שתף קטע נבחר

יוצאים לחופשת קיץ: תחשבו קודם על השיניים

יוצאים לחופשה או טיול עם הילדים? זה לא אומר שהשיניים שלהם בחופש. כדי שכאבי השיניים של הקטנטנים לא יהרסו לכם את התכניות, חשוב להתארגן מראש. כל הדברים שמומלץ לעשות לפני ובמהלך החופשה ומספר טיפים להגשת עזרה במקרי חבלות ופציעות. שתהיה חופשה נעימה

הקיץ כבר כאן, והחופש הגדול בפתח, אבל רגע לפני שמתחילים לארוז, אל תשכחו לוודא מה מצב השיניים של הילדים. כאבי שיניים, לצערנו, לא ממש מתחשבים בתכניות שלנו ועלולים להרוס חופשה שלמה אם לא נדע לטפל בהם טרם החופשה. קבלו טיפים לחופשה בשיניים בריאות.

 

  

התארגנו מראש

במקביל לבדיקת תוקף הדרכון או הזמנת הצימר, הזמינו תור אצל רופא השיניים של ילדיכם ובדקו את שיניהם. את הבדיקה כדאי לערוך מספר שבועות לפני הנסיעה המתוכננת כדי שיהיה מספיק זמן לטפל בבעיות, במידה ותהיינה כאלה.

 

בדקו אם רופא השיניים של ילדכם משתייך לרשת מוכרת שסניפיה פרושים ברחבי הארץ, כך שבמקרה הצורך תוכלו לפנות לטיפול גם במרפאה מרוחקת מביתכם", ממליצה ד"ר רולי ברקוביץ, "קחו אתכם ליתר בטחון את מספר הטלפון של המרפאה, הרופא, המוקד – כל מי שיוכל לעמוד לרשותכם אם תצטרכו ייעוץ טלפוני".

 

קיראו עוד על בריאות השיניים

 

טסים לחו"ל?

אם אתם טסים למדינה מערבית, המצב פחות בעייתי וסביר להניח שאם יתעורר צורך, הטיפול שילדכם יקבל יהיה ברמה טובה. "אבל, אם אתם טסים לטיול ספארי, לטיול ג'יפים או למדינת עולם שלישי – כדאי לבדוק מבעוד מועד בקופת החולים מהן האפשרויות העומדות לרשותכם, כדי שלא תיתקלו ברמה רפואית נמוכה ובשירות שאינו היגייני או מקצועי", מוסיפה ד"ר ברקוביץ. שוב, רעיון המפתח כאן הוא – בדיקה וטיפול מראש, כדי למנוע בעיות בטיול עצמו.

 

מתחילים לארוז?

אל תשכחו את מברשות השיניים של בני הבית, משחת שיניים שטובה לכם ומשחה שמתאימה לילדים, חוט דנטאלי ומי פה. אתם לוקחים איתכם ב"תיק תרופות" קטן גם משככי כאבים? בעת צרה אלה יהיו טובים דיים גם לשיכוך כאבי שיניים לקטנים.

 

שומרים על היגיינת הפה בזמן החופשה:

"הקפידו על שגרת הצחצוח של הילדים פעמיים ביום למשך שתי דקות בכל פעם, עם משחה המכילה פלואוריד", מדגישה ד"ר ברקוביץ. "אם אתם בטיול כיפי שכולל ממתקים (מומלץ לא להפריז גם בחופשה) וארוחות בשעות לא סדירות – השתדלו להורות להם לצחצח יותר ואל תשכחו לעזור להם להשתמש בחוט דנטאלי, להשלמת הניקיון". החיידקים, זכרו, לא יוצאים לחופשה.

 

ומה עושים במקרה של חבלה או פציעה?

גם אם הקפדתם להתארגן היטב לטיול, לעיתים צצות בעיות שיניים שלא בשליטתנו, כמו חבלה או פציעה במהלך בילוי בלונה-פארק או טיול ג'יפים.

 

"ישנן חבלות שמצריכות טיפול מידי בשן וישנן כאלה הסובלות דיחוי, אבל רק רופא יוכל לקבוע מה מצב הפגיעה ועל כן בכל מקרה של חבלה, בין אם מדובר בשיניים ראשוניות או קבועות - חשוב להיבדק אצל רופא שיניים".

 

לאחר שהילד יתושאל ויצולם ניתן יהיה להעריך את גודל הפגיעה והאם ניתן להמשיך בטיול ללא חשש ולטפל בעוד מספר ימים או שבועות בארץ.

 

אם אתם במהלך טיול בחו"ל ומדובר בשבר קטן, ניתן בדרך כלל להסתפק בעזרה ראשונה, ואת הטיפול עצמו לדחות למועד מאוחר יותר. אם מדובר בשבר שחושף את הדנטין או חמור מכך, שבר עמוק אסור לדחות את הטיפול בשן וחשוב להגיע באופן מידי עם הילד למרפאה או לבית חולים שבו מחלקה לטיפולי שיניים.

 

השן יצאה מהמקום?

במיוחד כאן, חשוב להגיע למרפאה מוקדם ככל האפשר. מחקרים מוכיחים שלהחזרת שן למקומה תוך פחות משעה, תוצאות אופטימאליות לגבי האפשרות שהשן תחזור לתפקד כרגיל. במקרים כאלה, גם ההורים יכולים לסייע – אפשר לנסות להחזיר את השן למקומה בעדינות או לחילופין להחזיק את השן בחלב קר (הכוונה לחלב רגיל) המשמר את התאים מפני נמק, עד שמגיעים לרופא.

 

 כמובן, אל תהססו להשתמש בייעוץ בשלט רחוק. התקשרו לרופא השיניים שלכם או לקו חירום וקיימו ייעוץ טלפוני. ייתכן אף שהרופא המקומי ינהל שיחה עם הרופא שלכם כדי להבין טוב יותר איך לסייע לילד. כיום אפשר במקומות בהם קיימת תקשורת אינטרנט אל-חוטי, לצלם את הפגיעה בשן הילד ולהראות לרופא בארץ.

 

ברוך שובכם

הגעתם הביתה? התחילו מעקב וטיפול אצל רופא/ת השיניים של ילדכם. עכשיו אולי החופש נגמר, אבל אתם יכולים להיות רגועים – שהילד שוב בידיים טובות.

 

הכותבת היא מומחית ברפואת שיניים לילדים, רשת מרפאות כללית סמייל. חודש בריאות הפה מתקיים בחסות Oral B וכללית סמייל ובעידוד משרד הבריאות





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הילדים יוצאים לחופש, השיניים לא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים