שתף קטע נבחר

יחימוביץ': נעתור לבג"ץ שיפסול את יצוא הגז

באופוזיציה ובארגונים החברתיים שהובילו את המאבק נגד יצוא הגז, לא מסתפקים בהחלטת נתניהו להקטין את כמות הגז שישראל תייצא, ומוסיפים לדרוש כי מסקנות צמח יגנזו וההכרעה תועבר לכנסת. יו"ר האופוזיציה הודיעה כי תעתור לבג"ץ עם ח"כים נוספים, וגם בקואליציה מבקרים את ההחלטה

החלטת ראש הממשלה ושרי האוצר והאנרגיה, להגדיל את כמות הגז שתישמר לצורכי המשק הישראלי מ-450 מיליארד מטר מעוקב ל-540 מיליארד מטר מעוקב (כך ש-40% מהגז ייועד ליצוא), נתקלת בתגובות מעורבות.

 

 

באופוזיציה ובארגונים החברתיים שהובילו את המאבק נגד יצוא הגז מוסיפים לדרוש כי מסקנות ועדת צמח יגנזו וההכרעה בנושא תועבר לכנסת. יו"ר האופוזיציה, ח"כ שלי יחימוביץ', אף הודיעה כי תעתור לבג"ץ על מנת שיפסול את ההחלטה, יחד עם ח"כ רובי ריבלין מהליכוד, ח"כ משה גפני מיהדות התורה ויו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אבישי ברוורמן. 

 

ראש הממשלה נתניהו מודיע על החלטתו. צפו: 

 

לטענת יחימוביץ', ראש הממשלה והשרים קיבלו את ההחלטה "מבלי שיהיה בידיהם ולו שמץ של מידע מדויק בדבר צרכי המשק האמיתיים בעתיד ועתודות הגז הקיימות, מלבד המסקנות הרשלניות של ועדת צמח". לדבריה, ההחלטה לאפשר לחברות הקידוח לייצא 40% מהגז היא כניעה לאינטרסים של החברות, אשר משלמות תמלוגים לפי התעריף הנמוך יותר של מכירת הגז בארץ ולכן ירוויחו יותר ככל שייצאו יותר.

 

ראש הממשלה נתניהו מודיע על יצוא הגז (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ראש הממשלה נתניהו מודיע על יצוא הגז(צילום: גיל יוחנן)

 

לצד העתירה המתגבשת לבג"ץ, נמשכים גם מאמצים לגבש רוב נגד ההחלטה בכנסת. יו"ר השדולה הסביבתית-חברתית, ח"כ דב חנין (חד"ש), אוסף בימים אלה חתימות של חברי כנסת על דרישה רשמית להעלות את נושא יצוא הגז לדיון המליאה. לטענתו, 64 חברי כנסת כבר חתמו על הדרישה.

 

"מעולם לא התקבלה החלטה כל כך דרמטית בצורה כל כך שטחית ופסולה", אמר היום חנין, לאחר שנודע על ההחלטה. "זהו מהלך שיסב נזק לכלכלה הישראלית כולה, לייצור החשמל, לתעשייה. העלויות של האנרגיה היקרה יתגלגלו לכיסי אזרחי ישראל שיפגעו בריאותית גם מדלקים מזהמים יותר".

 

פרץ: ההחלטה חיובית, אך אינה מספקת  

גם בתוך הקואליציה נשמעים היום דברי ביקורת על ההחלטה. השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ ("התנועה"), אמר היום כי ההחלטה חיובית אך אינה מספיקה. "טוב שמתחילה מגמה של שינוי, אך הדבר אינו מספק. על פי כל הבדיקות שלנו, הכמות שצריכה להישאר עבור ישראל היא 600 מיליארד מטר מעוקב, על מנת לתת מענה למעבר של שימוש בגז טבעי בכלל ענפי המשק – גם לאנרגיה, גם לתעשייה וגם לענף התחבורה. ענף התחבורה אינו מקבל את הכמות הנדרשת על אף שהוא הגורם המזהם העיקרי. אנו עומדים על כך שכמות הגז הטבעי לישראל לא תפחת מ-600 מיליארד מטר מעוקב".

  

בקרב הארגונים החברתיים שהובילו מאבק ציבורי נגד יצוא הגז, מאשימים את הממשלה בהטעיה בוטה של הציבור. מהמטה לשמירה על הגז הישראלי, שהוביל בחודשים האחרונים את המחאה הציבורית, נמסר כי מדובר ב"החלטה חסרת הגיון כלכלי, מדיני וסביבתי כאחד, אשר תשפיע על המשק הישראלי לעשורים רבים קדימה. בעוד כ-20 שנה תיפתח ועדת חקירה בנושא, אשר תיבחן כיצד הרשתה לעצמה ישראל לוותר בקלות כה רבה על הנכס האסטרטגי החשוב ביותר שלה".

 

בשוק ההון תומכים בהחלטה 

בקרב הארגונים החברתיים אף האשימו את שר האוצר, יאיר לפיד, שהפרה של הבטחות שהעניק במהלך מערכת הבחירות. דובר תנועת "ישראל יקרה לנו", אייל עופר, אמר היום כי הן לפיד, הן יעל גרמן והן מאיר כהן, התבטאו במהלך מערכת הבחירות בנושא וטענו כי יש להגדיל את כמות הגז שתישמר למשק הישראלי. עופר הוסיף כי הוא "מביע צער על כך שגם מפלגת 'יש עתיד' הצטרפה למכירת החיסול של העתיד האנרגטי השייך לדורות הבאים".

 

עופר הוסיף, כי החלטת הממשלה היא "שקשוקה", שכן היא מאפשרת למכור חלק ניכר מהגז שיישמר למשק הישראלי למדינות שכנות כמו ירדן ומצרים. כמו כן, טוען עופר כי הרווחים מתמלוגים הם כאין וכאפס לעומת החיסכון בעלויות האנרגיה, "במקום להתרכז בעלות שיעלה לישראל לקנות דלקים במקום הגז שייוצא, עלות של 600 מיליארד שקל, מתרכז לפיד ב-60 מיליארד שיכנסו כתמלוגים, שלא יעלו על 1.5% מהתקציב".

 

בחברות הקידוח, מנגד, מוסיפים לקרוא לממשלה לאמץ את מסקנות ועדת צמח, ולאפשר יצוא של מחצית מהגז במאגרים. "אנו סבורים שעל הממשלה לאמץ בישיבתה הקרובה את מסקנות צמח כלשונן על מנת שמדינת ישראל תוכל ליהנות באופן אופטימלי ומקסימלי מתגליות הגז ומהיתרונות הגדולים הטמונים בהן", אמר אורי אלדובי, יו"ר איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז. לדבריו, "דו"ח ועדת צמח הינו דו"ח מקצועי של ועדה בין משרדית, בלתי תלויה, שאיזנה בין צורכי המשק המקומי מחד לפוטנציאל האדיר שבייצוא הגז עבור כל אזרח ואזרח במדינה".

 

לתמיכה זכתה ההחלטה מצד שוק ההון, שם המתינו מזה זמן רב להכרעה שתסיר את ענן האי ודאות מעל עתיד מאגרי הגז. "מדובר באבן דרך חשובה מאוד להתפתחות מניות הסקטור", אמר אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות IBI, גיל בשן. "גורם חוסר וודאות משמעותי הוסר, ומרגע זה הדיון יעבור להיות מהי הדרך הטובה ביותר לייצא, ומגוון האפשרויות רחב אך כמעט כל דרך שתיבחר גוזרת שווי גבוה מזה המגולם בשוק כיום".

 

לדבריו, בשוק ההון לא הופתעו מההחלטה ומזה זמן רב מתנהלים המשקיעים על פי ההערכה שהממשלה תתיר יצוא של 40% מהגז.

 

ישנם גם גורמים בשוק ההון שמתחו ביקורת על החלטת הממשלה להגדיל את כמות הגז שתישמר למשק. "החשש כביכול מפני חוסר בגז למשק הישראלי בעוד 25 שנים, מפי אנשים שאינם מסוגלים לחזות את השבוע הקרוב, הוא לא יותר ממגוחך", אמר מנכ"ל חברת הייעוץ הפיננסי "תבור", מיכאל תבור. 

 

לדבריו, יש למהר ולמכור את הגז כל עוד הוא נחשב למקור האנרגיה המבוקש בעולם. "לאור התפתחויות מואצות במגוון תחומי טכנולוגיה ומדע, צפוי כי בעוד 10 שנים, ובוודאי בעוד 25 שנים, הטכנולוגיה של ניצול ממקורות מתחדשים תהיה זולה וזמינה, ואז הרי לא נקבל את התקבולים שיכולנו לקבל והגז יישאר במעבה האדמה כמצבת קבורה וסמל לטיפשות וקוצר ראות".

 

עוד אמר תבור, כי הודעת הממשלה על הגדלת כמות הגז ה"נשארת בישראל", אינה אלה "כניעה מיותרת ובוודאי חסרת מעוף להלכי הרוח של הרחוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
יו"ר האופוזיציה יחימוביץ'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים