שתף קטע נבחר

פרנקל, שוב אתה?

הוא כיכב בדו"ח המבקר לאחר ששלח יד לקופה הציבורית, בחברות שבראשן עמד לא ניכר ניהול מבריק. להיפך. אז כיצד ייתכן שהמערכת הישראלית שוב נזקקת דווקא לו?

בבוקר המינוי של יעקב פרנקל לסיבוב השלישי שלו כנגיד בנק ישראל, אמר שר האוצר כי צריך היה למנות מישהו ש"מכיר את המערכת מבפנים". מבלי משים, הצביע יאיר לפיד באמירה התמימה הזאת גם על השערורייה הציבורית של המינוי, וגם על רקבונה המבאיש של המערכת שיש להכירה כדי להתמנות כך.

 

נגיד חדש - ידיעות נוספות ב-ynet:

הנגיד הנבחר פרנקל: "ראש הממשלה היה נחוש"

היועמ"ש: אין מניעה למינוי פרנקל לתפקיד הנגיד

 

המערכת שונאת להשתנות. מינוי הנגיד (צילום: פלאש90) (צילום: פלאש90)
המערכת שונאת להשתנות. מינוי הנגיד(צילום: פלאש90)
 

 

בשנת 2002 בחר מבקר המדינה להקדיש עמודים רבים וארוכים בדו"ח השנתי שלו למעשים שונים של יעקב פרנקל ערב פרישתו המוקדמת מכהונתו השנייה כנגיד. מה עשה הפורש? שלח ידיים לקופה הציבורית כפי שרק מי ש"מכיר את המערכת" יודע לעשות. הוא דרש וקיבל 20,000 דולר עבור אש"ל עבור 623 ימים שבהם שהה בחו"ל, כמעט שנתיים שלמות, אלוהים אדירים - ולא הסתפק בזה. הוא דרש וקיבל פדיון ימי מחלה בלתי חוקי בעליל, עוד כמה עשרות אלפי שקלים, ועוד סכום של 100,000 שקל לפחות שמעולם לא הגיע לו. המבקר זעם, פרנקל אולץ להחזיר את הכסף. וציפור לא צייצה ושום כתב אישום לא הוגש, כי לא מגישים דברים כאלה נגד בכירי המערכת כשהם פורשים.  

 

אחר כך הלך לעשות לביתו: אותו ואת האמינות שאמור היה לשדר בתוקף תפקידו שכרו בחברת לומניס הקורסת. פרנקל לא הציל אותה מקריסה, ואפילו את האופציות הנדיבות שקיבל לא הצליח לממש ברווח. אמינות אמיתית או מדומה - מה כבר אמין במי ששולח ידיים לקופה לא לו? - לא עזרה ללומניס, אבל באופן משונה הכישלון שימש קרש קפיצה לפרנקל לתפקידו הבא. זה ודאי מוכר לכם מן המערכת: הלא הגירעון המדהים בתקציב המדינה, שבעטיו כל האזרחים שאינם טייקונים עוד יאכלו הרבה קש ויתקשו לשלם עליו, הוא פרי הגותו של ראש הממשלה בסיבוב הקודם. וזה הפריע לו להיבחר שוב?

 

המערכת רקובה

בראש הפירמידה הענקית של AIG, התחנה הבאה שלו, פרנקל הצטיין במיוחד. לא רק שלא חזה את קריסת השווקים הפיננסיים בארצות הברית - מנהלים רבים לא חזו - אלא גם הוביל את החברה בבטחה להתרסקות כה מרהיבה, עד כי האוצר האמריקני נאלץ להזרים לקופותיה סכום צנוע של 140 מיליארד דולר. כן, כן. ומה עשה המנהל? התפטר? חלק באחריות? הכה על חטא? הודה בטעות? כל התשובות לא נכונות. הוא פיתח שריון טפלון, המשיך ליטול משכורות עתק וחייך כל הדרך אל הבנק.

 

וזה מתאים למערכת, מתאים עד כאב: רק מי שמכיר את המערכת יודע שהיא לא סובלת אנשים שלוקחים אחריות, שפורשים מתפקידים בהם נכשלו וגרמו נזק.

 

שר האוצר משתבח בשובו של פרנקל ממשרתו ב-ג'יי.פי מורגן צ'ייס, הבנק הגדול ביותר בארצות הברית, שם הרוויח הרבה יותר מאשר בנגידות. ובכן, תחת ניהולו של פרנקל, הבנק הזה הפסיד לפחות 6 מיליארד דולר רק בשנת 2012 בשל ריבוי של עסקאות ספקולטיביות. רשימת האזהרות, הקנסות והתביעות נגדו מטעם האוצר האמריקני ארוכה כמו גלות קטנה (אבל רווחית) בניכר. אין בביצועים של הבנק דבר שיעיד על תבונתו העילאית של פרנקל, אלא בנושא אחד המוכר לו היטב: הצלחה מסחררת בניהול משא ומתן על תנאי שכרו.

 

הוא בן 70. בגיל הזה, אפילו שופטים עליונים פורשים, אבל המערכת, רקובה כבר אמרנו, תקלוט אל חיקה החם את האיש שכבר הרוויח הרבה יותר מחוץ למערכת, ויודע היטב, מניסיונו האישי, איך מרוויחים שלא כדין בתוך המערכת. וזה, צריך להודות, ניצחון גדול למערכת, יום של שמחה. כי כמו ראש הממשלה הכושל ושר האוצר שטרם הצליח לשכנע איש ברצינות מעשיו ואמירותיו, גם המערכת נורא שונאת להשתנות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעקב פרנקל
צילום: פלאש90
צילום: גבי מנשה
אריאנה מלמד
מומלצים