שתף קטע נבחר

פשרה, חצי פשרה: המתווה הגרעיני של רוחאני

הבעיה הרוחאנית של נתניהו: נשיא איראן רמז במסיבת העיתונאים הראשונה כי יסכים לביקור פקחים במתקני הגרעין, כנראה לאחר שמשימת הטיוח הושלמה. בנוגע להפסקת פעולת הצנטריפוגות ולשיחות ישירות עם ארה"ב הוא נשאר עמום

הנשיא הנבחר של איראן חסן רוחאני מאותת היום (ב') שהוא מחפש פשרה עם המערב. בו בזמן הוא רומז שהפשרה הזאת לא תחרוג ולא תהווה שינוי מפליג מהמדיניות ומהאסטרטגיה שקבע המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי. דבריו ככל הנראה מהווים בקווים כלליים את המתווה שתציג איראן בסבב השיחות הקרוב עם המערב, שצפוי להיערך בחודש אוגוסט.

 

במסיבת העיתונאים הראשונה שלו מאז היבחרו, התווה רוחאני את גבולות הגזרה של הפשרה שאליה כנראה יש לו מנדט להגיע גם מהמנהיג העליון. לפי רוחאני, איראן תמשיך את העשרת האורניום, אבל הוא לא פירט לאיזה רמת העשרה ומה יעשה בכמויות האורניום שיועשרו. כלומר, האם הם יופנו לייצור מוטות דלק או שחלק מהאורניום שיועשר ל-20%, ייצא מגבולות המדינה.

 

הפרטים האלה הם רק דוגמה למה שחסר במה שרוחאני אמר, כדי להבין יותר טוב אם פניו לפשרה אמיתית בנושא ההעשרה. הנשיא שהשיג ניצחון מוחץ על יריביו השמרנים לא התייחס בנאומו גם להתקנת צנטריפוגות מדגמים חדישים, נושא מרכזי נוסף. כלומר, בעניין העשרת האורניום רוחאני מבטא את העמדה המתריסה והבלתי מתפשרת של המנהיג העליון, כפי שהייתה בזמן נשיאותו של מחמוד אחמדיניג'אד, אבל רק ליד שולחן המשא ומתן אפשר יהיה לדעת למה באמת הוא מתכוון ואם אכן יש לו מרחב גמישות בעניין העשרת האורניום.

 

רוחאני במסיבת העיתונאים הראשונה. לא יוביל לשינוי מפליג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוחאני במסיבת העיתונאים הראשונה. לא יוביל לשינוי מפליג(צילום: רויטרס)

 

את הפיתוי הגדול מציע רוחאני למערב בעניין ה"שקיפות". כשהוא מדבר על שקיפות זו מילת קוד לפיקוח אנשי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם על מתקני הגרעין בארצו. עד כה מאפשרת איראן לפקחים לבקר באתרי ההעשרה ובכורי הגרעין לאחר הודעה מראש. עם זאת, טהרן מסרבת בעקשנות לאפשר לאנשיו של יוקיה אמנו לבקר במתקנים צבאיים בהם נעשו על פי החשד ניסויים שנועדו לאפשר לה לבנות מתקן נפץ גרעיני מהאורניום שהעשירה, ואף למזער את מתקן הנפץ כדי שאפשר יהיה להתקין אותו בראש טיל בליסטי.

 

איראן למשל סירבה עד כה בעקשנות לאפשר לפקחי סבא"א לבקר במחנה משמרות המהפכה בפרצ'ין, שבו לפי מידע מודיעיני שהגיע למערב נעשו ניסויים בפיתוח מתקן נפץ גרעיני. האיראנים "ניקו" את המקום ביסודיות תחת מצלמותיהם הבוחנות של הלוויינים המערביים, אבל כנראה לא היו מרוצים מהתוצאות, ולכן כבר יותר משנתיים הם מונעים מפקחי סבא"א מלבקר בבסיס הצבאי הסודי. ייתכן מאוד שכעת הושלמו עבודות הטיוח בפרצ'ין לשביעות רצון אנשי תוכנית הגרעין האיראנית, ולכן רוחאני יכול לגלות נדיבות בנושא זה.

 

עניין אחר הקשור ב"שקיפות" הוא מתן אישור לפקחי האו"ם לבצע ביקורות פתע במתקני הגרעין השונים. האיראנים מסרבים עקרונית לאפשר זאת, אך ייתכן שעכשיו יהיו מוכנים לגלות גמישות בעניין הביקורות על מנת להסיר את הסנקציות.

 

הכיסוי הוורוד בפרצ'ין, שהוסר בינתיים. הטיוח הושלם? (צילום: אתר ISIS) (צילום: אתר ISIS)
הכיסוי הוורוד בפרצ'ין, שהוסר בינתיים. הטיוח הושלם?(צילום: אתר ISIS)

 

ברור לגמרי שרוחאני ינסה להציע פשרה למערב שתהיה שונה, אבל לא שונה מאוד, מהעמדות שהפגינו הנושאים ונותנים מטעם איראן בשנתיים האחרונות. ברור גם שכרגע המצב הכלכלי באיראן הוא בראש סדר העדיפויות לא רק של רוחאני, אלא גם של המנהיג העליון חמינאי, וייתכן שבמסיבת העיתונאים הראשונה של רוחאני נראו ניצני אותה תפנית.

 

ימים יגידו עד כמה עמוקה תהיה התפנית, אבל בינתיים עצם ההתמקחות על ההצעה האיראנית החדשה וההסתגלות של המערב לסגנון החדש של הנשיא החדש באיראן יאפשרו לתוכנית הגרעין להתקדם עוד כמה צעדים קדימה לעבר המטרה. כרגע אותו יעד הוא כנראה לא נשק גרעיני ממש, אלא להיות מסוגלים לייצר אותו בתוך שבועות. איראן תחת רוחאני תנסה כנראה להגיע למעמד של מדינת סף גרעינית, ותישאר שם עד שיוסר מעליה הלחץ.

 

כבר עתה נראה, לאור מסיבת העיתונאים הראשונה של רוחאני, שלישראל תהיה בעיית הסברה קשה ביותר. צריך לציין גם שבעניין היחסים עם ארצות הברית רוחאני לא הודיע שהוא מוכן למשא ומתן ישיר עם הממשל בוושינגטון, כפי שמעוניין הנשיא האמריקני ברק אובמה וכפי שהציעה ארצות הברית.

 

גם בעניין זה חוזר רוחאני על תנאיו של המנהיג העליון חמינאי, כפי שבאו לידי ביטוי מפיו של ראש צוות המשא ומתן לענייני הגרעין סעיד ג'לילי, שהתמודד מולו בבחירות: תחילה ארצות הברית תכיר בזכויות הגרעין של איראן, אחר כך תחדל מהתערבות בענייניה הפנימיים של איראן, כלומר תפסיק לגנות את הפרת זכויות האדם באיראן, ואז, רק אז, איראן תהיה מוכנה לשאת ולתת ישירות עם ארה"ב. לסיכום, בשורות גדולות לא היו במסיבת העיתונאים הראשונה של רוחאני. המשך בוא יבוא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חסן רוחאני, היום
צילום: רויטרס
מומלצים