שתף קטע נבחר

חכמת ההמון מציירת כבישים וסורקת ספרים

כשנהגים הקליטו את עצמם נוסעים בכביש עוקף קריות, ווייז ידעה להוסיף אותו למפה. באופן דומה גוגל נעזרת בחכמת ההמון שמבלי לדעת, מתנדב לעזור לה בפעינוח סריקות של ספרים

יתכן שלאחר ההכרזה על רכישת וויז חלקכם חשבתם, "הי, בתור משתמש כבד לא מגיע לי חלק מה 1.1 מיליארד דולר? הרי המידע שאני סיפקתי על מיקומי, מהירות הנסיעה שלי ומכשולים שיש בדרך, הם שהפכו את ווייז לכזאת פופולרית!". כאשר חושבים על זה יותר לעומק, גם אתרים שבהם אנשים מדרגים שירותים, חנויות ובעלי מקצוע, נהיו פופולריים בזכות שיתוף המידע של המשתמשים.

 

 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 

השור הכבד בכביש עוקף קריות

הכוח של שיתוף הידע וחכמת ההמונים, הודגמו בצורה פשוטה וייחודית בהרצאה שהעביר ליאור צורף בכנס TED לפני יותר משנה. הוא העלה על הבמה שור ושאל את הקהל כמה הם חושבים שהשור שוקל. הממוצע של 500 התשובות שקיבל היה 1972 פאונד (812.84 קילו) והמשקל האמתי של השור היה 1975 פאונד (814.2 קילו) טעות של 0.17% בלבד.

 

את היתרון האדיר שיש לווייז, שמשתמשת בחכמת ההמונים, מעל המפות של גוגל אפשר לראות כאשר יש שינוי בכבישים. אחרי שנים של דחיות נפתח במרץ השנה כביש "עוקף קריות". אם תגלשו לאתר המפות של גוגל לא תראו אותו מופיע, אך בווייז הוא חי ובועט. זאת למרות שהחבר'ה בווייז יושבים ברעננה ולגוגל יש מרכז בחיפה. ברגע שאנשים שמשתמשים באפליקציה (או מנהלי אזורים בווייז - נהגים ותיקים ופעילים יותר) נוסעים על הכביש ומקליטים מסלול נסיעתם, אזי התוכנה שאחראית על המפות "מבינה" שמשהו השתנה. אם כביש חסום, פקוק או לא קיים, ההמונים ידעו באותה מידה למחוק אותו מהדרך. השיטה הזאת מבטיחה שהמפות יהיו הכי עדכניות שאפשר.

 

 

אנחנו חלק מהמחשב

אם עסקנו בחכמת ההמונים אז יש איש אחד שמשתמש בחוכמה שלנו, אפילו בלי לבקש את רשותנו. ממש כמו המכונות בסרט ה"מטריקס". לאיש הזה קוראים פרופסור לואיס וואן-אן (לאוהבי האנגלית Luis von Ahn).

 

פרופסור לואיס וואן-אן בן ה-33 פיתח ענף במדעי המחשב שנקרא "חישוב אנושי". היישום המרכזי של "החישוב האנושי", הוא היכולת להבדיל בין בן-אנוש למכונה. הצורך להבדיל בין בן-אנוש למכונה טופל בסרט "שליחות קטלנית" ע"י שימוש בכלבים. אבל פותחה גם שיטה שלא צריך להוציא שלוש פעמים ביום לטיול על מנת שלא תחרבן לכם בבית.

 

כאשר אתם עושים פעולה באתר אינטרנט כמו למשל פתיחת חשבון דואר אלקטרוני חדש, כתיבת הערה בבלוג או שימוש בשירות חינמי כלשהוא, אזי לרוב לפני ביצוע הפעולה מופיעה מולכם מילה מעוותת באנגלית שאתם צריכים לפענח, בשביל שידעו שאתם לא מחשב שפותח את התיבה בשביל לשלוח ספאם או להזיק בדרך אחרת. זה משהו בסגנון הזה:

 

 

עוד לא נוצרה תוכנת המחשב שתצליח לפענח את המילה המעוותת בצורה טובה וזאת למרות שרבים מנסים. אך לנו בני האנוש זאת פעולה די טריוויאלית שפשוט לוקחת זמן וגם די מעצבנת. בעזרת שיטה זו מבדילים בין בן אדם תמים שרוצה תיבת דואר אלקטרוני לבין תוכנה מחשב אוטומטית של חברות ששולחות דואר זבל. השם של יישום הזה נקרא קפצ'ה. באנגלית אלו בעצם ראשי תיבות CAPTCHA - , שמשמעותם Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart או בעברית פשוטה מבחן אוטומטי שמבדיל בן אנשים למחשבים.

 

כדי לפצח את הCAPTCHA יש חברות שמעסיקות הודים וסינים בשכר של דולר אחד לכל 1000 קפצ'ות שהם פותרים. חברת אמזון הלכה צעד אחד קדימה ויצרה זירת מסחר לפעולות של "חישוב אנושי" מכל סוג. לדוגמה, יש מישהו שישלם לך 1 סנט אם תגלה את המין של דמות שמופיעה בתמונה שתוצג לך.

 

חצי מיליון שעות ביום

כמו עם אופנהיימר והפצצה האטומית, גם ההצלחה הפנומנלית של הקפצ'ה הכניסה את מר וואן-אן למיני דכאון. זה קרה בגלל שהקבוצה בראשותו העריכה כי בני אנוש סביב העולם מפענחים לפחות 200 מיליון צפני קפצ'ה ביום. הנתון הזה מיתרגם ל-500,000 שעות ביום - הרבה כוח מוח שימושי שמתבזבז על מה שפרופסור וון-אן מגדיר כתרגיל חסר חשיבות.

 

מכיוון שכבר הבנו שהפרופסור מאד, אבל מאד, מוכשר אפשר לסמוך עליו שהוא ינצל את 500,000 שעות כוח מוח למטרה טובה וגם יעשה כמה בוחטות מהצד. לואיס הקים חברה בשם reCAPTCHA שעוזרת בפיענוח סריקת ספרים ואם רציתם לקנות אותה אזי גם פה גוגל השיגה אתכם. לבן האנוש התמים מוצגות עכשיו שתי מילים משהו בסגנון הזה:

 

 

התשובה הנכונה לאחת מהמילים ידועה והיא המבחן האמיתי. המילה השנייה נסרקה מספר מצהיב או עיתון ישן והמערכת תשתמש בתשובה של המשתמש, יחד עם משתמשים אחרים שיקבלו את אותה המילה, כדי לגלות מה היא. פשוט וגאוני. הבעיה של הדיגיטציה של ספרות ועיתונות העבר נפתרת אט אט בזכותנו ובחינם.

 

לומדים שפה זרה

הפרופסור לא שוקט על שמריו. הפרויקט הבא שלו נקרא DouLingo שמלמד אותך שפה זרה בזמן שאתה מתרגם. לפי טענתו אם מיליון איש יצטרפו לפרויקט אפשר יהיה לתרגם את כל ויקיפדיה מאנגלית לספרדית ב 80 שעות בלבד.

 

אם נחזור לטרוניה המקורית על אי השיתוף בעסקה של ווייז, אז דבר ראשון החיסכון בזמן שקיבל כל מי שמשתמש בווייז, גדול בהרבה ממה ש"נתן" למערכת. דבר שני, בפעם הבאה תקראו בבקשה את הסכם השימוש באתרים שאתם גולשים או באפליקציות שאתם מורידים. כתוב שם שלא מגיע לכם כלום.

 

ניר כץ הוא לא רובוט. בדקנו. יש לו בלוג בשם החיים על פי ניר

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מצייר מפה מחדש
צילום: רויטרס
מומלצים