שתף קטע נבחר

חשיבה מחודשת: תכנון מס לגזירות הכלכליות

אחרי אישור חוק ההסדרים בכנסת: אסטרטגיות תכנון המס שאולי ישאירו לחלקנו עוד כמה שקלים בכיס

הגזירות הכלכליות בתחום המסים אשר נקבעו בחוק ההסדרים החדש יגרמו לפגיעה קשה באזרחי ישראל, אך ישנן פעולות שונות שניתן לעשות כדי להקטין את הפגיעה.

 

 

חוק ההסדרים אושר בממשלה ובכנסת. כעת, אזרחי ישראל יגלו, כי לא רק שהנטו שלהם קטן יותר, גם המוצרים והשירותים יקרים יותר. להלן התייחסות לחלק מהשינויים הצפויים, וכן לאפשרויות תכנון מס בהקשר זה.

 

כיצד מתמודדים עם עליית מס ההכנסה?

בהתאם להצעת החוק, שיעורי מס הכנסה צפויים לעלות ב-1.5% בכל רמות ההכנסה וזאת החל משנת 2014. הממשלה התאהבה בהעלאות מסים והציבור שותק. המגמה הזאת החלה בשנת 2012 בעקבות דו"ח טרכטנברג, המשיכה בתחילת שנת 2013, וכעת שוב שיעור המס יעלה בתחילת 2014.

 

זה כנראה לא הסוף של העלאות המסים. בנק ישראל קבע לאחרונה כי יהיה צורך להעלות את שיעורי המס גם בשנת 2015. ניתן להעריך כי שיעור המס השולי יגיע עד ל-60% ויותר, וזאת מבלי לקחת בחשבון את התשלומים לביטוח לאומי, המהווים מס לכל דבר ועניין.

 

לאור האמור, קיים צפי שבעלי משכורות גבוהות ינקטו, בין היתר, באסטרטגיות של תכנון מס על מנת לצמצם את נטל המס שלהם. אחת האפשרויות המעניינות שרבים יבחנו היא הגירה למדינה אחרת בה נטל המס הישיר והעקיף נמוך יותר.

 

אפשרות אחרת היא הקמת חברה בע"מ, ומתן שירותים באמצעות החברה. פעילות באמצעות חברה יכולה לחסוך בתשלומי מסים בצורה ניכרת.

 

מה עושים כאשר מס החברות ממשיך לעלות?

הצעת חוק ההסדרים קובעת גם כי מס החברות יעלה ב-1.5%, משיעור מס של 25% כיום, לשיעור מס של 26.5% החל משנת 2014. בנוסף להעלאת מס הכנסה על חברות רגילות, הכוונה גם להעלות את שיעורי מס החברות המיוחדים שנקבעו בחוק לעידוד השקעות הון, באופן שבמקום שיעור מס מיוחד של 12% ביחס לתאגידים מסוימים במרכז הארץ, ייקבע שיעור מס של 15%, ובמקום שיעור מס של 6% בפריפריה, ייקבע מס בשיעור של 10%.

 

כמו כן, הכוונה היא להעלות את שיעור המס על חלוקת דיבידנדים בחוק עידוד השקעות הון מ-15% ל-20%, כל זאת החל מינואר 2014.

 

העלאת שיעור מס החברות הישראלי מהווה תמריץ להקמת חברות במדינות שונות בעולם בהם שיעור מס החברות נמוך יותר. כמובן, קיימת תמיד האפשרות להקים חברה במקלטי מס שונים בהם שיעור מס החברות הוא 0%. במקרים מתאימים, ניתן לפעול באמצעות חברה זרה אשר מפיקה חלק מההכנסות, וזאת בנוסף לפעילות המתבצעת על ידי חברה ישראלית.

 

מה הפיתרון למס שבח שיוטל על המשקיעים?

בהתאם להצעת חוק ההסדרים, הפטור ממס שבח למכירת דירות מגורים יבוטל ביחס למחזיקים יותר מדירה אחת. הרווח מהמכירה במקרה זה ימוסה במס שבח בשיעור מס של 25%. אולם, ניתן להימנע מהמס בדרכים שונות.

 

כך לדוגמא, ניתן להעניק במתנה דירה אחת לילד שלכם (מעל גיל 18), קודם למועד מכירת הדירה העיקרית. במקרה זה, במועד מכירת הדירה העיקרית המשקיע יהיה בעלים של דירה אחת בלבד, ועל כן יהיה זכאי לפטור ממס בתנאים המפורטים בחוק מס שבח מקרקעין.

 

לסיכום, סקרנו כאן רק חלק מהשינויים במיסוי בהתאם להצעת חוק ההסדרים. קיימים כמובן שינויים נוספים שיש להיערך אליהם בהקדם. כמו כן, סקרנו רק חלק ממגוון אסטרטגיות של תכנון מס שניתן לעשות בהם שימוש כדי להפחית את נטל המס. מוטב להתייעץ עם אנשי מקצוע הבקיאים היטב בתחום המסים, כדי להיערך כראוי לשינויים אשר ייכנסו לתוקף בתחילת 2014.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים