שתף קטע נבחר

בעלי אולמות מאיימים: נפסיק להעסיק בני נוער

בשורה רעה לנערים ונערות שתיכננו להרוויח קצת כסף בחופש הגדול: בדיון שערכה הוועדה לזכויות הילד של הכנסת, מנכ"ל התאחדות בעלי אולמות וגני האירועים הגיב להאשמות שהופנו כלפי הענף ואיים לוותר על העסקת צעירים."לא רוצים יותר לסבול מנזק כספי"

"הגישה שלנו היא להוציא את בני הנוער ממעגל התעסוקה שלנו; אין בכוונתנו לסבול מנזק כספי ולהחזיק אותם בחודשי הקיץ". כך אמר מנכ"ל התאחדות בעלי אולמות וגני האירועים, יהודה כהן, בדיון שנערך היום (ג') בוועדה לזכויות הילד בכנסת ועסק בהפרת זכויותיהם של בני הנוער העובדים בקיץ.

 

עוד על עבודת נוער - בערוץ קריירה

 

הדיון נערך לרגל יום הנוער והצעירים בכנסת בהשתתפות נציגי הנוער ובראשו עמדה מזכ"ל מועצת התלמידים והנוער הארצית, גל יוסף בת ה-15.5. "רוב בני השכבה שלי עובדים באולמות האירועים. השכר מגיע ל-90 שקל ללא קשר למספר שעות העבודה באותו הערב", סיפרה בדיון הודיה שילה, נציגת מועצת התלמידים הארצית.

 

מנכל"ית המועצה, גל יוסף, אמרה כי לא ייתכן שהשכר יהיה קבוע מראש ולא יילקחו בחשבון מספר שעות העבודה בפועל. היא הוסיפה כי אם תנאי העבודה לא עולים בקנה אחד עם החוק - חשוב לאזור אומץ ולהתלונן. מנכ"ל התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים כהן אמר בתורו, כי הם יוותרו על העסקת הצעירים. "אנו לא צריכים את הנוער וגם לא נזדקק לו", אמר.

 

דיאנה מז'ן, נציגת יוניס"ף סיפרה כי "אני עבדתי בעצמי באולמות אירועים מארבע אחה"צ ועד 2:00 לפנות בוקר ללא הפסקות - אפילו לא לשתייה ואכילה. ניסיתי להתקבל לעבודה במסעדה שאפילו לא הסכימה לשלם לי על שעות ההתלמדות ובתגובה נזפו בי על כך שאני מבקשת את השכר בתמורה לעבודתי". יו"ר הוועדה, ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, קראה לעגן בחוק את שעות העבודה של בני הנוער העובדים בקיץ.

 

ירידה במספר הקנסות למעסיקים

בדיון נכחו גם נציגי רשתות מזון מהירות המאופיינות בהעסקת עובדים, בהם נציגי "בורגרנץ'" שסיפרו על ההסכם הקיבוצי שנחתם מול העובדים לפני כחודש. נציגי "מקדונלדס" שנכחו אף הם בדיון, לא מדרשו להתייחס לטענות בדבר סיכול ניסיונות ההתאגדות מהחודש האחרון, אך הציגו מנגנון אכיפה פנימי שלא מאפשר לדבריהם להעסיק בני נוער בניגוד לחוק.

 

נציג משרד הכלכלה, יחזקאל אופיר, הציג בדיון את אפליקציית "בני נוער עובדים" המספקת לצעירים מידע על זכיותיהם ומאפשרת להם לחשב את שכרם. הוא הוסיף כי מעל 100 מפקחים יוצאים לשטח בחודשי הקיץ לאכוף את זכויות בני הנוער, כאשר בשנה שעברה סך הקנסות הכולל למעסיקים עמד על כ-40 מיליון שקל.

 

מנתונים שהציג אגף ההסדרה והאכיפה במשרד עולה, כי בשנת 2011 טיפל האגף ב-424 הפרות של חוק עבודת הנוער, מתוכן 149 הפרות חדשות. בנוסף הוטלו על מעסיקים 162 קנסות בסכום כולל של כ-3.1 מיליון שקל והוגשו כתבי אישום נגד 24 מעסיקים. בהשוואה לשנת 2009 מדובר בירידה של כ-60% במספר ההפרות שהאגף טיפל בהן ובירידה של כ-80% במספר הקנסות.

 

בדיון הוצגה בדיקת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהסתמכה על סקר כוח אדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2011, לפיו כ-25.6 אלף בני נוער בגילאי 17-15 הם ועסקים או מחפשים עבודה, כ-7% מבני שכבת הגיל. בתוך כך, 20.6 אלף עובדים -5.6% מבני שכבת הגיל. בנוסף, מספר בני הנוער השייכים לכוח העבודה האזרחי ועובדים בפועל גדל במידה ניכרת בחודשי הקיץ לכ-36.6 בני נוער - 10% מבני שכבת הגיל, בהם 27.5 אלף עובדים בפועל - 7.5% מבני שכבת הגיל.

 

בנוסף הוצגו סקרים שנערכו בקרב קבוצות גיל רחבות יותר, המעידים כי שיעור בני הנוער העובדים גדול מזה. כך למשל, לפי סקר של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה משנת 2008, 12% מן הילדים בני ה-15-11 עבדו בשנה שקדמה לעריכת הסקר. בנוסף, בשנת 2010 הוציא שירות התעסוקה 57.8 אלף פנקסי עבודה לבני נוער ועד יוני 2011 הוציא שירות התעסוקה כ-33 אלף פנקסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מלצר מלצרות מסעדה הסעדה קייטרינג עבודה קריירה
צילום: Shutterstock
מומלצים