שתף קטע נבחר
צילום: index open

יא ווראדי איזה קציצה! 4 מתכוני קציצות צמחוניות

עם אורז, פסטה או אפילו לבד - קציצות הן מנה שתמיד כיף לנשנש. 4 מתכוני קציצות צמחוניים שכולן ירקות: עם תרד וצנוברים, לביבות בטטה , קציצות פראסה (שגם ילדים יאהבו!) וקציצות עדשים פרובנסאליות

קציצות הן מנה פופולרית שמתקבלת בברכה כמעט בכל מטבח בין אם הוא צמחוני ובין אם לאו - ובצדק. בראש ובראשונה, הן קלות להכנה ושנית יש אינספור שילובים של מרכיבים שאפשר להכין מהם קציצות - החל מירקות דרך תבלינים, עשבי תיבול, קטניות ומה לא.

 

עוד בערוץ האוכל:


משתלבות עם הכל. קציצות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
משתלבות עם הכל. קציצות(צילום: ירון ברנר)

 

לפני שמתחילים - 3 טיפים

  • מותק, הקציצה התפרקה! חשוב שבמרכיבי תערובת הקציצה יהיה איזשהו מרכיב שידביק את שאר מרכיביה. בין המרכיבים שיכולים לשמור על הקציצה שלא תתפרק נמצאים בכל מזווה: פירורי לחם, קמח לבן, קמח חומוס או אפילו קמח מצה.
  • ג'וסי קציצושי. את העסיסיות של הקציצות ניתן להשיג באמצעות ביצים וגבינות רכות לצמחונים וסילאן או טחינה גולמית לטבעונים.
  • יותר בריא? תאפו! בכל המתכונים ניתן להמיר את הטיגון באפייה בתבנית משומנת בחום של 170 מעלות לכ-12 דקות במהלכן יש להפוך את הקציצות לפחות פעם אחת, על מנת שישחימו משני הצדדים.

 

לביבות בטטה אפויות

מתכון קל עם עקצוץ של קצח, שנהנה ממתיקות הנובעת מהבטטות. מתכון שמתאים לאירוח ובפרט כפתיח - גם אורחים שאינם צמחונים ייהנו מהמנה הזאת.

 

המרכיבים:

4-5 בטטות גדולות, צלויות בתנור

200 גרם קמח תופח

1 כפית אגוז מוסקט טחון

מעט מלח ופלפל

מעט קצח

 (צילום: אייל קרן) (צילום: אייל קרן)
(צילום: אייל קרן)

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים וצולים את הבטטות בתנור בחום של 190 מעלות במשך חצי שעה, (שימו לב להפוך אותן מדי פעם) עד ריכוך. 
  2. מועכים את הבטטות הצלויות עד לקבלת מחית אחידה. מוסיפים את הקמח והתבלינים ומערבבים היטב.
  3. מזליפים בעזרת שק זילוף את התערובת לכדי צורה של לביבות תפוחות על גבי תבנית מרופדת בנייר אפיה.
  4. מפזרים מעט מהקצח על כל אחת מהלביבות ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך כ-12 דקות.

 

קציצות פראסה

הגרסה הצמחונית לקציצות הפראסה המוכרות ממטבח יהדות ספרד שחביבה גם על ילדים באופן מפתיע.

 

המרכיבים:

300 גרם כרישה, רק החלק הלבן

6 ביצים

250 גרם פירורי לחם

1/2 כפית אגוז מוסקט טחון

מעט מלח

 

לא רק בפסח. קציצות פראסה (צילום: אייל קרן) (צילום: אייל קרן)
לא רק בפסח. קציצות פראסה(צילום: אייל קרן)

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את הכרישה, קוצצים ומבשלים במים במשך כ-25-30 דקות עד ריכוך. מסננים, סוחטים היטב וטוחנים במעבד מזון.
  2. מוסיפים את הביצים ואת התבלינים ומערבבים.
  3. מוסיפים את פירורי הלחם תוך כדי ערבוב עד לקבלת תערובת אחידה ולחה.
  4. יוצרים מהתערובת קציצות ומטגנים במחבת עם מעט שמן במשך כ-3-4 דקות מכל צד עד לקבלת צבע שחום.

 

קציצות עדשים פרובנסאל - קציצות עדשים עם עשבי תיבול

קטניות הן מרכיב נהדר לקציצה הן גם זוקפות לזכותן ערכים תזונתיים וגם תורמות לאחידות ולגוף הקציצה. הטרחה היחידה במתכון הזה היא השריית העדשים שדורשת תכנון מוקדם.

 

המרכיבים:

300 גרם עדשים ירוקים, שהושרו לילה מראש וסוננו

1 כוס עשבי תיבול קצוצים דק - שמיר, נענע, פטרוזיליה ועירית

1/2 כוס קמח מצה או 1/2 כוס פירורי לחם (עם קמח רגיל העיסה פשוט תצא דביקה מדי)

1 ביצה + 1 חלבון של ביצה

קורט אגוז מוסקט, טחון

מעט מלח ופלפל

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את העדשים במים עם מלח במשך כ-15 דקות עד לריכוך ומצננים.
  2. מערבבים בקערה עמוקה  את העדשים עם יתר המרכיבים - חוץ מקמח המצה. מערבבים את את המרכיבים היטב ומוסיפים את קמח המצה בהדרגה תוך כדי ערבוב, עד לקבלת מאסה אחידה.
  3. יוצרים קציצות שטוחות מהתערובת ומטגנים במחבת עם מעט שמן מכל צד במשך כ-4-5 דקות עד להשחמה.

 

קציצות תרד עם פטה וצנובר

מתכון עשיר בערכים תזונתיים. חשוב לקצוץ גס את התרד על מנת שהקציצה תקבל מרקם שהוא לא חלק מדי. למי שרוצה ניתן להפחית או להוסיף מכמות הגבינה.

 

המרכיבים:

1 ק"ג תרד, שטוף וקצוץ גס

100 גרם צנובר קלוי במחבת

150 גרם גבינת פטה, מגוררת

150 גרם פירורי לחם

2 חלבונים טרופים קלות

מעט מלח ופלפל

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מאדים את התרד במעט שמן זית במשך 2 דקות במחבת עד שהוא מאבד מנפחו ונעשה גמיש. מסננים וסוחטים היטב.
  2. מערבבים בקערה עמוקה את כל המרכיבים - למעט פירורי הלחם. מוסיפים בהדרגה מפירורי הלחם תוך כדי בחישה עד לקבלת תערובת אחידה ולחה.
  3. יוצרים מהתערובת קציצות ומטגנים במחבת עם מעט שמן במשך 3-4 דקות מכל צד עד להשחמה.

 

  • המתכונים באדיבות שף מיקי קפלן, "המטבחון", רחוב רבי עקיבא 18 כרם התימנים, תל אביב. 03-5163689

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל קרן
קציצות פראסה
צילום: אייל קרן
מומלצים