שתף קטע נבחר

יוצאים לטיול: העזרה הראשונה שכדאי לקחת לדרך

תכשירים נגד כוויות, שריטות וחתכים, משחות נגד שפשפות ומים טריים, הם חלק מפריטי החובה שכל מי שיוצא לטיול צריך לקחת. מומחה לרפואת מטיילים מסביר איזה חיסונים אסור לפספס ואיזה דברים נוספים יעזרו לחזור מהטיול בריאים?

טיולים לחו"ל בכלל וטיולי תרמילאים בפרט חושפים אותנו לסביבה שאיננו מורגלים בשהייה בה. בסביבה החדשה עלולים להיות סיכונים שונים לבריאותנו, החל ממחלות שונות המועברות דרך מזון, עקיצת יתושים וכו' וכלה בבעיות היגיינה דוגמת מים מזוהמים ותנאי סניטציה ירודים העלולים להביא לזיהומים שונים.

 

 

כדי לא לחוות עוגמת נפש ולבלות חלק ניכר מן הטיול במצב מחלה במקרה הטוב, או להזדקק להטסה דחופה לארץ במקרה הפחות טוב, חשוב שניערך מבעוד מועד גם מבחינה בריאותית. בדיוק כפי שאנו אוספים מידע, רוכשים כרטיסי טיסה ורוכשים ציוד מתאים לטיול כך גם עלינו להכין את גופנו לטיול.

 

עוד כתבות בערוץ פארם נט:

   

חיסונים - לכל המאוחר 6 שבועות לפני הטיול

החיסונים שכל מטייל נדרש לקבל נקבעים לפי אזורי הטיול, מאפייני הטיול ומשך הטיול. לדוגמא, חיסון נגד חיידקי המנינגוקוק שניתן בדרך כלל לנוסעים שעתידים לשהות עם מטיילים רבים (דוגמת הנוסעים לקיים את מצוות החאג' המוסלמית) אינו נדרש לזוג הנוסע לבית מלון באירופה.

 

עיתוי קבלת החיסון חשוב מפני שחיסונים לפני טיול ניתנים בדרך כלל במספר מנות. לדוגמא, החיסון לצהבת מסוג B אשר מורכב משלוש זריקות כאשר שתיים מתוכן ניתנות בהפרש של חודש והשלישית לאחר חצי שנה. בעקבות זאת, רצוי להתחסן מבעוד מועד על מנת להספיק ולהשלים את קבלת החיסון בטרם הנסיעה או לפחות להשלים 2 מנות.

 

סיבה נוספת לצורך בהשלמת החיסונים מבעוד מועד היא שחלק מן החיסונים נכנסים לפעולה רק לאחר פרק זמן מסוים כך שחשוב שנקבלם מבעוד מועד על מנת שנזכה להגנה לאורך כל הטיול. יתרה מזאת, מיקום הזריקה לעיתים קצת כואב למשך מס' ימים, חבל שנחווה כאב זה או תופעות לוואי אחרות של החיסונים (למרות שהן לא נפוצות) במהלך הטיול.

   

לימוד כללי התנהגות והיגיינה

מעבר לקבלת החיסונים הנדרשים חשוב שכל מטייל ילמד את תנאי ההיגיינה באזורים אליהם הוא נוסע. זיהומי מעיים הנגרמים בשל תנאי סניטציה ירודים ומים מזוהמים, עלולים להיות קשים. באזורים בהם אין ודאות מוחלטת לגבי טיהור המים, מומלץ להרתיחם למשך 5 דקות או להצטייד מבעוד מועד בכדורי כלור או יוד לטיהור המים או לרכוש מים מינראליים בבקבוקים סגורים.

 

כמו כן, הקפאה אינה משמידה את החיידקים כך שגם קרח אסור בשימוש באזורים אלה. אין מניעה לרחוץ במים במלון או באכסניה אם כי רחצה במאגר מים מתוקים, שלא עבר הכלרה, בטבע עלולה לגרום להידבקות בבילהרציה או בחיידק הלפטוספירה. מעבר לכך, מומלץ לצחצח שיניים עם מים מטוהרים.

 

מזון עלול להיות אף הוא מקור לזיהומים ולשלשולים. רצוי להצטייד במידע בנושא מראש ובמידה ומדובר באזור בסיכון גבוה חשוב להימנע מאכילה של מזונות שלא בושלו או נצלו היטב ולהקפיד על חיטוי או לחילופין קילוף של פירות וירקות.

 

התגוננות מפני יתושים – חיסון והצטיידות תרופתית

יתושים מהווים פונדקאי עבור מגוון מחלות, הידועה בהן היא מחלת המלריה, אך הם מעבירים מחלות נוספות דוגמת קדחת דנגי ודלקת מח יפנית, מחלה הנפוצה בעיקר באזורים שונים במזרח. ההגנה מפני היתושים והמחלות המועברות מתבצעת במספר מעגלים.

 

חיסון: במידה ויש חיסון כנגד המחלות אותן מעבירים היתושים אמצעי זה יספק את ההגנה הטובה ביותר, גם במקרה של עקיצה של יתוש נגוע. מעגל ההגנה השני הוא טיפול תרופתי מונע. למלריה אין חיסון אך קיים טיפול תרופתי מונע .

 

טיפול זה אינו מונע עקיצות יתושים אך הוא מונע מבעוד מועד את התפתחות המחלה במקרה של עקיצה. נדרש ליטול טיפול זה עם הכניסה לאזורים נגועי מלריה ובהתאם להנחיות הרפואיות שניתנו בארץ. מעגל ההגנה השלישי הוא ההגנה האישית שמטרתה מניעת העקיצה באמצעות חומרים דוחי יתושים, שינה תחת כילה, רשתות בחלונות וכן הלאה.

 

מניעת מחלת גבהים – הצטיידות בטיפול מונע

מחלת גבהים רלוונטית עבור מטיילים בגבהים של מעל 3,000 מטרים. מדובר באזורים הרריים בדרום אמריקה, באפריקה וכמובן בהרי ההימליה.

 

יתרה מזאת, חלק מאתרי הסקי באירופה ובארה"ב שוכנים בגבהים אלה. מטיילים המגיעים לאזורים אלה נדרשים להיערך מבעוד מועד עם טיפול תרופתי מתאים אשר בד"כ נוטלים אותו יממה לפני העלייה לגובה.

 

חשוב לציין שאופן המניעה הטוב ביותר למחלת גבהים הוא עלייה הדרגתית של עד 500 מטרים ביום על מנת לאפשר לגוף להסתגל לגובה. בעקבות זאת, נוסעים הטסים ישירות לאזורים גבוהים, חשופים יותר למחלה. יש לזכור כי מחלות רקע מסוימות כגון מחלת ריאות כרונית או מחלות לב יכולות להוות סיכון לנסיעה לאזורים גבוהים וחשוב לעבור יעוץ רפואי לפני החלטה על נסיעה כזו.

 

ציוד חובה שכדאי לא לשכוח בבית

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר מה לא כדאי לשכוח בבית:

 

תכשירים המכילים חומרי חיטוי: כגון ויטה-מרפן, מרפן ספריי, בפאנטן פלוס, טריפלדרם פלוס של לייף וסביעור של טבע. תכשירים אלו עוזרים לחיטוי האיזור עם כוויה ובדרך כלל מכילים חומר פעיל שנועד להרגיע את המקום ולעזור בתהליך הריפוי ושיקום העור הפגוע.

 

תכשירים המכילים חומר אנטי-היסטמיני: כמו פניסטיל ג'ל וטיודנטול ג'ל. הם מרגיעים ויכולים לסייע מלגרד כוויה או עקיצה. הפורמולה של הג'ל במקרה זה עוזרת גם לקרר את המקום. פניסטיל ג'ל, למשל, אינו מכיל קורטיזון או סטרואידים ולכן בטוח לשימוש בקרב ילדים ותינוקות.

 

תכשירים המכילים אלוורה: ד"ר פישר, לייף פרופשיונל, לייף, ד"ר מלומד, סקין-גארד, אתוש, זר הייטק, ד"ר סטורז.  חלק מתכשירי האלוורה מכילים ריכוז גבוה יותר של אלוורה כגון ג'ל אלוורה פורטה של לייף פרופשיונל, ג'ל אלוורה 97.5% של ד'"ר סטורז ושל זר הייטק.

 

תכשירים המכילים קלנדולה: הקלנדולה (או בשמה העברי, ציפורני החתול) היא מתנה נוספת מהטבע, ויכולה לסייע בהרגעת המקום וגם מסייעת לריפוי ואיחוי העור. מוצרים של קלנדולה יש לחברות שונות כגון לייף פרופשיונל, וולדה וחברת היל.

 

מומלץ גם לא לשכוח את סקין סייבר של מורז - משחה על בסיס צמחי מרפא שהוכחו כיעילים לטיפול בפגיעות בעור מפציעה, נפילה, כוויה, עקצוץ , גרד, צריבת מדוזה ועוד. מכילה לענה, הדס, מרווה וצמח הפולוגונום.

 

תכשירים להרגעת העור:

 

ברנשילד" BURN SHIELD של אלטמן: שני מוצרים משלימים לטיפול מיידי בכוויות ולמניעת נזקים מצטברים: תרסיס הידרוג'ל ותחבושות סטריליות לטיפול בכוויות, מתאימים למבוגרים ולילדים.

 

קלו -קוט: של חברת רפא - מחקרים קליניים הראו כי קלו-קוט יעיל במניעה וטיפול בצלקות מפציעות, ניתוחים כוויות וטראומה. קלו-קוט מונע התפתחות צלקת אדומה ובולטת ומשפר מראה של צלקת קיימת.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, ממליצה גם לא לשכוח קרמים אנטי פטרייתיים, המרגיעים גירודים למיניהם כמעט מיידית. "מומלץ להשתמש בהם כטיפול משלים לקרמים הטיפוליים ולשינוי בהרגלי ההיגיינה והלבוש".

 

נגד כאבים: היא מוסיפה כי לא כדאי לשכוח גם תרופות משככות כאבים ולהורדת חום כמו למשל, פארצטמול, אקמול דומיהן. או על בסיס איבופרופן (נורופן, אדוויל ודומיהן). היא מסבירה כי אם יוצאים לטיול עם הילדים כדאי לקחת את התרופות המתאימות לילדים, במינונים המתאימים.

 

מניעת שלשולים וכאבי בטן: חשוב לקחת תרופות נגד שלשול ונגד כאבי בטן שיכולים להתרחש בעיקר בגלל אכילה של אוכל שאנחנו לא מורגלים אליו. כמו למשל: קלבטן (ללא מרשם מגיל 3 ) או אימודיום או לופריט, שעוצרים את השלשול. "לעתים נוצר דווקא מצב של עצירות בנסיעה למדינה אחרת וכדאי להיערך בהתאם".

 

הצטננות ושיעול: לא לשכוח כי חילופי מזג אוויר יכולים לגרום להצטננות ולשיעול. "כדאי להצטייד בתרסיסים לאף ותכשירים להקלת השיעול וליחה בגרון", קטרון אומרת.

 

בנוסף, חשוב להיערך מבחינת המסלולים שתעשו. למי שמתכנן ללכת הרבה לא לשכוח תחבושות אלסטיות, פלסטרים ופלסטרים למניעת יבלות.

 

קטרון מוסיפה כי חשוב לא לשכוח, תכשירי הגנה מהשמש, תכשירים דוחי חרקים ותכשירי חיטוי לידיים.

 

בכל מקרה, הכנה בריאותית מוקדמת לטיול הכוללת איסוף מידע על כללי ההיגיינה המומלצים, קבלת החיסונים המומלצים במועד המתאים והצטיידות תרופתית ייחודית, מעבר לתיק העזרה הראשונה שכולנו מצטיידים בו, עשויים לעשות את ההבדל בין עוגמת נפש או סכנת חיים לבין הטיול המהנה, הממלא והמעשיר שחלמנו עליו.

   

הכותב הוא מומחה לרפואת מטיילים, מנהל המרכז לרפואת מטיילים ולמחלות טרופיות במרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
להיערך לסכנות שעלולות להתרחש בטיולים
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים