שתף קטע נבחר

נטישה בכנסת: "תישארו עם האנטי-דמוקרטיה"

בתום דיון סוער אושר בטרומית החוק שמעלה את אחוז החסימה, מקשה על הפלת ממשלה ומצמצם את מספר השרים. האופוזיציה נטשה את המליאה בנאום נתניהו לזכר ז'בוטינסקי: "מה הוא היה אומר?"

זכרו של זאב ז'בוטינסקי נוצל היום (ד') בכנסת להתנגחות פוליטית סוערת, אחרי הדיון על החוק שמחזק את כוחה של הממשלה על חשבון האופוזיציה. החוק לשינוי שיטת הממשל עבר בקריאה טרומית ברוב של 60 תומכים לעומת 44 מתנגדים, ואחריו נטשו רוב נציגי האופוזיציה את המליאה, בעת שראש הממשלה נאם ביום לציון פטירתו של ז'בוטינסקי. 

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

שיר למעלות: מה עשה דארת' ויידר בעמק המוות?

המדליף על הטיסה? נשיא בוליביה אולץ לנחות

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו קרא "להמשיך ולהציב במיוחד לבני הדור הצעיר את פועלו ותרומתו הכבירה של ז'בוטינסקי למפעל הציוני ולהקמתה של מדינת ישראל. אני לא חושב שאני מגזים כשאני אומר שעמדותיו משפיעות עד היום על אופייה ותרבותה של החברה הישראלית". נתניהו הסביר כי ז'בוטינסקי ראה ב"תחומי הפנים דרך ליברלית אמיתית".

 

לדברים הגיבה יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ': "ז'בוטינסקי כפי שאתם יודעים הוא לא אבי הרוחני, אבל אתה, ראש הממשלה, אומר שהוא מורך ורבך. אבל אם הוא היה נדרש לתת לך, תלמידו, את גיליון הציונים על מזון, מעון, מלבוש מורה ומרפא, איזה ציון היית מקבל על חמשת המ"מים האלה?".

 

הצעת חוק המשילות: אי אמון ברוב של 65

לפני ההתכנסות לזכרו של ז'בוטינסקי, דנו במליאה בהצעת החוק הכוללת תיקונים בעניינים משטריים: הגבלת מספר השרים וסגני השרים, העלאת אחוז החסימה והעלאת הרוב הנדרש לאישור הצעת אי-אמון בממשלה ל-65 חברי כנסת. אם לא הוקמה ממשלה חלופית, הממשלה המכהנת תמשיך לכהן. בנוסף מוצע לבטל את סעיף 36א לחוק-יסוד: הכנסת, הקובע את התפזרות הכנסת בשל אי קבלת חוק התקציב, ולתקן את חוק מימון מפלגות כך שבמקרה שבו סיעה התפלגה ולא ברוב חבריה, החלק המפולג לא יהיה זכאי לתשלומים. עוד על פי ההצעה: הצעת אי-אמון תתקבל רק ברוב של 65 חברי כנסת, ולא ברוב של 61 חברים כנדרש כיום.

 

ספסלי האופוזיציה (ארכיון) (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ספסלי האופוזיציה (ארכיון)(צילום: גיל יוחנן)
 

את ההצעה יזם ח"כ רונן הופמן (יש עתיד), שהציג אותו בכנסת ועורר ויכוח נוקב בעיקר סביב ההצעה להעלות את אחוז החסימה. הוא הסביר: "הצעת החוק באה לשנות, להבטיח שניתן יהיה לנהל כאן מדינה. היא מאוזנת ושקולה, ונוסחה בהתייעצות עם מיטב המומחים, הארגונים ומכוני המחקר. היא באה להבטיח שהדמוקרטיה הישראלית תישמר ואף תתחזק".

 

לדבריו, על פי ההצעה יוגבל מספר השרים ל-18 ומספר סגני השרים ל-4. "במדינות שונות בעולם, שאוכלוסייתן דומה לאוכלוסיית ישראל יש 10-7 שרים. 7 שרים מספיקים כדי לנהל את המדינה, אבל כדי לנהל קואליציה צריך 30. לא עוד! הצעת החוק גם קובעת שלא יהיו שרים ללא תיק ולא יהיו תיקים מיותרים ללא שרים. שר אחד, תיק אחד. באופן שמאפשר עבודה רצינית, מקצועית ויסודית".

 

האופוזיציה הגיעה בנוכחות מלאה והקשתה על הופמן שבמשך דקות ארוכות לא הצליח להציג את ההצעה. חברי הכנסת מהאופוזיציה קטעו אותו פעמים רבות. יו"ר מרצ, זהבה גלאון, הובילה את המהומה נגד החוק וקטעה את הופמן פעמים רבות: "זאת הצעה אנטי דמוקרטית. המטרה שלכם היא לסלק את חברי הכנסת הערבים מהכנסת", צעקה לעברו. "אתה שליח שעושה מעשה עקום על ידי המפלגה ששלחה אותך. צריך להתבייש בהצעת החוק הזאת".

 

"פוליטיקה חדשה?"

חברת מפלגתה, ח"כ תמר זנדברג אמרה: "ממתי אתם דואגים לדמוקרטיה ולאופוזיציה בכנסת? תפסיקו לספר לנו סיפורים. ההצעה שלכם היא הצעה רעה ומזיקה".

  

גם בש"ס הצטרפו לקריאות. ח"כ נסים זאב צעק: "אתם מדברים על דמוקרטיה? על פוליטיקה חדשה?", וניצן הורוביץ (מרצ) המשיך: "בושה וחרפה. זאת בושה שהממשלה תומכת בהצעה אנטי דמוקרטית כזאת. אני מתבייש".

 

השר מאיר כהן (יש עתיד) ניסה למנות את היתרונות של ההצעה, אך ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) קטע אותו: "מה כואב לכם? אתם רוצים להוציא אנשים מהכנסת". זנדברג: "אתם לא עונים לנו לשאלה. איך הוצאת המפלגות הקטנות בכנסת תגדיל את הדמוקרטיה? תענה על השאלה הפשוטה הזאת".  

 

יו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין, העניק את זכות הדיבור לנציג האופוזיציה, יצחק הרצוג (העבודה), שאמר: "זו הצעה מסוכנת. זה חוק שמשנה סדרי עולם. ואני אומר לך, ח"כ הופמן, העולם עגול והדמוקרטיה צופנת בחובה הרבה מאוד הפתעות. יום אחד אתה תשב בספסלי האופוזיציה וזה יהיה מהר משאתה חושב. חוק מקביל של רותם עבר עכשיו בוועדת הכנסת רק כדי להתעסק בבעיות של הקןאליציה שלכם, במחטפים שאתם עושים". הוא הזהיר: "יש סעיפים רבים בעייתיים ואתם פה בשביל לאפשר שלטון פקידים. מחטף כזה לא יקום ולא יהיה. אנחנו נילחם בכך הכלים העומדים לרשותנו. הדמוקטיה יקרה לכולנו".

 

מיד לאחר ההצבעה החלה המליאה בישיבה לציון יום פטירתו של זאב ז'בוטינסקי. חברי האופוזיציה יצאו במחאה מהמקום. "תישארו עם הצעות החוק האנטי דמוקרטיות שלכם", נימקו חלק מהם את המהלך עם יציאתם מהאולם. "מעניין מה ז'בוטינסקי היה אומר על הצעת החוק הזאת שאישרתם עכשיו".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון לע"מ
כמה שרים יהיו בעתיד?
צילום: אבי אוחיון לע"מ
ח"כ הופמן. בא לשנות
מומלצים