שתף קטע נבחר

העיצומים במשרד החוץ; ישראלים תקועים בחו"ל

משפחה שלמה שנתקעה בהולנד לאחר שגנבו לה תיק עם דרכונים והורים טריים שעוד לא יודעים אם יצליחו לעלות על הטיסה המתוכננת: עובדי משרד החוץ החריפו לאחרונה את העיצומים והפסיקו להוציא דרכונים בשגרירויות. התוצאה: ישראלים נתקעים בחו"ל. שוחחנו איתם

ההחרפה בשביתת עובדי משרד החוץ משפיעה על ישראלים מעבר לים. במסגרת השביתה הופסק בשבועיים האחרונים מתן שירותים בנציגויות בחו"ל. בעקבות זאת, עשרות ישראלים שהיו צריכים להוציא דרכונים כדי לחזור לישראל נתקעו מעבר לים.

 


עובדי המשרד נמצאים בסכסוך עבודה מזה מספר חודשים, על רקע תנאי שירות חו"ל וטענות למינהל לא תקין. לטענתם, כי האוצר והממשלה מתעלמים מהעיצומים ואינם נענים לבקשה לפצוח מולם במו"מ - דבר שהביא להחרפת הצעדים הארגוניים. במסגרת זו הפסיקו העובדים בין היתר את מתן השירות הקונסולרי בנציגויות בחו"ל. צעדים אלו השפיעו על ישראלים שנדרשים להוציא דרכון בחו"ל וגילו כי אינם יכולים לעשות זאת.

 

כך למשל ארע לשגיא מוזס (33), שהתגורר בחודשים האחרונים עם אישתו בפריז לשם נסעו לצורכי לימודים. לזוג נולדה ילדה לפני כחודש והמשפחה הצעירה אמורה לחזור ביום שישי הקרוב לישראל – אך לתינוקת אין עדיין דרכון ולא ברור אם יצליחו באמת לחזור במועד המתוכנן. 

 

מוזס סיפר ל-ynet כי הם ניסו לגשת מספר פעמים לקונסוליה, אך נדחו שוב ושוב. "כששאלנו לפני חודש מה ההליך לקבלת דרכון לתינוק וכמה זמן זה לוקח, הם אמרו שזה עניין די מהיר", הוא מעיד. "לפני שבועיים כשהגענו לשם, אמרו לנו שהם יכולים לרשום אותה אבל בקשר לדרכון אין מה לעשות כרגע כי הם בשביתה. חזרנו אליהם עוד כמה פעמים וכלום - הם עדין בשביתה".

 

בני הזוג, שממתינים כעת לתשובה מוועדת הערעורים בירושלים, חשים בינתיים כמי שנמצאים במירוץ נגד הזמן: החוזה בדירתם נגמר, אין להם אפשרות להאריך אותו ואין להם מושג היכן ישהו אם יאלצו לדחות את הטיסה. "אנחנו צריכים לפנות דירה ולהתחיל למצוא פתרונות" הוא מעיד. "דחיית כרטיסי טיסה בתקופה הזאת של השנה זאת עוד מכה לכיס, ואם דוחים אז למתי בכלל?".

 

"גיהנום מבית"

משפחת פישלר, שנסעה לטייל באירופה עם שלושת ילדיהם ואחד האחיינים, מצאה את עצמה תקועה בהולנד ללא אפשרות לחזור, זאת לאחר שבתחילת הטיול נגנב מהם תיק עם שני דרכונים. מי שסייעה להם במצב ובשלט רחוק מישראל, היתה אחותה של האם, שירה ברדה. 

 

"ביום ראשון שעבר נגנב מאחותי תיק התינוק שלה ובו, בנוסף לציוד של התינוק ולכסף גם שני דרכונים, של התינוק בן 5 חודשים ושל האחיין שלה", סיפרה ל-ynet. "מנקודה זו התחיל מרדף אחר טופס מעבר - ביום שזה קרה, שמעתי שמשרד החוץ שובת ומעתה גם לא ינפיקו לישראלים שאיבדו את דרכונם בחו"ל תעודות מעבר, המאפשרות לצאת מהמדינה בה הם שוהים ולשוב לארץ".

 

ברדה מעידה כי הפעילה את כל הקשרים האפשריים, אך ללא הועיל - התשובות אותם קיבלה היו ש"עד שלא תסתיים השביתה, אין דרך להחזיר את בני המשפחה בישראל". היא גם גם פנתה בפייסבוק לשר הפנים גדעון סער, בבקשה לסיוע בהוצאת דרכונים עבור הילדים מישראל. התשובה אותה קיבלה היתה כי יש עשרות ישראלים במצב זה וכי הנושא נמצא בבדיקה.

 

ברדה גם גם פנתה מעל הרשת החברתית לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר יאיר לפיד - אך לא קיבלה תשובה. "כיצד זה ייתכן שבמדינת ישראל של שנת 2013 מופקרים תיירים ישראלים בחו"ל בשל משבר שאינו בא לפתרון בהקדם האפשרי, במיוחד בתקופת תיירות מאסיבית זו?", ציינה. "משפחתי וכל אותם ישראלים שנמצאים בסיטואציות דומות, נאלצים אף לשאת בהוצאות כספיות כבדות מאוד, בנוסף לעוגמת הנפש".

 

סוף טוב הכל טוב - אתמול (ב') הסתיימה הסאגה הפרטית של המשפחה, כאשר ועדת החריגים במשרד החוץ הודיעה שמאחר שמדובר בילדים – יונפקו עבורם תעודות מעבר. זה לא מנחם את ברדה, שמעידה על תחושות של חוסר אונים ותסכול. "קיבלתי תחושה שאנו עוברים "גיהנום" פרטי לגמרי מבית, כלומר ממדינת ישראל", היא מעידה.

 

"איני כועסת על עובדי משרד החוץ, יתכן שמאבקם צודק", מוסיפה ברדה. "כאזרחית אני חשה כעס עז על נבחרי הציבור, שלא עושים מאום כדי לפתור את העניין. איך יתכן שאין שר במשרד כל כך חשוב? הסיפור האישי שלי נפתר, אך מה יהיה עם שאר הישראלים? זו תקופת שיא של טיסות וטיולים בחו"ל".

 

הוועד: לא נותרה לנו ברירה

עובדי המשרד מאוגדים בשלוש ועדי עובדים: מנהלי - שמאגד את המערך הלוגיסטי בארץ, מדיני - שכולל את העובדים שעברו קורס צוערים ועוסקים והסברה, וחוץ מדיני - שכולל את המערך הלוגיסטי שמשרת בחו"ל. במרס האחרון הכריזו העובדים על סכסוך עבודה, בין היתר על רקע תנאי השירות בחו"ל.

 

לטענת העובדים, העיצומים לא זכו להתייחסות מגורמי הממשלה הרלוונטיים, דבר שהביא להחרפת הצעדים. אלה כללו גם הפסקת הטיפול בביקורי שרים בחו"ל, הנפקת דרכונים דיפלומטיים וטיפול בביקורי אורחים רשמיים. "לצערנו, הגענו למצב בו לא נותרה לנו כל ברירה אלא להחריף את העיצומים", נמסר מהוועד. "אנו מצרים על הפגיעה שנעשית לאזרחי ישראל ומפנים אותם לראש הממשלה ושר האוצר, שאחראים למצב שנוצר".

 

יאיר פרומר, יו"ר ועד העובדים המדיני במשרד, הסביר ל-ynet כי "אנחנו נאבקים למען תיקון עיוותים ארוכי שנים בתנאי השירות של העובדים שלנו בחו"ל. השירות הפך לבלתי אטרקטיבי בהרבה מקומות בעולם, מכיוון שדיפלומט בעל משפחה לא יכול לקיים את עצמו ואת משפחתו מהשכר שהלך ונשחק, בן הזוג מאבד את מקום עבודתו ויש עלויות גובוהת מאוד בהחזקת המשפחה וגידול הילדים בשל יוקר מחייה.

 

"בנוסף יש עיכובים רציניים בקידם עובדים", הוא מציין. "המשבר במשרד החוץ כיום הביא לכך שאחד מתוך 3 דיפלומטים שמגוייסים דרך קורס צוערים, פורש לאחר עשור והמשרד מתקשה לאייש רבות מהמשרות בחו"ל בגלל תנאי השירות הירודים".

 

פרומר מציין בעיות נוספות, בהן "פגיעה מתמשכת בעובדים בארץ, בפרט בסקטור המינהלי, שמקבלים שכר נמוך בהרבה מקולגות שעושים את אותה עבודה. בנוסף דרשנו ייצוג הולם בוועדות המינויים לעובדים כמקובל במגזר הציבורי - החלטות ועדות המינויים והדרגים נמצאים כיום כמעט באופן אבסולוטי בידי ההנהלה וניתן לתקן באופן פשוט על ידי הגדלת ייצוג העובדים בוועדה".

 

מדוברות משרד החוץ נמסר: "הוועד נאלץ להחריף את הצעדים, כולל הקפאת שירותים קונסולריים בארץ ובחו"ל, מכיוון שהאוצר סירב להיכנס להידברות. האחריות לצעד הזה רובצת לפתחו של הממונה על השכר באוצר ואנו מקווים הוא יאפשר לנו לשוב לעבודה סדירה בקרוב תוך כיבוד זכויות העובדים".

 

בדוברות המשרד ציינו כי ישראלים שנתקעו בחו"ל ללא דרכון, יכולים לנסות לפנות לוועדת החריגים במשרד, במייל emanuel.mehl@mfa.gov.il, או anoch.amedi@mfa.gov.il

 

ממשרד האוצר נמסר: "עד כה משרד החוץ סירב לנהל מו"מ ללא תנאים מוקדמים וקבלת הבטחה מראש לגבי תוצאות המו"מ, רק לאחרונה הסכים הוועד להידברות עם גורמי האוצר. משרד החוץ וההסתדרות מפעילים ועדת חריגים, והיא אמורה לתת מענה לישראלים השוהים בחו"ל ונתקלים בקשיים עקב שביתת עובדי המשרד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרכון ישראלי
צילום: shutterstock
מומלצים