים שקיימים בארץ. בכתב המינוי של הוועדה הודגש כי חבריה אינם מתבקשים לחוות את דעתם בנוגע למיסוי גז ונפט, לאחר שנושא זה "הוסדר לאחרונה" במסגרת עבודתה של ועדת ששינסקי הראשונה.

 

הרווחים של כי"ל תחת זכוכית מגדלת

הנושא המהותי ביותר שבו תדון הוועדה הוא נושא הרווחים שמפיקה חברת כימיקלים לישראל, הנמצאת בשליטתה של "החברה לישראל" של עידן עופר, מהאשלג המצוי במי ים המלח. עלויות ההפקה של אשלג בים המלח נמוכות מאוד, שכן הוא מופק בתהליך של אידוי מי הים בשמש, והרווחים עצומים, הואיל שהאשלג מהווה חומר חשוב לדישון והביקוש לו זינק בעשור האחרון בעקבות הביקוש הגובר למזון, בעיקר במזרח אסיה.

 

 (צילום: לע"מ) (צילום: לע
(צילום: לע"מ)

 

כתוצאה מכך, מפיקה כימיקלים לישראל רווחים של מיליארדי שקלים מהשימוש במי ים המלח. בינואר 2012 הוחלט כי התמלוגים שמשלמת החברה יעלו מ-5% ל-10% על הפקה של יותר מ-1.5 מיליון טון. זאת, במסגרת הסכם בין החברה לישראל למשרד האוצר, שכלל גם הבטחה של החברה לממן את העבודות הדרושות לנטרול הנזק שנגרם לחופי ים המלח כתוצאה מתהליך ההפקה ("קציר מלח").

 

במרס האחרון התייחס פרופ' ששינסקי לנושא התמלוגים על אוצרות הטבע בראיון ל-ynet, ואמר כי הוא סבור שיש להטיל מס נוסף על מפעלי ים המלח. "מחיר האשלג עלה מכ-80 דולר לטון בסוף המאה שעברה לכ-1,600 כיום", אמר אז ששינסקי. "כל הרווחים של החברה לישראל באו מהאשלג. הם לא צריכים לעשות שום דבר כדי שהרווחים יעלו, אי אפשר לשייך את הרווחים שלהם ליכולת הניהולית. הם תוצאה של עליית מחיר האשלג והמדינה צריכה לקבל את חלקה בהם".

 

עוד ציין ששינסקי כי העלאת התמלוגים בינואר 2012 הייתה בסך הכל יישום של הסכם ישן שנחתם עם הפרטת המפעלים, וכי יש לפעול בנוסף להטלת מס רווחי יתר על המפעלים, כפי שהוטל על מאגרי הגז בשעתו.

 

יצוין כי בכתב המינוי של הוועדה, מתייחס שר האוצר באופן פרטני למפעלי ים המלח ומבקש מחברי הוועדה להביא בחשבון הן את ההסכם מינואר 2012 והן את העובדה שהחברה לישראל הייתה עד לאחרונה במגעים למיזוג כימיקלים לישראל עם חברת "פוטאש" הקנדית. שר האוצר אף הפנה את חברי הוועדה לציטוט מתוך ההסכם שנחתם ב-2012 שבו נכתב כי "לעת הזאת, הממשלה לא רואה צורך בשינוי ההסדר הפיסקאלי בנוגע למפעלי ים המלח".

 

התחייבות זאת, והפרשנויות השונות שניתן לתת לה, תעמוד בוודאי במרכז הדיון שיתקיים בין הוועדה לבין נציגי חברת כימיקלים לישראל. בחברה כבר החלו בהכנות לקראת עבודת הוועדה לפני כחודשיים, כשהודיע שר האוצר לראשונה על כוונתו להקימה. יש להזכיר כי בפעם הקודמת שהתקיים דיון בנוגע לגובה המסים שמשלמת החברה, הסתיים הדיון בהסכם שהושג במשא ומתן חשאי בין הצדדים, תוך שהחברה נמנעת מלהגיע למצב של עימות גלוי בינה לבין המדינה, כפי שקרה לחברות הגז בשעתו.

 

כי"ל: אין מקום להטיל עוד מס

מקורות בחברה מסרו היום ל-ynet כי גם כעת מבקשים בחברה לשמור על ממלכתיות בדיון על רווחיה ולא לגרום נזק לתדמיתה הציבורית, אך לא ברור לעת עתה אם יהיה ניסיון להתניע משא ומתן נוסף או שמא יתרכזו המאמצים בניסיון לשכנע את חברי הוועדה למתן ככל שניתן את המסקנות.

 

למרות שפרופ' ששינסקי כבר הביע את עמדתו לגבי הצורך להטיל מס רווחי יתר על מפעלי ים המלח, בכימיקלים לישראל מאמינים כי ניתן לשכנע את שאר חברי הוועדה ואת חברי הכנסת כי אין מקום להטיל מס שכזה בשנים הקרובות.

 

לשם כך יסתייעו בטענה כי ההתחייבות שניתנה ב-2012 מחייבת גם את הממשלה הנוכחית, מכיוון שעוד לא עברו שנתיים מאז שנחתם ההסכם הקודם. כמו כן יטענו כי החברה משלמת כבר עתה שיעור תמלוגים אפקטיבי של 16%, שהוא גבוה יותר מזה שמשלמות חברות הגז. זאת, לצד העובדה שבשנתיים הקרובות יעלה מס החברות שתשלם מ-15% ל-26.5% בעקבות ביטול ההטבות הניתנות לה במסגרת חוק עידוד השקעות הון.

 

בסך הכל, טוענים בכימיקלים לישראל, כי החברה משלמת כיום 41% מס ותשלם בעתיד 59%. נתון זה, לצד ההבטחה שניתנה על ידי משרד האוצר ב-2012, ישמשו בסיס לטענה של בעלי הזיכיון על מפעלי ים המלח כי אין מקום לגבות מהם מס נוסף.

 

החברים הנוספים בוועדה יהיו יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, יוג'ין קנדל; החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו; ראש אגף התקציבים, אמיר לוי; מנהל רשות המסים, משה אשר; הממונה על כלכלה והכנסות המדינה במשרד האוצר, מיכאל שראל; מנהל אגף מאקרו כלכלה ומדיניות בבנק ישראל, עדי ברנדר; המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, אבי ליכט; מנכ"ל משרד האנרגיה והמים, שאול צמח; מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, אלונה שפר; מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג; ומנהל רישוי אוצרות טבע במשרד האנרגיה והמים, יוסי וירצבורגר.

 

הוועדה תגיש את המלצותיה לשר האוצר עד יוני 2014.

 

כי"ל: מברכים על הקמת הוועדה

מחברת כימיקלים לישראל נמסר בתגובה, כי "כי"ל מברכת על הקמת הוועדה לבחינת תקבולי המדינה ממשאבי טבע, שהוקמה על ידי שר האוצר, מר יאיר לפיד. החברה מאמינה ומקווה שוועדה זו, על כל חבריה, תבחן ברצינות ובמקצועיות את כל העובדות, הנתונים והמחויבות הנוכחית של הנוגעים בדבר, תוך בחינת טובתה של מדינת ישראל, כולל: הקהילות המקומיות שעשויות להיות מושפעות מהחלטות אלה, הציבור בכלל, העובדים והשותפים העסקיים של כיל, כמו גם בעלי המניות של החברה מהארץ ומהעולם.

 

מהבחינה הזאת, אנו מצטערים כי פרופ' שישנסקי הביע כבר את דעתו בנדון אף לאחר פנייתו של שר האוצר אליו, באופן שפוגע במראית העין של הבדיקה העניינית והמקצועית של הדברים, וכל זאת תוך הצגת עובדות ונתונים לא נכונים ולא בדוקים.

 

כי"ל תשתף פעולה עם הוועדה ותספק לה את כל המידע הרלבנטי המצוי בידי החברה, בדיוק כפי שהיא נהגה בעבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר, יאיר לפיד
צילום: גיל יוחנן
פרופ' איתן ששינסקי
צילום: חיים צח
מומלצים