"התחלתי לצלם את כיכר תחריר במהלך ההפגנה ולא ידעתי מה מצפה לי. פתאום קבוצת גברים יצרה סביבי מעגל צמוד. הם התחילו לגעת בכל אינץ' בגוף שלי. הייתי במצב כל כך טראומתי עד שלא יכולתי לבכות, לסרב או לדבר. רק צרחתי" (הנייה מוהיב, תושבת קהיר, שנפלה קורבן לתקיפה מינית במהלך ההפגנות השבוע)
בין תחושת הכאוס שאופפת את מצרים ,לבין החשש הגובר והולך מפני שפיכות דמים, יש עוד היבט אלים שמצטרף בימים האחרונים להפגנות הענק בעד ונגד המשך כהונתו של הנשיא מוחמד מורסי .ארגון זכויות האדם Human Rights Watch דיווח היום (ד') שכמעט 100 מקרים של תקיפות מיניות, חלקן מקרי אונס, אירעו במהלך ההפגנות בכיכר תחריר בקהיר בשבוע האחרון. הארגון הגדיר את התופעה "מגפה", ודיווח שחלק מהנשים הותקפו באמצעות שרשראות ברזל, כיסאות, סכינים ואושפזו בבתי חולים. מדובר רק במקרים שדווחו לארגון, ובפועל מספר הקורבנות גבוה בהרבה.
צפו בעדויות הקורבנות:
הכאוס במצרים - כתבות אחרונות ב-ynet:
על פי הארגון, חמש תקיפות תועדו ביום חמישי שעבר (28 ביוני), 46 מהתקיפות התרחשו ביום ראשון (30 ביוני, תחילתה הרשמית של המחאה במלאות שנה לכהונת מורסי), 17 תקיפות ביום שני ו-23 ביום שלישי. הדו"ח פורסם הבוקר, ולא דווח כמה נשים הותקפו במהלך היום החולף - לפני ואחרי פקיעת האולטימטום של הצבא למורסי.
על פי הדיווח, מתנדבים של הארגון התערבו והצליחו לחלץ 31 נשים שהותקפו מינית במהלך הימים הללו. ארבע נשים נזקקו לטיפול רפואי, בהן שתיים שפונו מהכיכר באמבולנסים. אחת מהן נזקקה לניתוח לאחר שנאנסה באמצעות "חפץ חד".
באתר הארגון פורסם הסרטון ובו עדויות של קורבנות שהותקפו ונאנסו על קבוצות גברים בכיכר תחריר. בנוסף להנייה מוהיב דיברה גם יסמין אל-ברמאווי: "מכונית עצרה לידי. הם ניצלו את העובדה שאני על הרצפה, הרימו את הרגליים שלי למעלה, ואנסו אותי אחד אחרי השני. זאת הייתה נקודת השפל שלי".
אאידה אל-קאשיף, גם היא חוותה תקיפה, סיפרה על חוויותיה באחת ההפגנות השבוע בכיכר: "ראיתי שלושה מקרים אחרים שבהם תקפו נשים ולא היו מספיק מתנדבים להגן עליהן. וזה היה מפחיד כי ראיתי את זה מולי, שמעתי את הזעקות והנשים הללו דיממו".
שוטרים מצרים לא מגיעים לכיכר תחריר במהלך הפגנות מאז ההפיכה נגד שלטון מובארק לפני למעלה משנתיים. על רקע זה דיווחו ארגונים מקומיים לזכויות נשים על עשרות קורבנות בהפגנות שהתקיימו בכיכר בינואר האחרון, בנובמבר שעבר, וכן בהפגנות הענק ביוני לפני כשנה, על רקע הבחירות לנשיאות.
"התופעה נגרמת על רקע הכשלון של הממשלה והמפלגות הפוליטיות להתמודד עם האלימות שנשים חוות במצרים על בסיס יומי", טוען סגן מנהל הארגון במזרח התיכון, ג'ו סטרוק.
במצרים הדעות חלוקות: יש הטוענים כי את המעשים מבצעים בריונים שמנצלים את האבטחה הרופפת ברחובות בימים אלה, בעוד יש הסבורים שמדובר במעשים מכוונים של קיצונים שמבקשים להרחיק נשים מהפגנות נגד מורסי. כך או אחרת טוען
נושא התקיפות המיניות עלה לכותרות במצרים כבר במהלך השבוע שעבר, אחרי מקרה שבו הותקפה עיתונאית הולנדית על ידי קבוצת גברים בכיכר תחריר. העיתונאית המצרית דינא זכריא, שדרנית בערוץ "מצרים 25" המזוהה עם מהפכת ה-25 בינואר, סיפרה בדף הפייסבוק שלה על המקרה: "עיתונאית הולנדית בתחריר נאנסה על ידי גברים שכינו את עצמם מהפכנים. מצבה גרוע והיא נמצאת באחד מבתי החולים".
בינתיים, אחר הצהריים פג האולטימטום בן ה-48 שעות שהציב צבא מצרים למורסי להגיע להסדר עם האופוזיציה, ושעה קלה אחר כך הודיע יועץ הנשיא לביטחון לאומי: "הפיכה צבאית יצאה לדרך, ושום הפיכה צבאית אינה יכולה להתחולל נגד התנגדות עממית ללא שפיכות דמים משמעותית". במקביל שוב גודשים מאות אלפים את הכיכרות בקהיר. לפי אחד הדיווחים בתקשורת המצרית, מורסי הושם במעצר בית, אולם לדיווח זה אין אישור רשמי משום מקור אחר.